o

Læs seneste nyheder om Isbjørn

Her på siden kan du læse alle de artikler der er skrevet om Isbjørn

Læs mere

Facts om Isbjørn

Vægt / Højde / Levealder / osv..

Læs mere

Nyheder


mandag 03.12-2018

Isbjørnefødsel

Endelig skete det. Efter mere end 20 års venten blev der født to isbjørneunger i Zoologisk Have København. Den ene unge klarer sig indtil videre godt, mens den anden unge gik til kort efter fødslen.
Lørdag morgen kunne ZOOs personale via overvågningskameraer følge med i fødslen af de isbjørneunger, der kom til verden i isbjørneanlæggets ene fødehule. Hunisbjørnen Lynn fødte to unger, og overvågningen viser både selve fødslen og første gang ungerne dier. Senere blev det dog klart, at den ene af ungerne ikke overlevede.
Videnskabelig direktør Bengt Holst har om nogen ventet spændt på fødslen, da der ikke siden 1996 har været isbjørneunger i ZOO: ”Det er en rigtig stor begivenhed for os. Et stort og dedikeret team af dyrepassere og zoologer har arbejdet hårdt på at nå her til, så det er med stor, stor glæde at vi har fulgt fødslen. Men det er stadig meget tidligt i forløbet, og de første to-tre uger er særdeles kritiske, som vi også allerede har set med den ene af ungerne,” siger Bengt Holst og forklarer, at hunnen fremfor alt skal have ro. ”Vores vigtigste opgave lige nu, er at sikre bjørnene absolut ro, da selv den mindste forstyrrelse, kan få hunnen til at reagere voldsomt. Og det vil vi for alt i verden undgå,” siger Bengt Holst.
Isbjørneungen og hunnen tilbringer de første to måneder af ungens liv i fødehulen. ZOOs gæster kan derfor forvente at se ungen i anlægget i løbet af februar eller marts måned.
ZOOs anden hunisbjørn, Noel, har adgang til sin egen fødehule. Det tyder dog ikke på, at hun er drægtig, selvom begge hunner blev parret af hanisbjørnen Nord i april.
FAKTA:
 • Hunisbjørnen Lynn fødte 1. december to unger. Den ene døde kort efter fødslen, mens den anden fortsat lever.
 • Isbjørne vejer ca. 500 gram ved fødslen.
 • Mere end halvdelen af alle nyfødte isbjørneunger overlever ikke de første 30 dage efter fødslen.
 • Først efter to måneder i fødehulen kommer ungerne udenfor.
 • Der bliver født 10-12 overlevende unger om året i det europæiske avlsprogram.
Se video af fødslen og den første diegivning her:
Læs mere

Se video
tirsdag 24.07-2018

Nedkøling i sommervarmen

Som vi kender det fra mange andre pelsdyr, har isbjørnen både en vinterpels og en sommerpels. Om sommeren smider den underulden, så derfor er pelsen slet ikke så tyk netop nu, som den er om vinteren. Dog er Isbjørnen påvirket af sommervarmen, men er god til selv at søge skyggge eller benytte sig af det store, kolde bassin.

På de rigtig varme sommerdage, kan dyrepasserne give isbjørnene en ekstra mulighed for at køle sig af:

”Her i ZOO, beriger vi ind imellem isbjørnene med store tønder med frossen vand. De op til 200 kg tunge tønder har en afkølende effekt på isbjørnen, særligt på dens hals og poter. Istønden har også en god tyngde, hvilket giver isbjørnene mulighed for at bruge noget af deres naturlige adfærd. De presser istønden ned i vandet ligesom de i naturen ville bryde igennem islaget for at nå deres bytte. Så en stor istønde har flere funktioner, der er med til at berige isbjørnen. Den kan rigtig godt lide at have istønden med ned i vandet, så den kan flyde rundt sammen med den, arbejde med den og prøve at presse den ned under vandet og op igen,” fortæller dyrepasser Mette Krøll
Læs mere

Se video


mandag 07.05-2018

Hunisbjørne mødes i Den Arktiske Ring

Den nye hunisbjørn Lynn ankom i begyndelsen af marts i år, og blev efter en introduktionsperiode i stalden, lukket sammen med hanisbjørnen Nord, som hun og den anden hunisbjørn Noel sidenhen har skiftes til at gå sammen. I dag mødtes de to hunisbjørne så hinanden for første gang udenfor i Den Arktiske Ring. Se førstemødet mellem Lynn og Noel i videoen, hvor dyrepasser Zaco Sonne fortæller mere om isbjørnenes møde og, hvad planen er for alle tre isbjørne på længere sigt.
Læs mere

Se video
mandag 16.04-2018

Citizen Science i ZOO

ZOOs gæster bidrager med vigtige observationer, når zoologer skal kortlægge isbjørnenes adfærd i Den Arktiske Ring
Zoolog Mikkel Stelvig og forskningsassistent Cecilie Ravn Skovlund har i længere tid arbejdet på at kortlægge isbjørnenes adfærd. Gennem videoovervågning og observationer ved anlægget har de fulgt bjørnenes adfærd og bevægelsesmønstre og målt, hvor meget tid de tilbringer sammen og hvor i anlægget, de opholder sig. Formålet med forskningen er blandt andet at blive klogere på, hvordan bjørnene sikres en varieret og udfordrende hverdag:
”Vi har i mange år arbejdet med det vi kalder berigelse af dyrene – det vil kort sagt sige, at vi gør, hvad vi kan, for at dyrene får en hverdag, der minder om den, de har i naturen,” forklarer Mikkel Stelvig.
Han fortæller, at isbjørne i naturen vandrer langt hver dag for at finde føde – eller i parringssæsonen for at finde en partner – og det kan man ikke i samme omfang tilbyde isbjørne i fangenskab. Mikkel Stelvig uddyber:
”Til gengæld kan vi udfordre bjørnene på mange andre måder: vi fodrer dem eksempelvis med et helt kadaver for at de får brugt muskler, kløer og tænder, vi gemmer foder i tønder eller fryser det ned i isblokke, og vi smider måske en bunke elefantlort i anlægget eller lader kamelerne gå morgentur tæt forbi. Dyrepasserne og berigelseskoordinatoren finder hele tiden på noget nyt, og så vil vi jo gerne dokumentere, hvad der har den bedste effekt.” Og da effekten måles bedst ved utallige timers tålmodig observation og gennemsyn af videoklip fik Mikkel Stelvig en idé til, hvordan ZOOs gæster kunne hjælpe til:
”Vi har sat en tablet op ved anlægget med en række simple spørgsmål, som alle der kommer forbi kan svare på: Hvor mange isbjørne er der i anlægget lige nu?  og Er isbjørnene tæt på hinanden lige nu? eksempelvis. Et klassisk eksempel på citizen science, hvor forskere får hjælp af frivillige til at indsamle data,” siger han om projektet.
Forventningen er, at mange tusind gæster den næste måneds tid på den måde vil bidrage med observationer, som zoologerne efterfølgende kan bruges som supplement til deres egne. Og der skulle gerne være masser at rapportere for de nysgerrige gæster, da ZOOs isbjørne netop er gået fra at være to til tre.
”Berigelse kan også omfatte nye sociale strukturer, og da vi netop har fået en ekstra hunisbjørn, er der mange interessante ting på spil i øjeblikket: Hvordan vil de to hunner reagere på hinanden? Hvordan vil hannen opføre sig, når han har to hunner at gøre kur til? Den slags vil vi holde nøje øje med den næste tid, og her er observationerne fra vores gæster meget værdifulde,” slutter Mikkel Stelvig.
 • Tabletten ved Den Arktiske Ring er netop sat op, og vil indsamle data i fire uger.
 • Tabletten har tidligere været opstillet i Elefanthuset med spørgsmål om elefantungen. Opstillingen her var blot et forsøg, der skulle teste, om ZOOs gæster var villige til at hjælpe til med at indsamle data.
 • Citizen Science eller borgervidenskab bliver brugt i mange sammenhænge – typisk i forbindelse med indsamling af store mængder data.
Læs mere

Se video


fredag 06.04-2018

Arktisk forår

Selvom foråret har fået en haltende start, er der masser af forårsstemning blandt isbjørnene i ZOO. De seneste uger har hannen Nord og hunnen Noel boltret sig sammen i vand og på land, og dyrepasserne har observeret flere parringer. Imens har ZOOs nyeste hunisbjørn, Lynn, tålmodigt ventet i kulissen. Hun kom til København i begyndelsen af marts og har siden da boet i det gamle isbjørneanlæg.
I dag var det så endelig tid til, at Lynn skulle gøre Nord selskab i Den Arktiske Ring, mens Noel overtager det gamle isbjørneanlæg. Zoolog Mikkel Stelvig forklarer: ”Timingen er helt rigtig lige nu. Nord og Noel har overstået deres parringer, og Noel vil gerne have mulighed for at trække sig lidt væk. I naturen ville hannen nu opsøge nye hunner i brunst, og der kan vi nu introducere ham for Lynn.”
Nord og Lynn er de sidste par uger langsomt blevet introduceret for hinanden, først med tremmer imellem og den seneste uge uden tremmer. ”De udviser god sund interesse for hinanden, men da hun endnu ikke er i brunst, er der ikke set parringer,” siger Mikkel Stelvig, der dog forventer, at det vil komme i nær fremtid.
De to bjørne tog da også flere kraftige favntag ved mødet i Den Arktiske Ring, og et enkelt forsøg på at bestige hunnen blev det også til. Der er med andre ord gode udsigter til, at forårsstemningen fortsat stiger i ZOO.
Læs mere

Se video


fredag 09.03-2018

Fra to til tre isbjørne

Ifølge kalenderen er foråret skudt i gang, og et af de få steder, det reelt kan spores er hos isbjørneparret i Zoologisk Have. Nord og Noel viser stor interesse for hinanden, og forårets parringer ligger lige om hjørnet. Men i år venter en overraskelse, når endnu en hun slutter sig til de to isbjørne. Tidligt fredag morgen ankom hunisbjørnen Lynn direkte fra Wien og den zoologiske have Tiergarten Schönbrunn.
Dyrlæge Mads Frost Bertelsen var sammen med dyrepassere og dyrlægekollega med til at tage imod den nye hun, og han var godt tilfreds med førsteindtrykket. ”Hun er en fin lille isbjørn på 250 kg,” sagde han og forklarede, at hannen kommer til at bejle til begge hunner henover foråret. ”I naturen opsøger hannerne en række hunner om foråret for at parre dem. Det kan vi ikke tilbyde i samme omfang hos os, så vi har før oplevet, at vores ene hun føler sig lidt presset, når brunsten klinger af. Det vil vi gerne lave om på, så nu udvider vi med en ekstra hun.”
Ankomsten blev fulgt tæt fra naboburet af Nord og Noel, men de tre isbjørne må vente lidt endnu, før de møder hinanden. Mads Bertelsen forklarer: ”Hun kommer fra Wien Zoo, der har lige så høje standarder som os, når det gælder dyrenes sundhed, så vi forventer ikke, at hun har nogle sygdomme med sig. For en sikkerheds skyld isolerer vi normalt dyrene i 30 dage efter ankomsten. I dette tilfælde er bjørnen testet før afsendelsen, og derfor forventer vi meget hurtigt at kunne lukke dyrene sammen. ”
Dyrepasserne vil de næste par dage holde godt øje med de tre isbjørne, og første skridt i introduktionen bliver et møde med tremmer imellem. Her får bjørnene mulighed for at se hinanden og snuse til hinanden, og når dyrepasserne vurderer, at tiden er inde, vil bjørnene blive lukket sammen i Den Arktiske Ring. Det forventes at blive i løbet af en uges tid.
Indtil da kan den nye hunisbjørn ses i det gamle isbjørneanlæg, hvor hun blev lukket ud fredag formiddag.
Læs mere

Se video
tirsdag 02.01-2018

Isbjørne genforenet

Der var stor gensynsglæde, da de to isbjørne Nord og Noel blev genforenet efter et par måneders adskillelse. Noel har ikke vist tegn på drægtighed, så isbjørnene blev lukket sammen igen før jul, og kan nu tilbringe tiden sammen i Den Arktiske Ring frem mod næste parringssæson. Se med her, hvor de hilser på hinanden på ægte isbjørnemanér.
Læs mere

Se video


mandag 08.05-2017

Isbjørn til tandlæge

Zoos hanisbjørn Nord har været til sit første tandlægebesøg efter han ankom fra Rusland for en måned siden. Allerede ved ankomsten i april bemærkede dyrlæger og dyrepassere, at Nords ene hjørnetand så beskadiget ud, og dyrepasserne har flere gange konstateret utilfredshed hos isbjørnen, når han spiste. Derfor blev det besluttet at bedøve bjørnen og tilkalde dyrlæge Hanne Kortegaard fra Universitetshospital for familiedyr. Hun er specialist i behandling af dyretænder og er den dyrlæge, Zoo tilkalder, til større tandoperationer.
Zoos egne dyrlæger stod for at bedøve bjørnen, og den tilkaldte tandlæge kunne hurtigt konstatere, at der var behov for både bor og tang. Dyrlæge Mads Bertelsen fortæller: ”Han havde ganske rigtigt en skade på den ene hjørnetand, men det var en af de andre mindre tænder, der havde størst behov for behandling nu og her. Den var flækket, og der var åbent til roden, så det har gjort ondt, når han spiste.” Dyrlægerne gik derfor straks i gang med at fjerne den flækkede tand, mens rodbehandlingen af hjørnetanden blev udskudt en måneds tid.
Efter endt behandling blev isbjørnen befriet for iltslanger og vattamponer i bjørnestørrelse og lagt tæt ved tremmerne for at vågne. ”Han får lidt smertestillende medicin et par dage, men alene det at han er sluppet af med den flækkede tand vil gøre hans almene tilstand så meget bedre, at medicin slet ikke er nødvendig,” siger Mads Bertelsen, der står klar igen med holdet af dyrlæger, dyrepassere, tandlæge og røntgenspecialist næste måned, når hjørnetanden skal behandles.
Læs mere

Se video


onsdag 12.04-2017

Succesrigt møde

Hundredevis af gæster trodsede det grå aprilvejr og stod klar, da Zoologisk Have slog dørene op en halv time før almindelig åbningstid onsdag. Mange var kommet for at få en plads i forreste række, da Zoos nye hanisbjørn Nord for første gang skulle i Den Arktiske Ring sammen med hunisbjørnen Noel.
De to bjørne har siden hannens ankomst i sidste uge gået i hvert deres bur og ventet på det rette øjeblik for sammenlukningen. Nord skulle være garanteret fri for parasitter og orm, mens Noel ideelt set skulle gå i brunst. Bjørnene har hele tiden haft færten af hinanden, og efter først at være blevet introduceret gennem tremmerne, fik de tirsdag mulighed for et kort møde ansigt til ansigt. Det gik godt og fredeligt, og bjørnene var derfor klar til endelig at blive lukket ud sammen i Den Arktiske Ring onsdag formiddag.
Zoolog Mikkel Stelvig fulgte sammenlukningen på nært hold, og han var godt tilfreds med de to bjørne:
”Det gik som vi håbede. Der var ingen aggressioner, og den første forsigtige interesse udviklede sig hurtigt til fortrolighed og masser af fysisk kontakt, ” siger Mikkel Stelvig og forklarer, at nu skal hannen over de næste par uger gøre sig fortjent til en parring. ”Selvom det er parringstid lige nu, så lader hun sig ikke parre, før hun er helt sikker på, at han er den rette. Det kan der sagtens gå et par uger med, men alene hans tilstedeværelse og tilnærmelser vil gøre hende mere og mere hormonelt parat. Og når først de har taget hul på parringen, må der gerne være mange af dem. Parringerne sætter nemlig gang i ægløsningen, så jo flere parringer, jo bedre,” siger Mikkel Stelvig.
Zoogæsterne kunne efter det første møde på land følge de to isbjørne videre ned i vandet. Her fortsatte bjørnene tilnærmelserne under vandet til stor begejstring for de fremmødte. Isbjørnene kan opleves i Den Arktiske Ring hele påsken, og vil altså hvis alt går vel begynde parringen om et par uger.  
Læs mere

Se video


torsdag 06.04-2017

Nord vasker rejsestøvet af sig

Hanisbjørnen Nord fik i dag mulighed for at vaske rejsestøvet af sig, da han blev lukket ud i det gamle isbjørneanlæg. Her skal han komme til kræfter efter rejsen til Danmark, inden han skal mødes med hunisbjørnen Noel.
Dyrepasser Mette fulgte spændt med, og hun var meget tilfreds med den nye isbjørn og den måde, han indtog anlægget i ro og mag: ”Han gjorde lige præcis det han skulle: Han søgte samtlige informationer, han snusede og ”smagte” på luften ved at åbne og lukke munden. Og til sidst sprang han i og fik en velfortjent dukkert oven på rejsen. Det nød han, kunne man se.”
I det hele taget er Mette meget tilfreds med den nye isbjørn, der har reageret roligt på de mange forandringer. Og efter weekenden er han formentlig klar til næste skridt i processen. ”Han skal kende hele området både her i det gamle anlæg og i Den Arktiske Ring, før vi lukker ham sammen med Noel. Sammenlukningen kan sagtens gå lidt voldsomt for sig – hun forsøger måske at jage ham væk eller de løber efter hinanden. Og der er det vigtigt, at han også kender anlægget.”
Forventningen er derfor, at Nord kan opleves i Den Arktiske Ring i påsken – men præcis hvornår, de to bjørne lukkes sammen første gang, er endnu for tidligt at sige.
 
Læs mere

Se video


tirsdag 04.04-2017

Endelig kom han

En grøn dyretransport tiltrak sig stor opmærksomhed i dag, da den sneglede sig gennem Zoo. Ikke mindst fra Zoos hunisbjørn, der tydeligt kunne lugte, hvad kassen indeholdt
Tirsdag formiddag ankom den længe ventede russiske hanisbjørn, Nord, til Zoologisk Have København. Efter en lang rejse fra Moskva til Frankfurt med fly og videre med lastvogn manglede kun de sidste par hundrede meter gennem Haven, før Nord kunne lukkes ud i sit nye hjem.
Rygtet bredte sig hurtigt i Zoo, og lastvognen blev fulgt tæt af gæster og ansatte på de smalle stier. Men den mest opmærksomme tilskuer var uden tvivl hunisbjørnen Noel, der længe inden lastvognen kom til syne bag løveanlægget, stod på bagbenene og vejrede mod vinden. ”Når man kan lugte en sæl på en kilometers afstand, kan man også sagtens lugte en hanisbjørn i en transportkasse,” forklarer zoolog Mikkel Stelvig, der som mange andre zooansatte var kommet for at byde Zoos nye isbjørn velkommen.
En truck bugserede transportkassen de sidste meter til bagburet med en meget nysgerrig Noel på sidelinjen, og helt efter planen luskede han ind i sit midlertidige bur. Her labbede han et par liter vand i sig, mens dyrepassere og dyrlæger kunne få det første rigtige blik på ham. Og dyrlæge Mads Bertelsen er godt tilfreds med Zoos nye isbjørn: ”Det er en rigtig fin hanisbjørn, vi har fået i dag,” siger han og fortæller videre, at så snart dyrlægerne har sikret sig, at hannen ikke har parasitter eller orm med sig, kan de to isbjørne blive introduceret for hinanden.
Forventningen er, at Noel kommer i brunst inden for kort tid, så hvis alt går vel er der udsigt til parringer inden længe. Og skal man dømme alene ud fra Noels første reaktion, da transportkassen blev trukket forbi Den Arktiske Ring, ser hun frem til mødet med den russiske bjørn.
 • Nord kan ses i Den Arktiske Ring i løbet af påsken
 • Det er endnu ikke fastlagt, hvornår Nord og Noel introduceres for hinanden første gang
 • Parringssæsonen løber til og med maj, så Zoo forventer en succesfuld parring vil finde sted efter introduktionen
 • Nord er 11,5 år gammel og far til tre bjørne
Læs mere

Se video


fredag 24.02-2017

Kohoved til Noel

Ca. en gang om ugen får Zoos isbjørn et frisk kohoved. Vores dygtige fotograf Frank Rønsholt har fanget et par særlige øjeblikke mellem kohoved og isbjørn. Se billedserien nedenfor.
 
Køerne får vi fra Landbohøjskolen, hvor dyrlægestuderende har brugt dem i bedøvet tilstand. Her træner de bl.a. indgreb som kejsersnit, hvorefter køerne bliver aflivet.
I Zoo bliver køerne skåret i mindre stykker, og hovedet bliver som regel givet til isbjørnen. Resten af kødet bliver fordelt mellem de øvrige rovdyr som tigre og tasmanske djævle, men isbjørnen får selvfølgelig også sin del af det øvrige kød. 
Læs mere


mandag 23.01-2017

Stor russisk bjørn på vej

De første billeder af den russiske hanisbjørn, der i løbet af februar eller marts kommer til Zoologisk Have København, er netop landet i Zoo. Og der er tydeligvis tale om en stor bjørn, der skal fylde pladsen efter Zoos hanisbjørn ud:
”Ud fra billederne at dømme er han flot og hvid, omend lidt tyk, selv når man tager vinterpelsen i betragtning,” siger videnskabelig direktør Bengt Holst, der dog ikke for alvor er bekymret over isbjørnens ekstra kilo. ”Vægten kan vi jo tilpasse, når han kommer til Danmark,” siger Bengt Holst og slutter: ”Jeg glæder mig til at se ham i virkeligheden.”
Isbjørnen fra den russiske zoo er far til tre bjørne, og håbet er da også, at han hurtigt vil gøre Zoos hunisbjørn drægtig.
Læs mere


torsdag 12.01-2017

Flyttedag

Torsdag morgen kl. 9 forlod hanisbjørnen Ivan Zoologisk Have i København efter ti år i Den Arktiske Ring. Det krævede tre dyrlæger, 8-10 dyrepassere og en gaffeltruck at få den 650 kg tunge isbjørn bugseret ind i transportkassen og videre ind i varevognen. Under den fire timer lange transport vil isbjørnen være vågen men fortsat delvist bedøvet . Ved 13tiden ankommer bilen med isbjørnen, to dyrepassere og Zoos ene dyrlæge til Skandinavisk Dyrepark, hvor Ivan bliver lukket ud i sit nye hjem. Her skal han have lov at vende sig til sine nye omgivelser, før han gradvist introduceres til de fem andre isbjørne i parken.
Læs mere

Se video
fredag 06.01-2017

Isbjørnerokade

Zoos hanisbjørn Ivan flytter i næste uge til Skandinavisk Dyrepark. Men allerede i løbet af et par måneder er der nyt selskab til hunisbjørnen Noel.
Zoologisk Have har det seneste års tid arbejdet på at løsne op i forholdet mellem Havens to isbjørne. Det har dog ikke ændret på, at hannen og hunnen i perioder har virket som om, at de ikke trivedes godt sammen. Det kan være en af årsagerne til, at de ikke har fået unger, selvom de har boet i Den Arktiske Ring sammen i knap 10 år.
Men nu er der håb for at begge isbjørne kan få en ny partner – og at der måske kan komme isbjørneunger i nær fremtid. Kurator Flemming Nielsen fortæller:
”Siden sommeren 2016 har vi i sammen med den europæiske avlskoordinater arbejdet på at få en ny sammensætning af isbjørne, og nu ser det ud til, at puslespillet går op. Vores han, Ivan, bliver i næste uge sendt til Skandinavisk Dyrepark, hvor han skal bo sammen med fem andre isbjørne. Samtidig ser det ud til, at vi får en ny han fra en russisk zoo, og hvis papirarbejdet går stærkt, bliver det måske allerede i februar eller marts,” siger Flemming Nielsen, der håber, den russiske isbjørn kan nå at ankomme, inden hunisbjørnen Noel går i brunst: ”Ideelt set når han at parre vores hun her til foråret, og med hans tidligere gode resultater kan vi jo håbe på, at det giver unger til næste forår.” Flemming Nielsen understreger dog, at der her er tale om et ønskescenarie. I første omgang handler det om at få den nye bjørn til København og få den godt introduceret til hunnen.
Om den nye han fortæller Flemming Nielsen: ”Han er 11,5 år gammel og har tidligere fået tre unger, så når først han har fundet sig til rette i Den Arktiske Ring, håber jeg selvfølgelig, at han er klar til at sprede sine gener yderligere.”
Hanisbjørnen Ivan kom også oprindeligt fra en russisk zoo, men har tidligere været gæst i Skandinavisk Dyrepark. I vinteren 2014/15 var Den Arktiske Ring gennem en større renovering, og Ivan havde da sin daglige gang i den østjyske dyrepark i et par måneder.
Læs mere
fredag 30.09-2016

Isbjørn får ny flyde-ring

Se med da hanisbjørnen fik en flyde-ring som overraskelse. Ringen skal aktivere isbjørnen i vandet og udfordre ham til at bevæge sig anderledes samt bruge flere muskler. Se med:
Læs mere

Se video
onsdag 20.07-2016

Fisk hos isbjørnene

I juli flyttede der 20 nye beboere ind i Den Arktiske Rings bassin. Fremover skal en stime af regnbueørreder bo side om side med isbjørnene, for at skabe liv i bassinet og aktivere bjørnene mere.
Den Arktiske Rings bassin er indrettet med klippesider med sprækker og huler, hvor fiskene kan gemme sig for isbjørnene. Derfor har de hurtige fisk en gode muligheder for ikke at blive fanget af de nysgerrige bjørne.
Se med her, da fiskene blev lukket ud, og se isbjørnenes reaktion på det nye liv i bassinet.
Læs mere

Se video
fredag 19.02-2016

Isbjørneparret vælter sig i is

I vinterferien fik isbjørnene en særlig overraskelse. Da de blev lukket ud i anlægget, var der som noget ekstraordinært lagt 4 tons is ind som berigelse, der gav isbjørnene mulighed for at køle sig ned, grave efter føde, glide med for- og bagkrop samt undersøge noget nyt.
Isen er doneret via Zoos berigelseskampagne ”Fra dig til dyrene”, hvor flere privatpersoner hver især har valgt at give penge til indkøb af 250 kg. is til isbjørnen.
Se i videoen her hvordan isbjørnene begejstret tog imod den kolde overraskelse.
Læs mere

Se video

Facts om Isbjørn


Navn: Isbjørn

Videnskabeligt navn: Ursus maritimus

Vægt: 300-400 kg

Højde: 180-250 cm

Levealder: 30 - 35 år

Drægtighed: 8-9 måneder

Antal unger: 1 - 3 stk.

Fødselsvægt: 500-600 gram

Kønsmoden: 3-5 år

Føde: Sæler, fisk, ådsler, gnavere og bær

Art: Pattedyr

Tre måneder uden føde og væske

I naturen fødes isbjørneungerne i en ynglehule, som isbjørnehunnen har gravet i sneen. Her ligger hun i tre måneder kun for at føde, passe og die ungerne. Hunnen bevæger sig ikke uden for hulen i denne tid, ikke engang for at finde føde. De små unger vejer ved fødslen omkring 0,5 kilo, men når de tre måneder senere kommer ud af hulen, vejer de allerede 15 kilo! Ungernes vægtforøgelse tærer meget på hunnen: Tre måneder uden føde og væske betyder et vægttab på adskillige kilo - ja, faktisk ungernes vægt og mere til.

Biologi

Isbjørnen er verdens største landlevende rovdyr. Den er ekspert i at fange sæler. Om vinteren fanger den sælerne ved deres åndehuller. Isbjørnen lugter sig frem og sætter sig til at vente på, at sælen dukker op af hullet for at ånde. Isbjørnen dræber sælen med et lynhurtigt slag med labben. Om sommeren benytter isbjørnen sig af at kunne snige sig ind på sælerne, når de ligger og sover på en isflage.

Isbjørnen er tilpasset et liv i de kolde arktiske egne. Dens flødefarvede pels fungerer som camouflage, men er samtidig helt specielt designet til at holde isbjørnen varm. Pelsen fungerer som en isolerende kappe. Isbjørnens hud er desuden sort og absorberer varmen fra solens stråler. Pelsen er vandafvisende, og de store poter virker både som "snesko" og "svømmefødder" og er isoleret ved et tykt hårlag.

Isbjørnen bliver i det samme område, hvis der er føde nok. Der er observeret isbjørnegrupper på op til 40 samlet på det samme føderige sted. Når der ikke er føde nok, vandrer isbjørnene lange strækninger på mange hundrede kilometer i deres søgen efter sæler og andre byttedyr. En undersøgelse fra Alaska har vist, at en isbjørn i løbet af et år vandrede 1.119 kilometer langs kysterne.

GODT ISBJØRNELIV

Zoolog Katrine Friholm arbejder blandt andet med at sikre, at dyrene i Zoo dagligt får mulighed for at udføre mest mulig naturlig adfærd. Her fortæller hun om arbejdet med hanisbjørnen

Af zoolog Katrine Friholm

Isbjørnen skinner næsten som sølv, mens han tumler med en grøn kugle under vandet i Den Arktiske Ring. Han skubber kuglen ind under et klippefremspring, giver slip, fanger den igen, skubber den op på kanten og lader den langsomt trille ned igen. Han virker afslappet og nysgerrig. Det ser ud, som om han har det godt. Dagen inden gik han frem og tilbage på klippen, igen og igen. Der kneb det lidt mere med indtrykket af ro og velvære. Hvad handler det om?

Langt mellem sælerne

I naturen færdes isbjørnen fortrinsvis alene i drivisen eller på mudrede kyststrækninger. Nogen gange med føde nok, andre gange uden mad i ugevis. For at få føde nok må isbjørnen ofte vandre over store områder, hvilket har givet anledning til den fejlagtige konklusion, at isbjørne har brug for at vandre meget. Men sådan hænger det ikke sammen. Isbjørnen vandrer for at finde de sæler, der udgør hovedparten af dens føde, og da der er langt mellem sælerne, kommer isbjørnen også til at bevæge sig vidt omkring.

Isbjørnene udfordres dagligt

I Zoologisk Have behøver isbjørnene ikke at vandre for at finde deres føde. Men det betyder ikke, at føden bliver serveret på en sølvtallerken. Tværtimod – dyrepasserne gør dagligt et stort arbejde for at udfordre isbjørnenes undersøgelsestrang og for at gøre dagligdagen så uforudsigelig som muligt. På den måde kan vi efterligne forholdene i naturen og fremkalde mest mulig naturlig adfærd. Derudover mødes dyrlæger, dyrepassere og zoologer løbende for at diskutere udfordringerne, så vi altid stimulerer dyrene bedst muligt. Sideløbende har vi haft studerende til nøje at registrere og analysere bjørnenes adfærd, så vi kan bygge vores diskussion på reelle data, og Zoo har haft besøg af en af Europas mest erfarne folk inden for zoohold af isbjørne.

Adskilte bjørne

Zoos bjørnehold består af en han og en hun, som vi forsøger at få til at yngle. Men ud over i forårets få brunstuger kan det være en udfordring for bjørnene at bo tæt sammen. I naturen holder hannen og hunnen kun sammen i parringstiden, og kun indtil parringen er overstået. Derefter går hannen på jagt efter en ny hun i brunst, og i løbet af parringssæsonen kan han således nå at parre adskillige hunner. I Zoo må vi derfor løbende overveje, om vi skal holde isbjørnene adskilt i længere perioder for at undgå, at de stresser hinanden, eller om vi skal forsøge at give dem så mange daglige udfordringer, at de ikke lader sig stresse af hinandens selskab.

Masser af daglige udfordringer

Vi ved, at Zoos hanisbjørn gerne vil trænes, så det prioriterer vi højt. Det gør det samtidigt lettere for dyrlægerne at komme tæt på ham, så han kan undersøge ham og tage en blodprøve, hvis det er nødvendigt. Bjørnene skal også arbejde for at få fat på føden. Dyrepasserne gemmer dagligt dele af foderet i specielt producerede berigelseskugler, stammer og kæmpetønder, og så er det op til børnene at finde frem til det. Foder i form af hele kadavere er også afgørende og giver mulighed for brug af tyggemuskler, tænder og ikke mindst hjerne. Endvidere binder dyrepasserne bevægelige genstande fast på bassinbunden, som isbjørnene så kan bruge timer på at undersøge og lege med.

Bedre underlag og mere plads

Anlæggets jordlag indeholdt tidligere mange sten, der betød, at isbjørnen foretrak kun at bruge en lille del af anlægget og her kunne gå den samme rute igen og igen. Stenene er nu udskiftet med blød barkflis, og det har åbnet op for mange flere gangruter i anlægget. Endelig har isbjørnene nu også fået adgang til det bassin, der oprindeligt var tiltænkt sæler. Ruden mellem de to bassiner er fjernet, og isbjørnene kan nu boltre sig både i det gamle og det nye bassin.

Ro

Endelig har vi arbejdet på at skabe færre forstyrrelser i anlægget, så isbjørnen ikke får fornemmelsen af at blive betragtet fra alle vinkler og sider. Dette er på forsøgsbasis blevet løst ved at opsætte en en-vejs-film på to af ruderne, så vi kan kigge ind, men bjørnene ikke kan kigge ud.

Godt isbjørneliv

Generelt er anlægget lavet, så det giver isbjørnene mulighed for at udfolde en stor del af deres naturlige adfærd, og det lykkes da også langt hen ad vejen. Som gæst i Zoo kan man dagligt glæde sig over isbjørnenes mange aktiviteter, og om eftermiddagen kan man ofte se hannen ligge og hvile i de substratlommer, der er i anlægget. Det er god og normal isbjørneadfærd, når man er mæt og tilpas. Kunsten er at finde den rette balance mellem aktivitet og hvile og sørge for, at den aktivitet, bjørnene udviser, er så tæt på deres naturlige adfærd som muligt.

HVORFOR FÅR ISBJØRNENE IS?

 

Isbjørnene i Zoo får is som berigelse, der imødekommer deres naturlige adfærd. Isen giver bjørnene mulighed for at køle sig ned, rense pelsen, grave efter føde, glide med for- og bagkrop og vigtigst af alt undersøge noget nyt. Da omgivelserne i Zoo ikke er lige så omskiftelige som i naturen, skal isbjørnene indimellem have nogle andre indtryk at tage stilling til. Her fungerer isen som noget isbjørnen ikke møder hver dag i det danske klima. For at bevare nyhedsværdien af isen gives den kun et par gange om året, som en ekstraordinær overraskelse. 

Læs mere om berigelse

DU KAN OGSÅ GIVE IS

 

Vil du også være med til at berige dyrenes hverdag i Zoo eller mangler du gaven til dyreelskeren der har alt? Køb et gavekort på 250 kg. is til isbjørnene, 2 meter naturreb til aberne eller et ton sand til elefanterne.

Læs mere om "Fra dig til dyrene" og se udvalget af gaver her.

Fra dig til dyrene

INTERNATIONAL ISBJØRNEDAG

 

Isbjørnen er truet af den globale opvarmning. International Isbjørnedag sætter fokus på problemet og viser, hvad der kan gøres for at vende udviklingen. Du kan også hjælpe ved at mindske dit CO2 udslip i dagligdagen: Skru fx ned for varmen eller kør lidt mindre bil.

Vil du vide mere om International Isbjørnedag og hvad du ellers kan gøre for at hjælpe, så læs mere på Polar Bears Internationals hjemmeside:

POLAR BEARS INTERNATIONAL