Stor Madagaskar-daggekko


Facts om Stor Madagaskar-daggekko


Navn: Stor Madagaskar-daggekko

Videnskabeligt navn: Phelsuma madagascariensis grandis

Højde: 25-30 cm

Antal unger: 2 æg

Kønsmoden: 7 måneder

Føde: Insekter og andre invertebrater, til tider moden frugt og blomsternektar

Art: Krybdyr

Rugetid: 60-65 dage

Stor Madagaskar-daggekko er den største af alle daggekkoer. Den er skinnende grøn med røde tegninger, bl.a. røde striber ved øjnene.

Gekkofamilien er den største af alle øglefamilier, og der findes mere end 900 arter vidt udbredt over hele jorden. De findes på næsten alle biotoper, og nogle arter har specialiseret sig i et liv tæt på mennesket. Gekkoer lever af de insekter, der tiltrækkes af lyset fra boligerne.

Alle gekkoarter kan deponere næringsstoffer i halen og tære på disse i perioder, hvor der er fødemangel. De fleste arter kan ligeledes afkaste halen, hvis et rovdyr forfølger dem. Halen gendannes, men bliver dog aldrig så stor som den oprindelige hale.
De fleste gekkoer har små hæftelameller på tæerne og er således i stand til at kravle på alt, selv meget glatte overflader. De arter, der ikke har hæftelameller, har små kløer siddende i en ring på tæerne. 


Nogle arter reagerer på trusler ved at spærre munden op og række en stærktfarvet tunge ud af munden, rejse halen og hvæse hæst.

Daggekkoer er modsat andre gekkoer aktive om dagen og er smukt farvede i grønne nuancer. Arterne er stærkt territoriale og tillader kun, at magen er i nærheden. Selv hunnerne truer ad fremmede hanner.