Østafrikansk zebra


Facts om Østafrikansk zebra


Navn: Østafrikansk zebra

Videnskabeligt navn: Equus burchelli boehmi

Vægt: 220 - 250 kg

Højde: Skulderhøjde: 125 - 135 cm, længde: 240 cm

Levealder: 20 - 30 år

Drægtighed: 12 måneder

Antal unger: 1 stk.

Fødselsvægt: 30 - 35 kg

Kønsmoden: 2,5 - 3 år

Føde: Græsser

Art: Pattedyr

Striber der skjuler?

Man har længe spekuleret over, hvilken funktion zebraens stribede mønster har. En af teorierne går ud på, at striberne virker som camouflage i den flimrende varme. En nyere teori går ud på, at striberne har to funktioner: Når zebraerne er sammen i flok, opløser de mange striber formerne på de enkelte dyr, og rovdyr har derfor svært ved at koncentrere sig om det enkelte byttedyr. Desuden kan zebraerne genkende hinanden på mønstret, fuldstændig som vi kan genkende de enkelte zebraer ud fra deres mønster.

Biologi

Der findes tre zebraarter: Bjergzebraen og Grevy-zebraen, der begge er truede arter, samt den mere almindelige steppezebra. Der findes flere underarter af steppezebraen, og Grants zebra er én af dem. De forskellige arter og underarter kan skelnes på det stribede mønster. Inden for den samme art er der heller ikke to zebraer med ens striber, og individer identificeres ud fra mønsteret, ligesom vi kan identificeres efter vores fingeraftryk.

Zebraer lever i familiegrupper med en hingst, 4-6 hopper samt deres føl. Dyrene i gruppen er tæt knyttet til hinanden, og dør hingsten, holder hopperne stadig sammen. De enkelte familiegrupper opholder sig ofte i nærheden af andre famliegrupper, og det giver indtryk af, at zebraerne lever i store flokke.

Zebraerne vandrer sammen med mange af de andre græsædere over de store savanneområder. Når det nye græs er vokset op, æder zebraerne af de lange dele af græsset. Efterfølgende kommer gnuerne, der æder det korte græs, og til sidst kommer gazellerne og antiloperne, der udelukkende æder det nyspirede græs i bunden af græsdækket.

 


Fra fødsel til løb på en halv time28. okt 2019

Hurtige striber og masser af jernvilje, skal der til, når man lever i et landskab uden skjulesteder. Zebraen er derfor kampdygtig allerede en halv time efter fødslen, så den kan løbe med resten af flokken, for ikke at ende som løvemad.

Nyfødte halvbrødre på Savannen01. jun 2018

Natten til fredag kom endnu et zebraføl til verden i ZOO, og den lille han kunne allerede senere på dagen slutte sig til resten af flokken på Savannen. Her kommer han til at tilbringe sommeren sammen med sin halvbror, der blev født for et par uger siden. Dyrepasser Charlie Pedersen fortæller, at det nyfødte føl lå tør og fin i stalden i morges, da han mødte på arbejde: ”Jeg gætter på at hun har født sidst på aftenen eller først på natten, for føllet var helt tør i pelsen, da jeg mødte ind. Allerede 20-30 minutter efter fødslen er de klar til at blive en del af flokken på Savannen, men vi lader lige dyrlægen give dem et sundhedstjek inden.”

Dyrlægen kunne præcis som for 14 dage siden konstatere, at føllet er en hingst og i rigtig fin stand. ZOOs gamle zebrahan er far til begge føl. Han blev sidste år aflivet pga. alderdom og sygdom, men nåede altså inden da, at gøre begge zebrahunner drægtige.

De to halvbrødre slutter sig i øvrigt til to andre par halvsøskende på Savannen: de to næsehornsunger, der er født med tre måneders mellemrum og de to flodhesteunger, der er født med seks måneders mellemrum.

Læs mere
Zebrahoppe flytter hjemmefra13. dec 2017

Zoos otte måneder gamle zebraføl har fået sig et nyt hjem i hollandske Beekse Bergen Safaripark


Tirsdag var en god dag i Zoologisk Have København. Om eftermiddagen sagde Zoos dyrepassere nemlig farvel til et otte måneder gammelt zebraføl, der nu kan se frem til et nyt liv i hollandske Beekse Bergen Safaripark.

At det lille føl har fundet sig en ny stald i Holland, glæder Zoos chefdyrlæge, Carsten Grøndahl:
”Det er en rigtig god følelse. Det er ikke altid, det lykkes at finde en zoo, der har plads til en zebra, og derfor er det selvfølgelig dejligt, at det er lykkedes denne gang,” siger han, før han går i gang med at forberede sig på at give føllet en lille pil med bedøvelse.

 

Den helt rigtige dosis


Når et af Zoologisk Have Københavns større dyr skal transporteres til en ny Zoo, er det vigtigt, at det får den helt rigtige dosis beroligende medicin, før det skal op i transportvognen. Selv om der ikke er mere end fem meter fra staldbåsen til vognen, kan gåturen være en stressende oplevelse.
”Får zebraen for lidt, vil den typisk forsøge at slås, og får den for meget, falder den i søvn, og så må vi selv flytte den med en bæresele,” siger Carsten Grøndahl.

Kort efter er han og dyrepasserne klar til at gå i gang. Han sigter med sit gevær med bedøvelse og rammer zebraføllet præcist i den store vene i baglåret.
Så er det bare at vente på, at bedøvelsen gør sin virkning.
Få minutter senere kan Carsten Grøndahl gå ind til dyret, der selv går roligt frem mod ham og trykker mulen ind i det håndklæde, han rækker frem. Derefter pakker han hurtigt håndklædet om øjnene på det stribede føl og fører det op i transportvognen. Da dyret er på plads, tager dyrlægen de nødvendige blodprøver og til sidst giver han zebraføllet en lille opkvikker.
Kun 15 minutter efter, at føllet blev bedøvet i sin bås, er det helt frisk igen og står og ser sig omkring på den bunke af halm, som dyrlægen og chaufføren har lagt ud til den i transportvognen. Foran sig har den en køretur til Holland, før mødet med dens artsfæller.

Læs mere
Ung zebrahingst på Savannen03. okt 2017

Zoos nye zebrahingst blev i dag lukket ud på Savannen for første gang. Her fik han mulighed for at lære de nye omgivelser at kende, før resten af flokken blev lukket ud til ham. Og det er der en god grund til fortæller dyrepasser Jesper Jacobsen: ”Når først hunnerne kommer ud, vil de sætte ham på plads og vise ham, at det indtil videre er dem, der bestemmer. Så han skal vide, hvor han kan løbe hen, hvis de bliver for hårdhændede.”

Der gik dog ikke lang tid, før Jesper besluttede at lukke de andre zebraer ud, da zebrahingsten hurtigt blev en anelse for kæk. ”Han har allerede forsøgt at hoppe ind til girafferne, og han er også meget interesseret i surikaternes anlæg, så nu må vi hellere lade hunnerne komme til,” sagde Jesper og lukkede kort efter de to hopper og deres store føl ud på Savannen.  Zebrahingsten søgte straks hen mod flokken, der modtog ham med bid og sparken fra bagbenene. ”Det er helt naturligt, at førerhoppen sætter sig i respekt med det samme. Men når hun har fået sit næste føl og kommer i brunst igen, så skifter rollerne,” fortalte Jesper, der regner med at den unge hingst akkurat når at blive kønsmoden til hoppernes næste brunst. ”Til den tid vil de betragte ham med helt andre øjne, og så rykker han op i hierarkiet. Men de næste måneder må han leve med at befinde sig lidt i et limbo,” slutter Jesper.

De øvrige dyr på Savannen – flodhest, struds, impala, sabelantilope, giraf og næsehorn – forventes at modtage den nye zebra mere afdæmpet. For dem er det blot endnu en zebra i flokken.

Læs mere
Ny zebrahingst ankommet05. sep 2017

Snart får zebraflokken på Savannen et nyt friskt pust. Der er nemlig ankommet en ung og kåd hingst fra Emmen Zoo i Holland, som skal gøre hopperne selskab, når hans karantæneperiode er slut om et par uger.