Struds


Facts om Struds


Navn: Struds

Videnskabeligt navn: Struthio camelus

Vægt: Op til 135 kg

Højde: Op til 2½ meter

Levealder: 20-30 år

Antal unger: 15-60 æg i en rede (6-8 æg pr. hun)

Fødselsvægt: Æg: 15 cm langt og 1½ kg tungt

Kønsmoden: 3-4 år

Føde: Frugter, frø, blade, rødder, insekter og krybdyr

Art: Fugle

Rugetid: 40-42 dage

Strudsen er den største af alle nulevende fugle. En fuldvoksen han kan veje over 130 kg og blive mere end 2½ meter høj. Strudsens æg er også store. De vejer omkring 1½ kg. Til sammenligning vejer et hønseæg ca. 50 gram.

Strudsefugle er en gruppe fugle, der alle har mistet evnen til at flyve. Strudsefuglene mangler den fremtrædende kam på brystbenet, og brystmuskulaturen hæfter ikke til brystbenet. Strudsen har ikke sammenhængende fjer som andre fugle og fjerene kan derfor ikke bruges til at flyve med. Strudsen mangler også oliekirtlen på gumpen, som andre fugle bruger, når de skal smøre deres fjer ind i vandafvisende olie.

Strudsen er en stor og kraftig fugl med meget lange ben, lang hals og et lille hoved. Hjernen vejer kun 40 gram. Øjenvipperne er meget lange og hals og ben næsten nøgne. Hannens fjerdragt er sort med hvide tegninger, mens hunnens fjerdragt er gråbrun.

Strudsen kan løbe meget hurtigt. Føler den sig truet, kan den komme op på en hastighed på op mod 70 km/t. Nærmer et rovdyr sig, forsvarer strudsen sig med kraftige spark, og det er sjældent, et rovdyr har succes med at fange en fuldvoksen struds.

Strudse holder sammen i familiegrupper med en han og 5-15 hunner. Alle hunner fra en familiegruppe lægger æg i samme rede. Hannen ruger om natten, og hunnerne skiftes til at ruge om dagen. Så snart ungerne er tørre efter klækningen, er de i stand til at følges med de voksne ud på savannen.


Struds aflivet efter konfrontation med næsehorn
Struds aflivet efter konfrontation med næsehorn23. jul 2018

ZOOs ene hanstruds blev her til eftermiddag aflivet af ZOOs dyrlæge. Strudsen havde i konflikt med de to andre hanstrudse forvildet sig ind i næsehornenes anlæg. Her fik den skilt de to næsehornsunger fra deres mødre, hvorefter næsehornene angreb strudsen. Strudsen fik så store skader, at dyrlæge Carsten Grøndahl efterfølgende måtte aflive den. ”Strudsen var så slemt tilredt, at vi besluttede at aflive den med det samme. Den efterfølgende obduktion viste også, at den havde fået flere dybe sår og indre skader, så den var ikke til at redde,” siger Carsten Grøndahl.

Strudsene går til daglig på Savannen i ZOO sammen med giraffer, antiloper, zebraer, impalaer og næsehorn, og i langt de fleste tilfælde lever dyrene fredeligt side om side. ”Hele ideen med et anlæg med blandede dyrearter er netop, at dyrene skal forholde sig til hinanden og omgås hinanden, som de også gør det i naturen. I lørdags havde vi for første gang nogensinde en giraffødsel midt på Savannen blandt de andre dyr, og det kan jo kun lade sig gøre, hvis dyrene har lært at gå sammen. Men det er klart, at når et dyr som næsehornet føler sig presset som i dag, så slår den fra sig, og det fik desværre fatal udgang,” siger Carsten Grøndahl.

Læs mere
Fremmede fugle flytter ind14. aug 2017

Tre strudsebrødre blev i dag introduceret til resten af Zoos savannedyr

 

Dyrepasser Jesper Jacobsen begyndte dagen med at strø bunker af frisk græs strategiske steder på Savannen i Zoologisk Have. ”Strudse er græsædere, men det er nu ikke så meget for deres skyld, jeg lægger det ud. Når de andre savannedyr bliver lukket ud, vil de søge hen til det friske græs, og så er der lidt mere ro på flokken, mens de ser strudsene an,” siger Jesper. Han lukker derefter de tre strudse alene ud på Savannen for første gang, for at de langsomt kan vænne sig til de nye omgivelser. ”Strudsen er et flugtdyr, og når de andre dyr kommer ud om lidt, vil de måske forsøge at stikke af. Og så er det vigtigt, at de har en idé om, hvor de kan løbe hen, så de ikke kommer til skade.”

 

Efter en time alene på Savanen er det tid til at lade zebra, impala, sabelantilope, giraf og næsehorn møde de tre nye fugle, og det friske græs virker helt efter hensigten. Mens strudsene flakser omkring og tager et par sprint op ad bakken, tygger de øvrige dyr roligt løs. Efter at have spist er girafferne og den ene zebra de første til at opsøge fuglene, men de får ikke lov at komme ret tæt på, før strudsene stikker i løb. ”Jeg var mest bekymret for mødet mellem zebra og struds. Zebraerne er lidt ligesom hunde, så hvis noget stikker af, er det sjovt at løbe efter. Men det er gået rigtig godt og uden alt for meget panik hos fuglene,” siger Jesper.

 

De tre strudse er brødre og kommer fra Kolmårdens Dyrepark i Sverige. Her er de vokset op blandt andre savannedyr, så strudsene har erfaring med at omgås andre dyr. ”Det er klart en fordel, at de også tidligere har forholdt sig til andre arter, så jeg forventer at de hurtigt finder deres niche på Savannen. Men de skal nok få skabt masser af liv,” slutter Jesper, mens strudsene har søgt op på Savannens højeste punkt.

Læs mere
Strudse klar til at forlade karantænen11. aug 2017

Tre strudsebrødre er ankommet fra Kolmårdens Dyrepark i Sverige, og mandag er de klar til at møde resten af dyrene på Savannen. Dyrepasser Jesper Jacobsen fortæller her, hvad der kommer til at ske.