Zebramangust


Facts om Zebramangust


Navn: Zebramangust

Videnskabeligt navn: Mungos mungo

Vægt: 1,5-2 kg

Højde: 40 cm

Levealder: 8-10 år

Drægtighed: 8 uger

Antal unger: 2-6 hvalpe

Fødselsvægt: 20-30 gram

Kønsmoden: 9-12 måneder

Føde: Små pattedyr, fugle, krybdyr, insekter, æg, rødder og frugt

Art: Pattedyr

Zebramangusten er et af savannens små rovdyr og er et lille aktivt dyr, der ligner vores hjemlige mink og ilder. Kroppen er lang og slank, hovedet lille og benene korte. Pelsen er strid og grå med karakteristiske mørke striber på ryggen – deraf zebramangustens navn.

Zebramanguster lever sammen i familiegrupper på 6-20 individer. De bor i kolonier under jorden og tilbringer dagen med at jage. Én fra gruppen er altid på vagt og kommer med advarselslyde, hvis en fare nærmer sig. Lyden får øjeblikkeligt alle mangusterne til at forsvinde ned i hullerne under jorden. Én af hunnerne i gruppen dominerer over de andre, og det er kun denne hun, der yngler. Resten af gruppen hjælper til med at passe ungerne, og som oftest er det hanner, der fungerer som "vagtposter". Mangusterne bruger lyde, når de indbyrdes holder kontakt med hinanden, eller når de møder fremmede manguster.


Zebramangustunge putter med mor16. sep 2020

Se det søde klip af en zebramangustunge, der deler en hyggestund med sin mor.

Fire uregerlige unger hos zebramangusterne07. aug 2020

Zebramangusterne bliver ofte forvekslet med alt fra rotter til bævere til "Timon'er". Men zebramangusterne er faktisk små rov dyr, der lever i store familiegrupper på savannen i det centrale og sydlige Afrika. Og lige for tiden kan man få ekstra lang tid til at gå med at kigge på de finurlige små desmerdyr, for der er fire unger, som virkelig sætter fut i anlægget.

Læs mere
Aktive unger
Aktive unger29. aug 2018

I zebramangustflokken er det oftest kun det dominerende par, der får unger, og nogle år har hunnen fået hele to kuld. I år er der dog kun fire unger - to hunner og to hanner - men det sætter alligevel gang i hele flokken, forklarer dyrepasser Linda Hiort: "Ungerne er meget aktive og er hele tiden ude og undersøge anlægget. Resten af flokken hjælper til med at skaffe føde til de små og med at holde øje med rovdyr. Så det plejer at være nogle af de dyr, vores gæster er rigtig glade for at stoppe op ved, især lige nu, hvor hele flokken er på stikkerne."

Læs mere