Opbrud i elefantflokken og unge på vej


De to hunner, der er mor og datter, kom til København Zoo for fire år siden for at fungere som støttende tanter under elefantfødsler hos de andre hunner. Derfor skal de også begge to være med til den kommende fødsel, før turen går sydpå.

Matriark
Kurator Flemming Nielsen fortæller om den nye struktur: ”Flytningen af de to hunner skal understøtte en ny flokstruktur med en matriark som naturligt midtpunkt. Vi forventer, at hunnen Kungrao bliver overhoved for den nye flok, der så vidt muligt skal være familiært beslægtet. Det skulle gerne sikre en harmonisk adfærd så tæt på deres naturlige adfærd som muligt.”

Fødsel i flokken
Når elefanten Surin nedkommer, vil det kun være med hjælp fra de tre andre hunner – og ingen andre. København Zoo forbereder nemlig en 100 % naturlig fødsel, der i praksis betyder, at dyrlæger og dyrepassere kun blander sig i fødslen, hvis der er fare for morens liv.

”Elefantfødsler er vigtige for den sociale struktur i flokken og ved at blande os mindst muligt i fødslen, giver vi ungen den bedst mulige start på livet”, siger dyrlæge Mads Bertelsen. Han understreger, at skulle der opstå komplikationer under fødslen, der truer Surins liv, træder dyrlæger og dyrepassere selvfølgelig til, men ellers får elefanterne lov til selv at bestemme tempoet og udviklingen, ganske som hos havens øvrige dyr.
Det gælder i den allerførste tid efter fødslen, hvor de voksne godt kan være meget hårde ved den nyfødte.

”Det kan gå meget voldsomt for sig, når den nybagte mor forsøger at hjælpe sin unge på benene, men Surin har prøvet det før, og de tre andre hunner er rutinerede tanter, så vi forventer ikke andet, end at det går godt. Men naturen er jo på godt og ondt netop – naturlig!” siger Mads Bertelsen, der sammen med elefantpasserne ser frem mod fødslen med spænding.

Fødslen er sat til midt august plus / minus en måned. Dyrlægerne sender løbende afføringsprøver fra elefanten til analyse, for at holde øje med progesteronniveauet, som er markant forhøjet under drægtigheden.