Flere hesteejere vælger at donere deres hest til Zoo. Før hesten gør gavn i løveburet, skal den forbi Foderkøkkenet, som forvandler hesten til rovdyrmad.

Af: Rikke Høm Jensen

Milten glider ned over tarmen og lander ved siden af hjertet. Den ligner en rokke. Flad og grålig. Søren Pedersen har netop åbnet bugen på en død fjordhest, som skal fodres til løver, leoparder, tigre, bjørne og ulve.

Søren arbejder i Foderkøkkenet, hvor han opskærer og pakker kød og grønt til de 4512 dyr, som bor i Zoo. De sidste fem år har Foderkøkkenet oplevet en markant stigning af hesteejere, som ønsker at donere deres hest til Zoo.

"Vi har venteliste tre måneder frem,” siger Søren.

Populær ordning
Zoo henter hesten gratis, efter den er blevet aflivet hjemme i sin stald af en dyrlæge, slagter eller anden kyndig person, forklarer Søren. Hermed slipper hesten for at opleve den stressende transport og ejeren for at køre sin hest til slagtning. Det er ofte grunden til, at hesteejerne er glade for ordningen, er hans erfaring.

Søren løsner sener og hud omkring hestens knæ og haser med en køkkenkniv, inden han saver leddene over, så hove og ben falder til jorden. Zoo bruger en hest om ugen til at fodre rovdyrene med, så opgaven er rutine for ham. Alligevel bliver han aldrig kølig omkring sit arbejde.

”Jeg ønsker altid, at dyret kommer roligt af dage” siger Søren.

Knogler er løvens tandbørste
Dyrepasser Lene Larsen har sin daglige gang i løvestalden. Hun er glad for, at løverne kan få stykker af hest, da det højner deres sundhed og beskæftiger dem.

”Når løverne ligger og gnaver i knogler, så skraber det op og ned ad tænderne. Det virker som en tandbørste, så løverne ikke får rådne tænder,” siger hun og tilføjer, at knogler og marv er spækket med gavnlige vitaminer og kalk.

Tilbage i Foderkøkkenet læner Søren overkroppen ind mellem hestens enorme ribben, trimmer det løse bugfedt fra og snitter indvoldene fri. Tilbage er en tom brystkasse. Fedtet ryger fluks i den grønne affaldscontainer.

”Vi giver ikke dyrene fedtet. Der er for meget energi i, når de ikke rører sig så meget som i naturen,” siger han.

Foderkøkkenet vejer også alt kødet, så rovdyrene ikke får for store portioner og bliver tykke og usunde.

Ingen hest til isbjørnen
Hesten hænger nu på kødkroge i fire dele, som var den en lørdagskylling. Dyrlæge Tine Mangert Søland gør Søren selskab. Hun inspicerer kødet og bunken af indvolde, der ligger på gulvet.

”Jeg kigger efter sygdomstegn. For eksempel hævede lymfekirtler,” siger hun og forklarer, at langt de fleste heste er raske og kan fodres til Zoos rovdyr.

Isbjørnene må dog ikke få del i hesten. I 40 år har det ellers været kutyme, men fra marts 2015 valgte Zoo at stramme sikkerheden og fodre isbjørne med kaniner, fisk og kalvekød i stedet for hest.

”Alle dyr har deres egen herpesvirus. Herpes hos heste kan give hjernebetændelse med risiko for død hos isbjørne,” forklarer Tine.

Maveindhold sikrer løven grøntsager 
Dyrlægen takker af, mens Søren griber fat om de kvarte stykker hest og skubber dem på køl via kødkrogene, der er hæftet til skinner i loftet.

Stykkerne skæres til spareribs og mundrette tern af skært kød, som bliver brugt til at belønne løverne med, når dyrepasserne træner dem til at flytte sig fra et bur til et andet, få taget blodprøver eller gå ind i en transportkasse.

For at efterligne naturen får løverne i ny og næ også hestens indvolde. Rovdyr kan nemlig ikke nedbryde planteføde, som planteædere kan. Ved at æde mave og tarm fra en hest er arbejdet gjort på forhånd.
 ”Det er den eneste måde, man kan få grønt i dem,” Siger Lene Larsen.

 

NY HARMONISK LØVEFLOK

 

De seks løveunger er sammen med de to unge hunner og den store han første skud på stammen i zoos nye løvflok. 

 

Ny harmonisk løveflok