Chimpanse


Facts om Chimpanse


Navn: Chimpanse

Videnskabeligt navn: Pan troglodytes

Vægt: Hanner: 50-70 kg, hunner: 40-60 kg

Højde: Hanner: 100-170 cm, hunner: 70-130 cm

Levealder: 40-50 år

Drægtighed: 8 måneder

Antal unger: 1 unge

Fødselsvægt: 2 kg

Kønsmoden: 7-9 år

Føde: Frugt, blade, frø, nødder, stængler, bark, termitter, myrer og mindre pattedyr

Art: Pattedyr

Fingernemme aber

Chimpansens hænder og fingre minder meget om menneskets. Tommelfingeren er modstillet, den har negle i stedet for kløer, og finmotorikken er lige så god som hos mennesket. Chimpansen kan gå på bagbenene og plukke frugter af træerne med hænderne, og den kan samle selv den mindste ting op med "pincetgrebet" mellem tommel- og pegefinger. Hænderne bruges også, når unger og andre aber i flokken skal pelsplejes. Når to aber skal hilse venligt på hinanden, rækkes hænderne frem til berøring.

 

Biologi

Udover de 11 gibbonabearter findes der fire arter af menneskeaber: Chimpansen, den chimpanselignende bonobo, orangutanen og gorillaen. I dag mener man, der findes fire underarter af chimpansen: Den vestafrikanske, den nigerianske, den centralafrikanske og den østafrikanske. Muligvis er den vestafrikanske en helt selvstændig art.

Chimpansen og bonoboen er de aber, der er tættest beslægtet med mennesket. Der er kun er 1,6% forskel

 

mellem menneskets og chimpansens arvemateriale (DNA). Desuden minder chimpanser meget om mennesket i deres sociale struktur, en markant del af deres føde er kød, og de er sammen med bonoboer de eneste menneskeaber, der regelmæssigt udvikler, tilpasser og bruger redskaber. Redskaberne benyttes til særlige formål: Tunge grene til at slå med, tilspidsede grene til at fiske termitter med, sten til at knuse nødder med eller mos og blade til at suge vand op med. 


Chimpanser lever i store flokke på op til 35-60 individer spredt over et stort område. Flokkene er opdelt i mindre hun- og hangrupper, som alle færdes i samme område. Hannerne holder sammen i hierarkiske grupper på 5-15 individer. Hangruppen er territorial og har en stærk social struktur. Én eller flere hanner, der er brødre, dominerer denne gruppe. Hunnerne er ikke så nært knyttet til deres gruppe og lever en mere solitær tilværelse, hvor de kun er i tæt kontakt med deres unger. Hunnerne emigrerer ofte for at knytte sig til andre hangrupper.

Chimpanserne kommunikerer indbyrdes med både kropssprog og mange forskellige lyde. Fysisk kontakt har stor betydning ligesom hos mennesket, og chimpanseunger, der tidligt mister deres mødre, er stærkt præget af denne hændelse og kan dø af stress som følge af manglende tryghed.


Chimpanse med grineflip10. sep 2020

Marti har altid været en mor, der leger meget med sine unger. Det kan se lidt voldsomt ud, men det, du kan høre i videoen, er faktisk sønnen Mutai, der griner. Det er først, hvis en chimpanse trækker læben op og blotter tænder, at der er fare på færde.

Læs mere
Hanchimpanse aflivet
Hanchimpanse aflivet01. okt 2019

Tirsdag formiddag måtte ZOOs dyrlæger aflive den 32 årige hanchimpanse Carl efter et voldsomt slagsmål blandt chimpanserne. Hanchimpansen fik under kampen så voldsomme skader, at han ikke stod til at redde. Det fortæller dyrlæge Mads Bertelsen:

”Chimpanser lever i grupper med et meget stærkt hierarki, hvor alfahannen konstant bliver udfordret. Magtspil og kampe finder sted hver dag, og mærker gruppen det mindste tegn på svaghed hos alfahannen, slår de til. I går blev kampen ekstra hård, og da dyrepasserne fik skilt gruppen ad, stod alfahannen altså tilbage med voldsomme skader. En grundig undersøgelse under narkose her til morgen viste desværre at skaderne var så talrige og voldsomme, at det ikke var rimeligt at fortsætte behandlingen,” siger Mads Bertelsen.

Som led i det europæiske avlsprogram skulle hanchimpansen have været sendt til en zoo i Tyskland om 10 dage. Han var derfor adskilt fra resten af flokken for at få foretaget et obligatorisk sundhedstjek, og slagsmålet opstod i forbindelse med genintroduktionen til resten af flokken. ”Alfahannen behøver kun at være væk ganske kort, før hierarkiet skal genetableres, så en sammenlukning er altid forbundet med magtkampe. I går blev det så desværre ekstra voldsomt, og han pådrog sig svære skader i kampen,” fortæller Mads Bertelsen.

Chimpanseflokken er faldet til ro igen, og zoolog Frands Carlsen forventer, at alfahannens søn, Nje, nu vil overtage lederskabet af flokken:

”Det kan være svært at forudsige præcis hvordan, den nye struktur vil forme sig. Nje er stadig relativt ung, men flokkens nuværende betahan, Yoran, har indtil videre ikke vist evner eller vilje til for alvor at træde op som alfahan. Så nu og her er mit bud, at Nje – altså den afdøde alfahans søn – vil overtage lederskabet. Det er en dynamik, man også oftest vil se blandt chimpanser i naturen,” afslutter Frands Carlsen.

Læs mere
Hunchimpanse på operationsbordet
Hunchimpanse på operationsbordet07. aug 2018

Der var fuldt hus i chimpansernes bagbur tirsdag eftermiddag, hvor en håndfuld eksperter rykkede ind for at behandle hunchimpansen Djema. En gynækolog og en operationssygeplejerske fra gynækologisk afdeling på Rigshospitalet, en tandlæge, ZOOs egne dyrlæger og chimpansens faste dyrepassere var alle mødt op for at give en hånd med.

 

”Man kan sige at vi i dette tilfælde har samlet lidt til bunke og gennemfører tre procedurer på samme tid for at undgå at skulle bedøve chimpansen flere gange,” forklarer ZOOs dyrlæge Mads Bertelsen. Og netop bedøvelsen tog lidt længere tid end sædvanligt, da chimpansen i dag ikke ville lade sig stikke i armen. ”Dyrepasserne har et tæt tillidsbånd til chimpanserne, og normalt kan de få lov at give dem den første bedøvelsessprøjte i ro og mag, men lige i dag, ville Djema ikke stikkes. Så vi måtte skyde hende med en pil med luftgeværet i stedet,” siger Mads Bertelsen.

 

Når først bedøvelsen har sat ind, kan dyrlæger, gynækolog og tandlæge rykke ind, mens assistenter og dyrepassere holder øje med vejrtrækning og puls. Tandlægen fjernede en knækket fortand, dyrlægerne fjernede en fedtknude på størrelse med en grapefrugt fra armen, og gynækologen skulle følge op på en tidligere undersøgelse, der skulle klarlægge, hvorfor den 37årige chimpanse ikke er i stand til at blive drægtig. Gynækolog Dorte Nielsen fortæller, at under det pelsede ydre er mennesker og chimpanser stort set ens, så hun kigger efter helt det samme, som når hun scanner en kvinde, der har problemer med at blive gravid.

 

”Det er stadig lidt uafklaret, hvad problemet med chimpansen er. Ved en undersøgelse for nogle måneder siden var der mistanke om fortykket slimhinde eller en polyp i livmoderen. Hun har efterfølgende været i brunst og parrede sig for 7-8 dage siden, men det er for tidligt til at kunne se en eventuel graviditet. Der var dog ikke tegn til polyp ved skanningen i dag,” siger Dorte Nielsen og fortæller at en blodprøve kan afgøre, om chimpansen denne gang er blevet drægtig.

 

Sidst på eftermiddagen slår dyrlægerne knude på det sidste sting, og Mads Bertelsen gør status på dagens operationer:

 

”Vi har fjernet en stor fedtkunde på armen og stumperne fra en knækket tand, som hun bestemt ikke vil savne. Det sværeste er nu at forhindre chimpansen i at pille for meget i stingene bagefter. Vi har syet såret i flere lag og med mange små sting, så det er vanskeligt at pille op,” forklarer Mads Bertelsen. ”Derudover har vi lavet en række løse sting andre steder på kroppen som chimpansen kan rode med og på den måde forhåbentlig lade operationssåret være i fred,” fortsætter Mads Bertelsen.

 

Bagburet blev herefter gradvist tømt for mennesker og udstyr, og hvorefter chimpansen blev vækket med modgift til bedøvelsen. ”Hun får smertestillende medicin nu og de næste par dage, og så vil hun blive holdt isoleret fra resten af flokken, en dag eller to. Om et par dage vil blodprøven vise, om hun er drægtig,” afslutter Mads Bertelsen.

Læs mere
Nyfødt chimpanse26. jul 2018

Tidligt i morges blev ZOOs chimpansedyrepassere mødt af hunchimpansen Cindy. I armene havde hun en nyfødt chimpanseunge, og dyrepasser Hanne Petersen fik mulighed for at tjekke ungens køn: ”Cindy viste os ungen, da vi kom i morges, og vi kunne se, at det er en hun. Der er kun lidt af navlestrengen tilbage, og det ser ud til, at fødslen er gået godt,” siger Hanne Petersen.

 

Mens chimpanserne er drægtige, følger dyrepasserne nøje med i, om alt går som det skal, men selve fødslen foregår ofte om natten uden andre tilskuere end resten af flokken.

 

I modsætning til de fleste andre nyfødte dyr i ZOO får chimpanseungen heller ikke besøg af dyrlægen, medmindre noget ser ud til at gå den forkerte vej. ”Så længe vi kan se, at det går godt, så lader vi dem være. Det eneste vi som dyrepasser skal være opmærksomme på, er at få den lille unge tæt på os, så vi kan give den D-dråber. Det har de behov for i de første tre år. Men ellers får de altså lov til at klare sig selv, og det har Cindy gjort mange gange før, så hun skal nok klare det denne gang også,” siger Hanne Petersen.

 

Den nybagte mor og chimpanseungen kan ses sammen med de øvrige chimpanser i anlægget. Dog sidder ungen de første mange måneder tæt ind til morens bryst, så man skal kigge godt efter for at få øje på den.

Læs mere
Chimpanse hos dyrlægen24. maj 2018

En af hunchimpanserne Djema fik for nyligt en sundhedsundersøgelse, da dyrepasserne har været bekymret for hendes helbred. Dels har hunchimpansen en stor bule på sine ene arm, som hun havde allerede dengang hun ankom til ZOO, og dels har hun ikke formået at blive drægtig på trods af fin brunst og flere parringer. ZOOs dyrlæge Mads Frost Bertelsen rykkede klinikken ned til chimpansestalden for at foretage en biopsi af bulen, flankeret af to dygtige gynækologer fra Rigshospitalet, som ved samme lejlighed undersøgte Djemas livmoder. Se mere i videoen.

Læs mere
Chimpansen gør sig populær med gaver
Chimpansen gør sig populær med gaver05. dec 2017

Med julen følger som regel gavegivning, men det er ikke kun os mennesker der står på gaveræset. Visse dyr benytter sig også af ritualet og med motiver, der er forbløffende identiske med menneskers. Hos chimpanser er gavegivningen noget spidsfindig. Man ser ofte chimpansehanner give ubeslægtede hunner gaver i form af frugt eller kød, men det fører ikke umiddelbart til parring, som det ellers ses hos andre dyrearter.

 

Undersøgelser har dog vist, at det på længere sigt fører til, at hanner får lettere adgang til de pågældende hunner, end hvis de ikke havde givet dem gaver. Chimpanser giver hinanden gaver - dels for at vise tegn på venskab, men også for at opbygge et fortroligheds- og afhængighedsforhold, som evt. senere kan føre til et mere intimt bekendtskab.

 

Selvom du ikke kan forvente at opbygge helt samme relation til chimpanserne, har du også mulighed for at give dem en gave. Se her hvordan du kan give en gave fra dig til chimpanserne - eller de mange andre dyr, der også er glade for gaver.

Læs mere
Chimpanse født i nat02. aug 2017

Sent tirsdag aften blev en chimpanseunge født midt i flokken

Da dyrepasser Mikkel Famme mødte ind i morges, blev han præsenteret for en nyfødt chimpanseunge. Ungen, der endnu ikke er kønsbestemt, lå på maven af hunchimpansen Marti, og ser indtil videre ud til at trives godt. ”Ungen er netop begyndt at die, så det ser ud til at være en sund og rask chimpanse. Ungen er hunchimpansen Martis femte unge, så hun ved hvad hun skal gøre.”

Fødslerne i chimpanseflokken foregår altid uden indblanding fra dyrepasserne. Til gengæld kan Mikkel Famme se på overvågningsbåndet, at hele flokken var vågen og opmærksom, da fødslen gik i gang. ”Vi kan ikke se selve fødslen på båndet, men det er tydeligt, at flokken opførte sig anderledes, end de plejer om aftenen. Og man kan se, at alfahannen passer godt på Marti undervejs, så alt er forløbet som det skal.”

Den lille chimpanses køn afgør, hvor længe den kan blive boende i Zoo: ”Hunner bliver sendt videre, når de bliver kønsmodne som 8-10 årige for at undgå indavl. Men en han som den nyfødte kan blive her hele livet,” siger Mikkel Famme og fortæller, at chimpanser kan blive helt op til 60 år gamle.

Chimpanseflokken består nu af 12 aber i alt: 5 hunner og 7 hanner.

Chimpanserne og den lille nyfødte kan ses hver dag i Abejunglen fra kl. 10 – 20.

Læs mere
Chimpanse flyttet til Frankrig31. jan 2017

Hunchimpansen Cauna er flyttet til La Vallée des Signes dyrepark i Frankrig, for at danne ny flok med to nye hunner fra Tyskland samt parkens fire hanner. To af dyrepasserne tog med og har optaget en lille videodagbog undervejs - se med her.