Stor panda


Facts om Stor panda


Navn: Stor panda

Videnskabeligt navn: Ailuropoda melanoleuca

Vægt: 70-100 kg (♀); 85-125 kg (♂)

Højde: 120-180 cm (hoved og krop); hale 10-16 cm

Levealder: Op til 30 år, dog sjældent så gammel i naturen (10 – 20 år)

Føde: Primært bambus (~99%), men også blade, stængler og rødder fra andre planter og kød fra gnavere eller unge klovdyr, enten som bytte eller kadavere.

Art: Pattedyr

I modsætning til de fleste andre bjørne går den store panda ikke i dvale. De søger længere ned i dalene om vinteren, hvor de fortsætter med at æde bambus.

"Grov pels og markant og enestående farvetegning med sort og hvidt mønster og iøjnefaldende sort markering omkring øjnene.  Farvetegningen virker muligvis som en effektiv camouflage mod sneklædte bjergskråninger.

Den store panda har populært sagt seks fingre på sin forpote. Den sjette ”finger”, en såkaldt pseudo-tommelfinger eller falsk tommelfinger, anvendes til at gribe bambusstænglen med. Det er i virkeligheden en omdannet håndrodsknogle, som har udviklet sig til en tommelfingerlignende størrelse, så den også kan anvendes til at plukke bambus med. Den kan dog ikke bevæges på samme måde som en tommelfinger.

Pandahunnen har ægløsning en enkelt gang om året og er her kun forplantningsdygtig i 2-3 dage. Drægtighed 3-5½ måned. Antal unger 2, men kun en unge opfostres (1. fødte, hvis den er sund). Derfor er kuldstørrelsen reelt set kun på 1 unge i naturen. I avlscentre kan man ”narre” hunnen til at opfostre begge sine unger ved at bytte rundt på dem jævnligt.

Yngeltiden ligger i marts til maj og ungerne fødes i august til september. Det lange interval i drægtighedstiden skyldes et fænomen, der kaldes for forsinket implantation. Den tidlige fosterudvikling overgår i en op til flere måneder lang dvaletilstand, hvorefter fosteret implanteres i livmoderslimhinden og udviklingen genoptages. Det sker gerne i forbindelse med et optimalt fødselstidspunktet på en tid af året, hvor betingelserne for overlevelse er optimale.

Den nyfødte pandaunge er næsten nøgen og lyserød, måler omkring 15 cm og vejer omkring 80-200 g. Den er blind ved fødslen og åbner først øjnene i en alder af 6-8 uger.


Føde

Når bambussen blomstrer og efterfølgende dør, søger den store panda alternative fødekilder fx afgrøder og affald fra landsbyer. Nogle individer fastholder tilsyneladende denne adfærd, selv når der er tilstrækkeligt med bambus.

Stor panda fouragerer på over 60 forskellige bambusarter og heraf udgør 35 arter størstedelen af deres føde. De foretrækker arter med et højt proteinindhold og lavt fiberindhold, som gør dem mere fordøjelige. De anvender forskellige dele af bambussen afhængigt af årstiden (nye blade og skud versus stængler og grene).

Den store panda kravler af og til op i træer, for at undslippe fare, for at hvile eller i yngletiden, hvor hanner kalder på hunner fra træer og hunner forsøger at undslippe ivrige hanner. De tilbringer mindre tid i træer en andre bjørne. I kulde og snevejr kan de søge ly i hule træer eller klippehuler og sprækker.


Pandas angreb på snemand fanget på overvågning13. jan 2021

Det gik rimelig roligt for sig, da pandaerne blev præsenteret for deres snemænd. Måske næsten mistænkeligt roligt. Så vi tjekkede overvågningskameraet senere samme dag, og vi blev ikke skuffede. Se optagelserne fra overvågningskameraet herunder.

Pandaer får snemænd13. jan 2021

På årets første snevejrsdag besluttede dyrepasserne at forkæle pandaerne Xing Er og Mao Sun med hver deres snemand.

Mao Sun daser med en fredagssnack29. okt 2020

Ryger fredagsslikket også lidt hurtigt hjemme hos jer? Så lad jer inspirere af Mao Suns smarte trick til at få guffet til at holde lidt længere. I ZOO kalder vi det ”berigelse”.

Panda har været ude af anlægget i Zoologisk Have København
Panda har været ude af anlægget i Zoologisk Have København08. jun 2020

Tidligt i morges forcerede ZOOs hanpanda to barrierer og slap ud i Zoologisk Have. Pandaen blev opdaget af ZOOs vagtmester. Han aktiverede alarmen, og ZOOs beredskab var hurtigt til stede og fik pandaen trængt op i et hjørne og bedøvet den med en pil. Dernæst blev den båret tilbage til stalden og er nu under opvågning.

Videnskabelig direktør Bengt Holst har kigget på overvågningsvideo fra anlægget, og han fortæller her: ”Vi kan se på videoen, at hanpandaen kravler op ad en metalpæl, der er besat med tre rækker eltråd. Ikke desto mindre får han sig klemt under eltråden og kravler dernæst ud i Haven. Det må naturligvis ikke kunne ske, og vi vil nu gennemgå anlægget minutiøst for at sikre, at det ikke sker igen.”

Bengt Holst hæfter sig ved, at ZOOs beredskab fungerede så hurtigt og effektivt, og at pandaen blev indfanget igen uden at komme til skade: ”Vi afholder jævnligt beredskabsøvelser netop med henblik på situationer som denne, og alle vores medarbejdere kender deres rolle, når alarmen går. Det ændrer ikke ved, at vi for alt i verden ønsker at undgå den slags fremadrettet.”

Hanpandaen ligger nu i sin stald og er ikke kommet noget til. Så snart anlægget er blevet gennemgået minutiøst og yderligere sikret, vil hanpandaen få adgang til anlægget igen. Hunpandaens anlæg er også blevet gennemgået nøje, og hun vil få adgang til sin del som sædvanligt.

Anlægget blev før ibrugtagning i april 2019 godkendt både af det kinesiske inspektionsteam og af den danske Fødevarestyrelse.

Læs mere
Andet skridt mod pandaparring27. jan 2020

Der er ingen tvivl om, at bambus trumfer det meste i en pandas liv. Men kan duften af en hunpanda mon vække Xing Er’s opmærksomhed? Få svar i videoen via linket nedenfor og se, hvordan Xing Er reagerer på besøget i Mao Sun’s anlæg.

Uheldig panda fanget på overvågning22. jan 2020

Dyrepasserne undrede sig over, hvorfor Mao Sun en dag var plaskvåd. Det kunne overvågningskameraet afsløre. Se, Mao Sun på glatis i videoen.

Første skridt mod pandaparring 21. jan 2020

Når man kun har 2-3 dage om året til at parre sig, skal alt helst forløbe gnidningsfrit. Derfor begynder forberedelserne i god tid for at give pandaerne de bedste forudsætninger for et succesfuldt første møde. Se, hvordan vi forbereder pandaerne.

Top 5 pandaøjeblikke02. jan 2020

En pjaskende panda, en legesyg panda og en tilbagelænet panda. 2019 bød på mange mindeværdige panda-øjeblikke. Se de fem mest populære panda-videoer fra Facebook.

Hanpandaen får taget blodprøve30. jul 2019

Dyrepasserne har nu for første gang taget en blodprøve på hanpandaen Xing Er. Det har været et stort arbejde, at træne Xing Er til at få taget en blodprøve. Se videoen, hvor dyrepasserne tager blodprøven.

Hunpandaen Mao Sun er begejstret for at klatre29. jul 2019

Selvom pandaer typisk vejer omkring 100 kilo, er de gode til at klatre i træer. Hunpandaen Mao Sun er kendt for at være en dygtig klatrer. Se videoen med klatretøsen.

Sådan træner man en panda24. jun 2019

Hvad kan man træne en panda til? Og hvorfor gør man det? Dyrepasser Nadja Søndergaard fortæller om træningen af ZOOs to pandaer Xing Er og Mao Sun.

Hendes Kongelige Højhed Kronprinsessen bliver ny protektor for Zoologisk Have København
Hendes Kongelige Højhed Kronprinsessen bliver ny protektor for Zoologisk Have København11. mar 2019

Hendes Kongelige Højhed Kronprinsessen har sagt ja til at blive protektor for Zoologisk Have København.

Bestyrelsesformand i ZOO, Jørgen Horwitz, er som resten af Haven begejstret over nyheden:

”Zoologisk Have København har historisk set nydt protektion af Kongehuset. Først med Kong Frederik den 9. som protektor og dernæst Hans Kongelige Højhed Prins Henrik. Derfor er vi naturligvis både stolte og beærede over, at Kronprinsessen nu vil bære traditionen videre,” siger han.

”Kronprinsessen og hendes familie er i forvejen gæster i Haven, og vi ser således med stor glæde og forventning frem til at indvie Kronprinsessen yderligere i ZOOs virke og store arbejde med forvaltning af dyr og naturbevarelse rundt på kloden,” slutter Jørgen Horwitz.

Zoologisk Have København har huset de elefanter, det thailandske kongehus i sin tid gav i gave til Kongehuset, og om ganske kort tid tager Hendes Majestæt Dronningen imod de to pandaer, som den kinesiske præsident overraskede regentparret med som en gave i forbindelse med et statsbesøg i Kina i 2014.

Læs mere
Nu lander pandaerne!
Nu lander pandaerne!11. mar 2019

”Pandaernes ankomst og åbningen af Pandaanlægget bliver i ordets oprindelige forstand en historisk begivenhed.” Jørgen Nielsen, administrerende direktør Zoologisk Have København.

Den 4. april kl. 18.45 er flere års forberedelser endelig i mål: to kinesiske pandaer lander i Københavns Lufthavn, hvor de vil få en formidabel velkomst. Pandaerne transporteres til Danmark af SAS Cargo, hvor man ser frem til at fragte de to pandaer hele vejen til Zoologisk Have i København:

”Vi er meget stolte af at stå for den prestigefyldte transport. Netop nu lægger vi sidste hånd på planlægningen, så vi sikrer en tryg og glat rejse for de to VIP gæster,” siger Leif Rasmussen, administrerende direktør SAS Cargo.

Efter den formelle velkomst og det obligatoriske papirarbejde ved ankomsten, bliver de to pandaer fragtet til Zoologisk Have. Her får de adgang til hver deres stald, hvorefter det udelukkende er ZOOs fagpersonale, der får adgang til pandaerne frem til den officielle åbning den 10. april.

Den 10. april kl. 18.30, når rejsestøvet er vasket af, og de to bjørne har haft mulighed for at lære deres nye hjem at kende, vil Hendes Majestæt Dronningen og ZOOs nye protektor Hendes Kongelige Højhed Kronprinsessen officielt åbne Pandaanlægget. Det sker ved en gallaåbning af Pandaanlægget for inviterede gæster, heriblandt statsminister Lars Løkke Rasmussen og repræsentanter fra Kina.

Dermed lanceres også det fælles dansk-kinesiske pandaforskningsprojekt, hvis officielle betegnelse er Sino-Denmark Giant Panda joint research cooperation.

Den 11. april kl. 9.00 er det hele Danmarks tur til at møde de to pandaer ved den officielle åbning for ZOOs gæster. Her vil H.K.H. Kronprinsessen også deltage.

Administrerende direktør i Zoologisk Have, Jørgen Nielsen, har sammen med resten af ZOO længe set frem til en af de største begivenheder i ZOOs 160 årige historie:

”Vi har bygget og udviklet og i det hele taget forbedret Haven og gæsteoplevelsen markant de sidste 18 måneder, og det kommer vores gæster til at nyde godt af fra den 11. april og i mange år frem. Vi har udviklet nye restaurantkoncepter, forbedret mad- og serviceniveauet i hele Haven og hyret en topkok som køkkenchef. Takket være bidrag fra 16 store danske virksomheder har vi sideløbende bygget et state of the art pandaanlæg, der kommer til at tegne Danmarks profil internationalt mange år fremover. Vi har haft dyrepassere, zoologer og dyrlæger på uddannelsesophold i Kina og været i tæt dialog med kinesiske fagfolk siden 2010. Og vi har ikke mindst en hel plantage på Sydsjælland med struttende frisk bambus. Så jeg tør godt sige: vi er klar til at tage imod vores nyeste gæster, for det her bliver i ordets oprindelige forstand en historisk begivenhed,” siger Jørgen Nielsen, der er stolt over at lægge hus til Dronningens pandaer:

”De to pandaer er en statsgave til Hendes Majestæt Dronningen, og vi er naturligvis meget beærede over, at Zoologisk Have København skal huse bjørnene. Men helt i Kongehusets ånd er det samtidig vigtigt, at pandaerne bliver hele Danmarks pandaer. Derfor bliver det også spændende, når champagnen er boblet af, og vi og vores gæster for alvor skal lære de to pandaer at kende. For der venter os mange gode, sjove og lærerige oplevelser i mødet med de to bjørne - og det ved jeg, at både vi og vores gæster ser meget frem til,” slutter Jørgen Nielsen.

Læs mere
Ny pandahan: Xing Er17. jan 2019

Siden foråret 2017 har navnene på de to pandaer, der kommer til København til april, været kendt og brugt flittigt. Men en udskiftning af pandahannen betyder nu, at ZOOs ansatte og gæster skal lære et nyt kinesisk navn at kende. Videnskabelig direktør Bengt Holst var før jul i Shanghai for at se den nye pandahan, og han fortæller her, hvorfor hannen er blevet udskiftet før de to bjørne bliver sendt til København:

”Den han, vi oprindeligt havde fået stillet i udsigt, har vist sig at være ramt af kryptorcisme – eller sagt mere populært: hans evner til at forplante sig er formentlig ikke gode, så kineserne har anbefalet os, at få en anden han til København. Jeg har derfor været i Shanghai for at besigtige den og få alle detaljerne om hans fysik og karakter,” siger Bengt Holst, som fik et godt førstehåndsindtryk af pandabjørnen. ”Han er en aktiv bjørn, og han klatrer meget, og det passer rigtig fint til den hun, han skal danne par med i København.”

Den nye han, der har navnet Xing Er, er netop sendt til Chengdu Panda Base, hvor hunnen Mao Sun også bor. Her skal de to bjørne de næste par måneder vænne sig hinandens dufte og adfærd, og de vil således have en god fornemmelse for hinanden, når de til april kommer til Danmark.

Den oprindelige han bliver boende på Chengdu Panda Base, hvor han vil indgå i en gruppe af andre hanner.

Hunnens navn: Mao Sun
Alder ved ankomst til ZOO: 5 år
Vægt: 113 kg

Hannens navn: Xing Er
Alder ved ankomst til ZOO: 6 år
Vægt: 114 kg

Få et smugkig på pandahannen i videoen her, hvor Bengt Holst kort introducerer Xing Er i Shanghai.

Læs mere
Rejsegilde25. sep 2018

Arkitekter, ingeniører, byggearbejdere og ZOOs ansatte fejrede i dag rejsegilde i Pandaanlægget. Byggeriet skal tage imod to kinesiske pandaer til april.

Byggearbejdere, arkitekter og ingeniører lagde for en kort stund værktøj og målebånd til side for at markere en af de helt store milepæle i det prestigefyldte byggeri, der til foråret kommer til at huse to kinesiske pandaer. Ved rejsegildet blev det markeret, at byggeriets tag nu er lukket, og administrerende direktør Jørgen Nielsen benyttede lejligheden til først og fremmest at takke byggearbejdere, medarbejdere i ZOO og tekniske rådgivere, der tilskrives æren for, at byggeriet holder sig inden for tidsrammen og dermed forventes at stå klar til april:

”En særlig tak skal lyde til byggearbejderne, der knokler på højtryk og er lykkedes med at holde tidsplanen. Det har været og er en mønsterbyggeplads, hvor alt er velorganiseret og velfungerende, og hvor der ingen uheld har været. Stor ros til ingeniørerne for det enestående gode samspil mellem interessenterne på byggepladsen. Stor ros til det stærke samarbejde blandt de ca. 60 mand, der hver dag arbejder på byggeriet,” sagde Jørgen Nielsen blandt andet i sin tale, hvor han også fik rettet en særlig tak til de danske virksomheder, der har bidraget til finansieringen af byggeriet.

Arkitekterne Bjarke Ingels og David Zahle gik på talerstolen sammen, og de hæftede sig især ved den helt særlige idéproces, der ligger bag tegningerne og designet af anlægget. Her mødtes arkitekter og ansatte fra alle fagområder i ZOO 20 uger i træk til idémøder, hvor alt fra dyrevelfærd og foder til indretning af restaurant og publikumsområder blev vendt og drøftet og beskrevet. ”Jeg glæder mig meget til de to beboere ankommer, og jeg håber virkelig de vil sætte pris på deres to-værelses Frederiksberglejlighed,” som Bjarke Ingels afrundede sin tale.

Læs mere
Pandabyggeriets første spadestik
Pandabyggeriets første spadestik16. nov 2017

Statsminister Lars Løkke Rasmussen har sammen med den kinesiske ambassadør Deng Ying taget første spadestik til det kommende pandaanlæg i Zoologisk Have København. Pandaanlægget er tegnet af Bjarke Ingels Group og Schønherr Landskabsarkitekter og forventes af stå færdigt i slutningen af næste år.

I sin tale anerkendte statsministeren den kæmpe fælles indsats, der har banet vejen for ankomsten af de to pandaer i foråret 2019. Diplomatiet, kongehuset, arkitekterne bag anlægget og selvfølgelig de mange ansatte fra Zoo, der har ligget i pendulfart mellem Danmark og Kina som led i forberedelserne, fik alle en tak med på vejen. Det samme gjorde de virksomheder og fonde, der har gjort byggeriet økonomisk muligt – heriblandt Danfoss, Kopenhagen Fur, Lundbeck, Novo Nordisk, Tuborgfondet, Velux og Vestas.

Jørgen A. Horwitz, bestyrelsesformand i Zoologisk Have, lod sig inspirere af de fremmødte skolebørn fra Dyssegårdsskolen i Hellerup:

”I minder os dejligt om hele formålet med Zoologisk Have: nemlig at fremme interessen og kendskabet til dyr - og støtte forskning og undervisning. Det glæder mig især som repræsentant for en generation, som til tider kan frygte at den digitale verden kunne overflødiggøre vores have. Men når jeg ser på alle jer dejlige børn, der er mødt op i dag, så er jeg sikker på, at vi alle sammen også fremover vil glædes ved Zoologisk Have København. Måske vil I en dag huske tilbage på, at I var med til at tage nogle af de første skridt på rejsen mod, at vi får et par levende pandabjørne til Danmark.”

Arkitekt Bjarke Ingels var i sin tale inde på de udfordringer, der ligger i at bygge et arkitektonisk smukt anlæg, som samtidig falder i de kræsne bjørnes smag. De to pandaer skal leve adskilt men alligevel kunne fornemme hinanden, ligesom de skal have adgang til at mødes i brunstperioden en gang årligt. Løsningen blev at tegne et anlæg med inspiration fra det kinesiske yin-yang symbol, som jo netop er kendetegnet ved at bestå af to komplementære halvdele i indbyrdes afhængighed.

Før det første spadestik blev taget i fællesskab af statsministeren og den kinesiske ambassadør rettede Lars Løkke Rasmussen blikket mod de kommende to superstjerner, der skal bo i de flotte rammer: ”Personligt ser jeg meget frem til et gensyn med de to nye beboere – pandaerne Mao Sun og He Xing. I foråret havde jeg fornøjelsen at besøge dem begge i deres nuværende hjem i Chengdu. Jeg ved ikke, om de kan huske mig. Man kan jo håbe. Jeg kan i hvert fald huske dem. De var meget nuttede – hvis man kan sige det om en bjørn på omkring 100 kilo.”

Efter ceremonien fik de to skoleklasser overrakt pandabamser af Lars Løkke Rasmussen og den kinesiske ambassadør.

Læs mere
Pandaerne præsenteret for statsminister
Pandaerne præsenteret for statsminister02. maj 2017

Statsminister Lars Løkke Rasmussens officielle besøg i Kina blev indledt på Chengdu Panda Base. Her præsenterede administrerende direktør, Steffen Stræde, Lars Løkke for de to pandaer, der er blevet udvalgt til Zoologisk Have.

Under tæt bevågenhed fra dansk og kinesisk presse fik statsministeren mulighed for at fodre de to pandaer med æbler, og det blev samtidig første gang, at både hannen og hunnen blev udpeget for den danske presse.

Hunnens kaldenavn: Mao Sun, født 26. juli 2014

Hunnen hed oprindeligt Mao Er.

Mao er moderens navn, og Er betyder anden datter af = Anden datter af Mao 

Hannens navn: Xing Er, født 23. august 2013
Xing er moderens navn og betyder stjerne, og Er betyder anden søn af  = Anden søn af Xing (Stjerne)

Pandaerne yngler fra de er omkring 5 år gamle, hvilket svarer ca. til den alder de har, når de ankommer til København i foråret 2019.

Læs mere