Sydligt bredsnudet næsehorn


Facts om Sydligt bredsnudet næsehorn


Navn: Sydligt bredsnudet næsehorn

Videnskabeligt navn: Ceratotherium simum

Vægt: Hanner: 2 - 3,6 tons, hunner: 1,4 - 1,7 tons

Højde: Længde: 3,6 - 4,2 meter, skulderhøjde: 1,5 - 1,9 meter

Levealder: 35 - 45 år

Drægtighed: 515 dage, omkring 17 måneder

Antal unger: 1 kalv

Fødselsvægt: 50 kg

Kønsmoden: Hanner: 10 år, hunner: 6 år

Føde: Græsser og urter

Art: Pattedyr

Der findes i dag 5 nulevende næsehornsarter: Det hvide og det sorte, der lever i Afrika, samt det indiske næsehorn, Javanæsehornet og Sumatranæsehornet, der lever i Asien. Det hvide næsehorn har korte ben og en meget bred nakke. I panden har det to brede horn, hvoraf det forreste er længere end det bageste. Det sorte næsehorns horn er længere og slankere.

Det hvide næsehorns hunner lever sammen i større grupper med deres kalve. De kønsmodne tyre lever alene og kommer kun i kontakt med andre næsehorn, når de skal slås om hunnerne og parre sig. De kønsmodne hanner bruger megen tid på at afmærke deres territorium. De afgiver gødning oven i andre næsehorns gødning, de fejer mærker i træerne med deres horn, skraber med fødderne i jorden og urinerer. En han, der har vundet en slåskamp, slutter af med at urinere på stedet.

Parringen foregår ved, at tyren lægger forkroppen op på koen. Selvom han er meget tung, kan parringen vare op til en time.

I de varme timer midt på dagen opholder næsehornene sig ofte nedsunket i en mudderpøl. Det kolde mudder køler og virker samtidig som et værn mod parasitter og generende insekter.

 

Navn der forvirrer

Der findes to afrikanske næsehornsarter i Afrika - det hvide og det sorte. Men den ene art er ikke mere sort eller mørkere end den anden. De har fået deres navne ved en oversættelsesfejl. Boerne i Sydafrika kaldte det hvide næsehorn "Wijde". Dette lyder næsten som det engelske ord "white" (hvid), men betyder egentlig "bred" og hentyder til, at det hvide næsehorn har en bred mund. Men englænderne oversatte ordet til "white", og således fik det hvide næsehorn sit navn. Og så kaldte man modstykket "det sorte næsehorn".

Plæneklipper og bladplukker

Det hvide næsehorn er tilpasset et liv som græsæder. Den brede mund gør det let for næsehornet at "klippe" græsset af. Når næsehornet samtidig bevæger sig stille fremad med hovedet vippende fra side til side, virker det fuldstændig som en plæneklipper. Det sorte næsehorn er til gengæld tilpasset et liv som bladæder. Overlæben stikker længere ud end underlæben, er spids og meget bevægelig. Den fungerer som en finger, der plukker træernes blade. I dag kalder man også de to næsehornsarter for "det bredsnudede" og "det spidssnudede" næsehorn.


Glædelig international næsehornsdag!24. sep 2020

Vi markerer dagen med en samling af de bedste øjeblikke med årets måske største ballademager, Moloto.

Hos os er hver dag næsehornsdag. Vi arbejder altid for at passe på verdens næsehorn - derfor har vi blandt andet medarbejdere fast placeret i Pilanesberg National Park i Sydafrika, hvor de beskytter næsehorn mod krybskytter. Det er du med til at støtte, når du besøger ZOO. Tak for det!

Læs mere
Man skal ikke skue næsehornet på huden19. aug 2020

Dyrepasserne er ved at opbygge et tillidsbånd med næsehornsungen Moloto. Selvom man ikke skulle tro det, så er næsehorn faktisk vilde med at blive kløet lidt bag øret! Tilliden er vigtig for at mindske stress hos dyret og for at gøre dyrepassernes arbejde mere sikkert.

Læs mere
Mød næsehornsungen Moloto29. maj 2020

Næsehornsungen er nu 6 uger gammel og bliver mere og mere modig, for hver dag der går. Den unge han er meget fremme i skoene over for de andre i flokken - men kun så længe mor er lige i nærheden, så man kan komme hurtigt i sikkerhed. Se i videoen, hvordan det gik, da den knapt tre uger gamle kalv skulle møde resten af flokken for første gang.

Moloto er opkaldt efter et område i den nordvestlige del af Pilanesberg Nationalpark i Sydafrika, hvor der lever mange sydlige bredsnudede næsehorn. ZOO har gennem mere end 25 år har arbejdet med bevarelsen af næsehorn og bekæmpelsen af ulovlig krybskytteri. Du kan læse mere om ZOOs arbejde i Pilanesberg her.

Læs mere
Hannæsehorn aflivet som følge af alvorlig sygdom
Hannæsehorn aflivet som følge af alvorlig sygdom29. aug 2019

ZOOs dyrlæger har gennem tre uger forsøgt at behandle ZOOs hannæsehorn for en aggressiv hudsygdom, der har angrebet næsehornets ansigt, mund, næsebor og andre dele af kroppen. Sygdommen har blandt andet betydet, at næsehornet kun har ædt meget lidt over tre uger, og trods intensiv behandling og enkelte lyspunkter undervejs, blev det altså torsdag besluttet at aflive det 23 år gamle næsehorn.

 
Dyrlæge Mads Bertelsen fortæller:

”Vi har gjort alt hvad vi kunne for at redde vores næsehorn, men det er også vores opgave at vurdere, hvornår nok er nok. Vi har behandlet intensivt i hele perioden, men sårene i munden betød, at han mistede lysten til at æde, og vi anslår, at han har tabt 3-400kg i vægt over tre uger. Vi har naturligvis smertelindret ham undervejs, men han er nu så svækket, at vi ikke ønsker at holde ham i live længere af hensyn til hans velfærd,” siger Mads Bertelsen og understreger, at det altid er en tung beslutning af tage: ”Han er meget vellidt blandt dyrepasserne, og de har da også ydet en enestående indsats ved at pleje næsehornets sår og ved dagligt i timevis at have håndfodret og medicineret ham. Derudover er næsehornet en rigtig god avlshan, der for alvor har fået gang i hunnerne de sidste år, så det er aldrig en nem beslutning at træffe.”

 

Far til tre (snart fem) unger

 Mads Bertelsen hentyder til de tre unger næsehornet er blevet far til de seneste år i ZOO, og de to unger, der forventes at blive født næste år. ”Midt i alt det triste kan vi heldigvis glæde os over, at hannæsehornet har fået vendt mere end 30 års tørke i næsehornsstalden. Først ved at blive far til en enkelt næsehornsunge og dernæst yderligere to, som stadig løber rundt på Savannen. Og for ganske nylig kunne vi gennem hormonanalyser fastslå at begge hunner er drægtige igen. Så han efterlader sig et flot og blivende aftryk,” siger Mads Bertelsen.

 

Stadig uafklaret sygdom

I sidste uge fortalte vi, at ZOOs dyrlæger ikke umiddelbart kender hudsygdommen fra tidligere, og Mads Bertelsen og hans kolleger er fortsat ikke kommet helt til bunds i, hvad sygdommen skyldes: ”Grundlæggende har vi at gøre med en voldsom hudbetændelse. Det minder om en autoimmun lidelse, hvor han afstøder sin egen hud, men vi kender ikke den præcise årsag. Biopsier har vist, at det minder om en lidelse beskrevet hos sorte næsehorn ’superficial nectolytic dermatitis’, men langt de fleste af 127 beskrevne episoder i de sorte næsehorn var forbigående og milde sammenlignet med denne,” forklarer Mads Bertelsen.

Biopsier og en efterfølgende obduktion vil måske give flere svar. Obduktionen foregår i løbet af torsdag på Landbohøjskolen i København.

Læs mere
Næsehorn i behandling
Næsehorn i behandling21. aug 2019

ZOOs hannæsehorn er i øjeblikket i behandling for en alvorlig hudsygdom. Sygdommen ses tydeligt omkring hornet og flere andre steder på kroppen herunder i munden. Det har frataget ham lysten til at æde, og han er derfor meget svækket i øjeblikket.

ZOOs dyrlæge Mads Bertelsen fortæller: ”Vi har de seneste 14 dage behandlet ham intensivt for at få bugt med sygdommen – og for at få ham til at æde og drikke. Indtil videre er det kun lykkedes os at få ham til at æde ganske lidt over de sidste mange dage, og vi er derfor bekymrede for hans tilstand.”

Mads Bertelsen understreger, at næsehornet også bliver smertelindret, og dyrepassere og dyrlæger følger hans tilstand nøje. ”Vi gør alt, hvad vi kan, for at få ham gennem sygdommen, men det er også vores opgave at sikre, at han ikke lider eller har smerter. Derfor kan vi som sidste konsekvens være nødsaget til at aflive ham, men lad os se, om ikke vi kan få vendt udviklingen, før vi når dertil,” slutter Mads Bertelsen.

Hannæsehornet er 23 år gammel og kom til ZOO i 2012.

Læs mere
Horn mod horn23. apr 2018

ZOOs to næsehornsunger mødtes for første gang i dag horn mod horn. Og bare fordi man er den mindste, behøver man ikke holde sig tilbage

Den ene næsehornshan er et halvt år gammel, den anden knap fire måneder. Alligevel er der stor forskel i størrelsen, og kigger man efter, er det også tydeligt, at den ældste af ungerne har et længere og mere spidst horn. Det lagde dog ikke en dæmper på det yngste næsehorn, da de to halvbrødre i dag mødtes for første gang uden tremmer imellem. Flankeret af hver deres mor blev de i formiddags lukket ud på Savannen i Zoologisk Have, og det blev hurtigt klart, at det yngste næsehorn havde mest gåpåmod og krudt i støvlerne. Jagten på den ældre halvbror blev sat ind, der blev stanget til højre og venstre, og begge hunner fik lov at mærke hans stadig runde horn.

Dyrepasser Liv Jensen var meget tilfreds efter sammenlukningen: ”Når vi har ventet med at lukke ungerne sammen til nu, er det fordi, at mødrene skal have tid til at vænne sig til kalvene, så de er helt trygge ved situationen. Og de var heldigvis helt rolige i dag – og ungerne var jo meget glade og hoppede rundt, så det gik rigtig godt.”

Fremover vil de to næsehornsunger gå sammen med deres mødre på Savannen. Det er endnu ikke fastlagt, hvornår de skal introduceres til deres far, som får lov at gå for sig selv lidt endnu.

Læs mere
Yngste næsehorn lærer at mudderbade15. jan 2018

Ja, januar er kold og dyster. Men hvis du gør som os og bruger et minut i selskab med den yngste næsehornsunge, så ser det hele lidt lysere ud. Vi har samlet klip af ungens første tur udenfor, hvor de første tøvende skridt bliver afløst af det, der næsten ligner et mudderbad.

Læs mere
Næsehornsunge en uge gammel10. jan 2018

Den nyeste næsehornsunge er nu lidt mere end en uge gammel, og han springer allerede kækt omkring. Vi glæder os til at han skal gøre Savannen usikker sammen med sin lidt større halvbror, men for alles skyld bliver de holdt adskilt lidt endnu. Dyrlæge Mads Bertelsen forklarer hvorfor:

Læs mere
Endnu en næsehornsunge født04. jan 2018

Onsdag aften kl 20.39 blev en lille næsehornshan født i Zoo! Både mor og unge har det godt. Ungen har allerede diet og har fået den vigtige første råmælk. Næsehornsungen kan opleves af publikum fra i dag, der kan dog i perioder være begrænset adgang, hvis det af dyrepassere og dyrlæger vurderes at næsehornene har brug for ro i stalden.

Du kan se video af fødslen her. 

Læs mere
Fuld fart på næsehornsungen01. nov 2017

Der er fuld fart over feltet, når næsehornsungen tager sin daglige løbetur udenfor. Mor Minna holder skarpt øje og følger med, så godt hun kan, når der galoperes i cirkler og plaskes i vandpytter.

Se video af en af ungens sprælske løbeture her.

Læs mere
Næsehornsunge født16. okt 2017

Kl. 08.10 mandag morgen gik vandet hos Zoologisk Haves hunnæsehorn Minna, og præcis to timer senere fødte hun en velskabt han-unge. Dagens første gæster havde fundet vej til stalden og overværede fødslen sammen med flere ansatte fra Zoo. Efter en lille halv time, var ungen oppe at stå og klar til at finde sin mors patter for at die. Publikum har adgang til stalden i løbet af efterårsferien. Dog kan der være begrænset adgang, hvis dyrepassere og dyrlæge vurderer, at næsehornene har behov for lidt ro.

Se videoen af hele fødslen her.

Læs mere
Pilan flytter hjemmefra29. aug 2017

Den 2,5 årige næsehornskalv Pilan er her til morgen flyttet fra Zoologisk Have København. Han skal gå sammen med en flok andre hanner på samme alder i den hollandske safaripark Beekse Bergen

I knap tre uger har næsehornsdyrepasserne trænet med det unge næsehorn. Målet var, at han selv skulle gå i den transportkasse, der fragter ham til Holland. Den korte træningsperiode betød dog, at dyrepasserne endnu ikke havde haft ham i kassen og lukket porten bag ham, så det var en gruppe spændte dyrepassere, der i morges fandt det ekstra gode træningshø frem. Bekymringen blev dog hurtigt manet i jorden, da det unge næsehorn gik direkte ud i transportkassen. Dyrepasserne lukkede lågen bag ham og fodrede ham med store bunker af frisk græs gennem tremmerne. Næsehornet buldrede lidt mod kassens sider, men faldt hurtigt til ro, da dørene lukkede og mørket sænkede sig i kassen. Med til historien hører også, at han allerede mandag fik en svagt beroligende sprøjte, der tager toppen af nervøsiteten. Medicinens virkning strækker sig over tre dage, og næsehornet vil derfor være træt og rolig under hele transporten til Holland.

Pilan blev født i Zoologisk Have i januar 2015 som det første næsehorn i mere end 35 år. I Beekse Bergen skal han gå med en række andre unge hanner, indtil der bliver brug for ham og hans vigtige gener i det europæiske avlsprogram. Pilan har dermed taget første skridt mod en fremtid som avlshan og kan gennem de næste mange år blive far til næsehornsunger i hele Europa.

Læs mere
Pilan trænes inden flytning24. aug 2017

I næste uge flytter den nu 2,5 år gamle næsehornsunge Pilan til Holland, og derfor er dyrepasserne i fuld gang med transportkassetræningen. Se hvordan det går her og kig forbi Zoo i weekenden, hvis du vil opleve Pilan sidste gang inden hans afrejse.