o

Facts om Baktrisk kamel


Navn: Baktrisk kamel

Videnskabeligt navn: Camelus bactrianus

Vægt: 300 - 700 kg

Højde: Skulderhøjde: 180 - 230 cm

Levealder: 40 år

Drægtighed: 12 - 14 måneder

Antal unger: 1 stk.

Fødselsvægt: 35 kg

Kønsmoden: Hanner: 5-6 år, hunner: 3-4 år

Føde: Græsser, urter og blad

Art: Pattedyr

I dag findes der under tusind vilde topuklede kameler, nogenlunde ligeligt fordelt i Gobi-ørkenen i Mongoliet og i Kina. For 4.500 år siden tæmmede mennesket kamelen og brugte den hovedsageligt som transportdyr. I dag lever den domesticerede kamel overalt i Asien. Derimod findes den enpuklede kamel - dromedaren - ikke vildtlevende. I Australien eksisterer den dog som forvildet i et antal af 60.000 individer. Som domesticeret husdyr er dromedaren meget almindelig, fx i Afrika.

Kamelen er tilpasset et liv i ørkenen. Den kan leve i flere uger uden væskeindtag og kan tåle et væsketab på op til 40% af sin kropsvægt. Den kan ikke oplagre væske i depoter, men kan erstatte væsketabet ved at drikke op til 150 liter vand på én gang. Puklerne, der fungerer som energidepoter, indeholder fedtvæv, som kamelen kan tære på i fødefattige perioder. Kamelen er desuden generelt i stand til at leve af meget energifattig føde og æder gerne små tørre blade med torne på.

Kamelen er yderligere tilpasset det hårde liv i ørkenen: Den har store, brede trædepuder og går på hele foden, så den ikke synker ned i det bløde underlag. Lange øjenvipper, hår i ørerne og smalle næsebor, der til tider kan lukkes helt til, forhindrer flyvesand i at trænge ind. Hornagtige trædepuder på knæ og brystkasse beskytter kamelen mod det varme ørkensand, når den lægger sig ned. Til forskel fra mange andre hovdyr lægger kamelen sig ikke ned på siden, men derimod ned på brystkassen og maven hvilende på alle fire knæ.

Vinteren i Gobi-ørkenen er meget kold og sommeren yderst varm. Kamelen har en meget kraftig vinterpels, der tabes i løbet af foråret. Om sommeren er kamelen næsten nøgen.

Kameler lever i familiegrupper bestående af 4-5 hunner med deres føl og en dominerende han. Når hannen er i brunst, "skummer" den. Hannen producerer en masse spyt, som "skummer" ud af munden. Konstant tørrer han hovedet af på ryggen eller på den første pukkel. Her sidder en kirtel, der danner et sekret, som hunkamelerne tiltrækkes af. Sekret og skum tørres af på krop og hoved.

Én eller to pukler

Der findes to kamelarter: Den topuklede kamel og den enpuklede dromedar. Dromedaren er mere slank og har længere ben end kamelen. De to arter kan parre sig og få levedygtigt afkom. Resultatet bliver en kamel med én meget stor pukkel, eller en stor og en lille pukkel.