o

Facts om Struds


Navn: Struds

Videnskabeligt navn: Struthio camelus

Vægt: Op til 135 kg

Højde: Op til 2½ meter

Levealder: 20-30 år

Antal unger: 15-60 æg i en rede (6-8 æg pr. hun)

Fødselsvægt: Æg: 15 cm langt og 1½ kg tungt

Kønsmoden: 3-4 år

Føde: Frugter, frø, blade, rødder, insekter og krybdyr

Art: Fugle

Rugetid: 40-42 dage

Strudsen er den største af alle nulevende fugle. En fuldvoksen han kan veje over 130 kg og blive mere end 2½ meter høj. Strudsens æg er også store. De vejer omkring 1½ kg. Til sammenligning vejer et hønseæg ca. 50 gram.

Strudsefugle er en gruppe fugle, der alle har mistet evnen til at flyve. Strudsefuglene mangler den fremtrædende kam på brystbenet, og brystmuskulaturen hæfter ikke til brystbenet. Strudsen har ikke sammenhængende fjer som andre fugle og fjerene kan derfor ikke bruges til at flyve med. Strudsen mangler også oliekirtlen på gumpen, som andre fugle bruger, når de skal smøre deres fjer ind i vandafvisende olie.

Strudsen er en stor og kraftig fugl med meget lange ben, lang hals og et lille hoved. Hjernen vejer kun 40 gram. Øjenvipperne er meget lange og hals og ben næsten nøgne. Hannens fjerdragt er sort med hvide tegninger, mens hunnens fjerdragt er gråbrun.

Strudsen kan løbe meget hurtigt. Føler den sig truet, kan den komme op på en hastighed på op mod 70 km/t. Nærmer et rovdyr sig, forsvarer strudsen sig med kraftige spark, og det er sjældent, et rovdyr har succes med at fange en fuldvoksen struds.

Strudse holder sammen i familiegrupper med en han og 5-15 hunner. Alle hunner fra en familiegruppe lægger æg i samme rede. Hannen ruger om natten, og hunnerne skiftes til at ruge om dagen. Så snart ungerne er tørre efter klækningen, er de i stand til at følges med de voksne ud på savannen.