Spættet sæl


Facts om Spættet sæl


Navn: Spættet sæl

Videnskabeligt navn: Phoca vitulina

Vægt: 60-115 kg

Højde: 1,2-2,0 meter

Levealder: 15-20 år

Drægtighed: 11 måneder

Antal unger: 1

Fødselsvægt: 10 kg

Kønsmoden: 11 måneder

Føde: Fisk og til tider krebsdyr

Art: Pattedyr

Den spættede sæl træffes langs de danske kyster, og den danske bestand tæller i dag omkring 7.000 dyr. Sælen er en utrolig dygtig svømmer, og med sin strømlinede krop kan den i vandet nå op på en hastighed af 35 km i timen. Den kan også dykke helt ned til 200 meter under overfladen. Derimod er sælen ikke særlig god til at bevæge sig på landjorden: Den kan ikke som søløverne bruge lufferne som en slags ben og må derfor "mave sig" af sted hen over jorden. 


Den spættede sæl lever i større eller mindre grupper uden en egentlig social struktur. Hannerne og hunnerne holder ikke sammen i par. I slutningen af juni og juli bliver sælungerne født på land, men den næsten 1 meter lange unge kan fra starten svømme selv. De første 6 uger dier ungen hos hunnen. Herefter bliver ungen jaget væk og skal klare sig selv. Allerede to uger efter fødslen bliver hunsælen parret igen, og efter 11 måneders drægtighed bliver en ny unge født.

Sælen er et af de pattedyr, der kan holde sig længst tid under vandoverfladen. Når sælerne er ude på åbent hav, sover de ved at stille sig lodret i vandet, lukke næseborene og lade sig synke ned under vandoverfladen. En spættet sæl kan på den måde sove i vandet i op til 30 minutter og kan nærmest i søvne svømme op og hente luft, når den har brug for ny ilt. Så er den igen parat til en lang lur under vandet.


Sælunge hilser på fotograf22. okt 2020

Kan man blive lidt sæloptaget af al den opmærksom? Sælfølgelig kan man det!

Dramatisk sælfødsel09. jul 2020

En flok heldige gæster fik smæk for skillingen i fredags, da en sælunge blev født midt i anlægget under stort drama. Den spættede sælunge havde svært ved at komme på land for at die. Heldigvis kan vores maskinmester fjernestyre vandstanden hjemmefra med en app, så kort efter var vandstanden hævet en smule, så ungen kunne ungen møve sig op på land.

Læs mere