o

Der er store ændringer undervejs i Zoos elefantflok: I løbet af sensommeren flytter tre elefanter ud, og en ny bliver født.

Sommerens kommende elefantfødsel er første led i en helt ny flokstruktur blandt elefanterne. Avlshannen Tonsak skal som del af det europæiske avlssamarbejde videre til Sverige, mens de to hunner WinThida og Jula flytter til et helt nyt anlæg i Napoli. De to hunner, der er mor og datter, kom til København Zoo for fire år siden for at fungere som støttende tanter under elefantfødsler hos de andre hunner. Derfor skal de også begge to være med til den kommende fødsel, før turen går sydpå.

Matriarkat

Kurator Flemming Nielsen fortæller om den nye struktur: ”Flytningen af de to hunner skal understøtte en ny flokstruktur med en matriark som naturligt midtpunkt. Surin, der skal føde i løbet af sommeren, bliver overhoved for den nye flok, der så vidt muligt skal være familiært beslægtet. Det skulle gerne sikre en harmonisk adfærd så tæt på deres naturlige som muligt.”

Fødsel i flokken

Når Surin føder i løbet af sommeren er det altså med hjælp fra de to andre hunner – og ingen andre. Som noget helt nyt forbereder København Zoo nemlig en 100 % naturlig fødsel, der i praksis betyder, at dyrlæger og dyrepassere kun blander sig i fødslen, hvis der er fare for morens liv. ”Elefantfødsler er vigtige for den sociale struktur i flokken og ved at blande os mindst muligt i fødslen, skaber vi de bedste rammer for, at ungen kan blive en vigtig brik i flokken”, siger dyrlæge Mads Bertelsen. Han understreger, at skulle der opstå komplikationer under fødslen, der truer Surins liv, træder dyrlæger og dyrepassere selvfølgelig til, men ellers får elefanterne lov til selv at bestemme tempoet og udviklingen. Det gælder også, hvis Surin og de andre hunner ikke behandler den nyfødte godt. ”Ja det er selvfølgelig worst case scenario, men det er typisk en bekymring, man har over for elefanter, der føder for første gang. Surin har prøvet det før, og de to andre hunner er rutinerede tanter, så vi forventer ikke andet, end at det går godt. Men naturen er jo på godt og ondt netop – naturlig!” siger Mads Bertelsen, der sammen med elefantpasserne ser frem mod fødslen med spænding.