Grå ulv


Facts om Grå ulv


Navn: Grå ulv

Videnskabeligt navn: Canis lupus

Vægt: 23 - 65 kg

Højde: Længde 70 - 110 cm

Levealder: 12 - 15 år

Drægtighed: 2 måneder

Antal unger: 1 - 8 hvalpe

Fødselsvægt: 200 - 300 gram

Kønsmoden: 2 - 3 år

Føde: Mus, lemminger, harer, ryper, rensdyr og elge samt ådsler.

Art: Pattedyr

Ulvens dårlige rygte

Ulven er belastet af rygtet om at være et farligt rovdyr, der angriber mennesker. Den dag i dag har der ikke været en eneste veldokumenteret historie, der bekræfter dette. En journalist har oven i købet for 50 år siden udlovet en stor dusør til den, der kunne komme med en sådan troværdig historie - dusøren er endnu ikke indløst!

Ulvens rygte stammer fra mange voldsomme fortællinger i både bøger, film og historier. Alle kender historien om "Rødhætte og ulven". Fortællingen om "Bæstet fra Gevaudan" handler om en kæmpeulv, der i årene 1764-1767 nåede at slå mere end 100 mennesker ihjel. En anden fortælling beretter om en ulv, der i Finland i 1880-1881 flåede 22 børn ihjel. Men ingen af historierne er beviseligt ægte, og i dag er alle zoologer og forskere enige om, at ulven er et fredeligt dyr, der er helt ufarlig for mennesker.

Hundens stamfar

Ulven er stamfar til alle de hunderacer, vi kender i dag. For godt 15.000 år siden begyndte mennesket at domesticere ulven, i første omgang fordi den skulle gøre jægeren følgeskab og fungere som vagthund. Med årene blev ulven mere og mere domesticeret - den egentlige tamhund blev udviklet, og med tiden har de mange forskellige hunderacer udviklet sig.

Biologi

Ulve lever i flokke med hanner, hunner, hvalpe og unge ulve. Flokken har som oftest et meget harmonisk liv, og alle de voksne og unge ulve hjælper med at passe de små hvalpe. Det er dog kun den dominerende hanulv og hunulv, der parrer sig og får hvalpe.

Ulven har et avanceret kropssprog, som den benytter i sin kommunikation. Den højst rangerende ulv har fx altid halen højt hævet og ørerne rejst, mens de lavt rangerende ulve holder deres haler tæt ind til bagbenene og lægger ørerne ned.

Ulve jager i flok og samarbejder om at nedlægge større byttedyr. Når ulven skal markere sit territorium, lægger den hovedet tilbage og hyler. Med hylet fortæller den andre ulve, at dens område er optaget, og ulvene kan kende hinanden indbyrdes på hylet. Hylet er også med til at styrke samarbejdet i flokken. Ved at gå efter lyden af kendte "hyl" kan ulve altid finde tilbage til deres egen flok.


Se de nysgerrige ulveunger08. jul 2019

Ulveungerne er blevet mere legesyge og nysgerrige. Men ulve er sky af natur, og man skal derfor have tålmodigheden med sig, når man kigger efter dem ved anlægget. Se videoen med ulveungerne.