Skaberaktapir


Facts om Skaberaktapir


Navn: Skaberaktapir

Videnskabeligt navn: Tapirus indicus

Vægt: 250 - 320 kg

Højde: 185 - 240 cm

Levealder: 20 - 30 år

Drægtighed: 13 måneder

Antal unger: 1 unge

Fødselsvægt: 7 - 10 kg

Kønsmoden: 3 - 4 år

Føde: Blade, kviste, urter, frugter og vandplanter.

Art: Pattedyr

Biologi

Skaberaktapiren er den eneste tapirart i Asien. De tre andre arter lever alle i Sydamerika. Skaberaktapiren er let genkendelig på den sorte pelsfarve med det karakteristiske hvide "mavebælte" og har som den eneste tapir ikke en manke eller nakkekam. Den har ligesom de øvrige tapirarter en stor tung krop, helt runde ører og en mindre snabel. Snablen er dannet af overlæben og næsen, som tapiren bruger til at lugte sig frem med, når den fouragerer om natten. Snablen fungerer desuden som en ekstra finger, når tapiren leder efter føde.

Tapiren tilbringer en stor del af dagen i mudderhuller, hvor den hviler og køler af. Samtidig virker mudderbadet som en god afskærmning mod parasitter og irriterende fluer.

Tapiren yngler året rundt, og ungen bliver sammen med hunnen i 10-11 måneder. I den første tid følger ungen ikke med hunnen, når hun fouragerer, men gemmer sig på skovbunden. I de første 4-5 måneder er ungen stribet, så den næsten er umulig at få øje på i regnskoven.

Tidligere mente man, at skaberaktapiren var et solitært dyr, dvs. at den lever alene i skoven. Noget tyder dog på, at skaberaktapiren er mere social end først antaget og måske lever i mindre familiegrupper.

Først beskrevet i 1819

I starten af 1800-tallet erklærede kendte zoologer, at nu var alle arter af pattedyr verden over fundet og beskrevet. Men denne udmelding holdt ikke stik. Siden blev der beskrevet nye arter, og af de mere markante kan nævnes tapiren, der første gang blev beskrevet af zoologer i 1819, gorillaen i 1847, dværgflodhesten i 1848 og i 1901 okapien. De nævnte årstal står for det år, den pågældende art er blevet beskrevet videnskabeligt - de indfødte i områderne har længe inden kendt til dyrene eksistens.

I 1990'erne har man opdaget hele 6 nye pattedyrarter i Truong Son-bjergkæden i det centrale Vietnam. De mest kendte er den en meter høje og 100 kg tunge saola okse, kæmpehjorten muntjak samt en desmerkat med lang hale og leopardagtige pletter. Derudover er 2 hjortearter samt en ny svineart fundet i området. Truong Son-bjergkæden er i dag udlagt til nationalparker, og Vietnams regering samarbejder med bl.a. WWF og EU om beskyttelse af området.

Har ikke skiftet udseende

Skaberaktapirens udseende er en succes og har ikke ændret sig i over 20 millioner år. Den kompakte tætte kropsform gør den velegnet til at trænge gennem regnskovens tætte underskov, og dens sort/hvide pelsfarve er en fantastisk camouflage i mørket. Den bevægelige snabel er eminent til at plukke blade og kviste med.


Tapirunge eller vandhund?06. jan 2021

Tapirer er nogle rigtige vandhunde! Eller med en mere korrekt betegnelse, 'semi-akvatisk'. Det vil sige, at de bruger rigtig meget tid i vand. Både for fornøjelsens skyld, men også af praktiske grunde. De bruger nemlig vandet til at skide i, for på den måde er det sværere for rovdyr at snuse sig frem til dem. I videoen her er der dog nok mest tale om leg.

Læs mere
Tapirunge med nyseanfald10. dec 2020

Nyseanfald, hikke, krudt i røven eller bare leg … vi er faktisk ikke helt sikre på, hvad det er, men I skulle ikke snydes for videoen af den grund.

Tapirungens første møde med gulerødder12. nov 2020

Tapirungen spiser ikke fast føde endnu, men som alle andre pattedyr, viser den interesse for det, mor spiser. Det er dog ikke helt nemt at finde ud af de store, gule pinde.

Sjælden tapirfødsel i ZOO03. nov 2020

For første gang siden 2013 blev der natten til tirsdag født en tapir i Zoologisk Have København. Tapirens dyrepassere har de seneste uger forberedt fødslen ved at holde huntapiren i den varme stald og strøet et tykt lag halm over gulvet. Derudover klarer tapiren selv fødslen, og dyrepasser Henrik Futtrup var kl. 7 i morges derfor den første til at hilse på den nyfødte tapir. ”Navlestrengen var stadig ikke tørret ind, så mit gæt er, at den er blevet født i de meget tidlige morgentimer,” siger Henrik Futtrup. Dyrepassere og dyrlæge holder nu øje med, hvornår ungen dier første gang – og før det sker, er der ingen adgang til stalden: ”Ungen er huntapirens første, så hun og ungen skal selvfølgelig have ro til finde ud af, hvordan det hele hænger sammen. Det er vores førsteprioritet lige nu,” siger Henrik Futtrup.

Sent tirsdag aften registrerede dyrepasserne, at ungen diede hos moren, og vi kan derfor gradvist lukke op for besøgende i stalden.

Tapirerne i ZOO er af arten skaberaktapir (malaysisk tapir). Den lever i naturen i Indonesien, Malaysia, Myanmar og Thailand. Der findes omtrentlig 2500 skaberaktapiren i naturen, hvor den har status som ’truet’.
Det seneste år er der født 12 tapirer i zoologiske haver over hele verden. Zoologisk Have København oplevede sidst en tapirfødsel i 2013, hvor faren til dagens nyfødte tapir blev født.
Siden 2001 har ZOO deltaget i tapirforskning i Malaysia. Det nuværende forskningsprojekt går ud på at undersøge mulighederne for at bruge radiomærkning af tapirerne i den tætte skov. Mere info på ZOOs hjemmeside

Tapirerne i ZOO:

Hantapir, født 2013 i ZOO. Far til den nyfødte unge

Huntapir, født i 2016 i tjekkisk zoo (kom til København 2017). Mor til den nyfødte unge

Nyfødt tapirunge, født 3. november 2020 i ZOO

Læs mere
Ny huntapir30. nov 2017

For et år siden blev Zoos huntapir sendt til Zoo du Bassin d'Arcachon i Frankrig. Hendes sidstfødte hanunge har siden da gået alene og ventet på, at der skulle fødes en hun, som ville matche hans gener. Den hun blev født i Zlin Lesna Zoo i Tjekkiet, og er netop ankommet til Zoo.

Det europæiske avlsprogram omfatter i dag omkring 50 tapirer fordelt på 25 institutioner. Ud af denne gruppe tapirer er der i øjeblikket kun 20 hunner i den yngledygtige alder. Når man regner med, at en huntapir kan få en unge hvert tredje år, betyder det, at kun omkring 6–7 hunner pr. år kan få unger. Derudover vil ikke alle hunner lykkes med at blive drægtige eller føde en levedygtig unge.

 

Mød den nye huntapir i videoen her:

Læs mere