Moskusokse


Facts om Moskusokse


Navn: Moskusokse

Videnskabeligt navn: Ovibos moschatus wardi

Vægt: 200 - 300 kg

Højde: Højde: 135 cm, længde: 245 cm

Levealder: 15 - 25 år

Drægtighed: 8 måneder

Antal unger: 1 kalv

Fødselsvægt: 8 - 15 kg

Kønsmoden: 2 år

Føde: Polarpil, dværgbirk, græs og andre planter.

Art: Pattedyr

Har både regnfrakke og sweater på

Moskusoksen har en pels, der består af lange dækhår og en tyk ulden underpels. Dækhårene fungerer som regnfrakke og holder vandet ude, medens den tykke underpels virker som en sweater og beskytter mod selv den værste polarkulde. Moskusoksen kan leve i områder med temperaturer helt ned til -40 ºC.

Biologi

Moskusokser lever sammen i store flokke bestående af en førertyr, hunner og unger af forskellig alder. Andre mindre grupper består af de overskydende hanner.

Moskusokser flygter ikke, hvis de angribes af en flok ulve. De voksne dyr stiller sig op skulder ved skulder med front mod ulvene. Kalve og ungdyr får den beskyttede plads i midten. Kommer en ulv for tæt på, kan den risikere at blive spiddet på moskusoksernes spidse horn eller trampet ihjel. Denne metode er effektiv mod rovdyr, men desværre ikke mod jægere, der benytter skydevåben. Der blev i 1940'erne og 1950'erne nedlagt så mange moskusokseflokke, at bestanden blev stærkt reduceret.

Selvom moskusoksens navn antyder, at den skulle være i familie med okserne, er sandheden en ganske anden. Undersøgelser har vist, at moskusoksen nærmere er beslægtet med får og geder.


Moskusokse aflivet
Moskusokse aflivet11. feb 2019

ZOOs dyrlæge aflivede den 19. januar en moskustyr med helbredsproblemer.

"Moskusoksen havde flere problemer med benene, og han blev derfor aflivet af velfærdsmæssige hensyn. Derudover var den samlede helbredsmæssige og genetiske vurdering, at han ikke levede op til de høje krav, der stilles til en moskustyr i det europæiske avlsprogram," siger ZOOs dyrlæge Carsten Grøndahl.

Læs mere