3. juli 2025
Otte meter højt Klodsmajor-spil skal inspirere til håb og handling
Fra den 30. juni kan københavnere og turister opleve Naturen Vakler – en spektakulær og tankevækkende installation midt på Rådhuspladsen i København. Med et tårn på over otte meter og et næsehorn balancerende på toppen, rejser Zoologisk Have København en klar alarm om den globale biodiversitetskrise verden står midt i – samtidig med at værket peger på håbet om genopretning af verdens natur- og dyreliv.
Ifølge WWF’s Living Planet Report er over halvdelen af verdens dyreliv forsvundet siden 1970’erne, og mere end en million arter trues af udryddelse.
Med installationen Naturen Vakler ønsker ZOO at engagere både borgere og beslutningstagere i kampen for at bevare en rig og mangfoldig natur – før det er for sent.
-Vores mål er, at installationen får folk til at stoppe op og reflektere. Biodiversiteten er under pres med alvorlige konsekvenser, så vi er nødt til at skabe håb og handling for fremtidige generationer. I ZOO arbejder vi dagligt med naturbevarelse og beskyttelse af truede arter, men vi har brug for flere naturhelte i befolkningen,” siger Pernille Mehl, administrerende direktør i Zoologisk Have.
Når arter uddør, vakler naturen
Naturen Vakler er inspireret af det klassiske familiespil ”Klodsmajor”. Den er bygget af 36 massive træklodser, som symboliserer naturens fundament. Øverst balancerer et næsehorn – en af mange truede arter – som risikerer at falde, når deres livsstruktur og levesteder svækkes. Hver klods repræsenterer en art, og når én klods fjernes, mister tårnet stabilitet. På samme måde forstyrres balancen i naturens økosystemer, når arter forsvinder.
Et globalt problem – og et fælles ansvar
Biodiversitetskrisen er alvorlig, men Zoologisk Haves arbejde viser, at det stadig er muligt at vende udviklingen. Med samarbejde på tværs af kontinenter hjælper ZOO med at redde truede arter og genoprette økosystemer.
”Det kræver langsigtede, målrettede indsatser, men vi kan stadig hjælpe naturen, og vi kan se, at indsatserne virker. I Zoologisk Have er vi engageret i naturbevarelse på seks kontinenter. Vi har blandt andet hjulpet vilde grønbrogede tudser tilbage til Orø og javavortesvin tilbage til Baluran Nationalpark i Indonesien,” lyder det fra Pernille Mehl.
Rådhuspladsen er ikke kun et trafikknudepunkt, men også et symbol på demokrati og debat. Derfor er det et oplagt sted for ZOO at sætte fokus på naturens vaklende tilstand og opfordre til handling.
På installationen og via QR-koder kan forbipasserende lære om de konkrete projekter, støtte arbejdet økonomisk eller få idéer til, hvordan man selv kan gøre en forskel.
FAKTA
Installationen kan opleves på Rådhuspladsen fra den 30. juni kl. 12 til og med den 14. juli 2025.
Via QR-koder kan forbipasserende lære om de konkrete projekter, støtte arbejdet økonomisk eller få idéer til, hvordan man selv kan gøre en forskel.
Zoologisk Have København arbejder året rundt for at bevare truede arter og genoprette naturens balance. Gennem forskning, opdræt, genudsætning og samarbejde med lokale partnere bidrager ZOO aktivt til naturbevarelse – både nationalt og internationalt.
ZOO deltager bl.a. i det europæiske avlsprogram, driver et avlscenter for truede danske padder og er til stede på seks kontinenter med forskning, feltarbejde og genudsætning.
ZOO er engageret i naturbevarelse her:
Fakta om Naturen Vakler
Naturen Vakler kampagnen er lavet i samarbejde med det kreative bureau DBCO (Defining Brands Co.)
Installationen kan opleves på Rådhuspladsen fra den 30. juni kl. 12 til og med den 14. juli 2025.
ZOO forventer at kunstinstallationen skal udstilles i flere danske kommuner og til sidst kan ses i Zoologisk Have