Løve


Facts om Løve


Navn: Løve

Videnskabeligt navn: Panthera leo

Vægt: 120 - 250 kg

Højde: 120 - 190 cm

Levealder: 15 - 20 år

Drægtighed: 3,5 måned

Antal unger: 2 - 4 stk.

Fødselsvægt: 1 - 1,5 kg

Kønsmoden: Hunner: 2 - 3 år, hanner: 5 - 6 år

Føde: Udelukkende rovdyr. Foretrukne byttedyr er zebra, gnu og antilope

Art: Pattedyr

Løven er det eneste kattedyr, der lever i flok. Flokkens størrelse varierer fra nogle få stykker op til 30 medlemmer. Hunløverne er grundstammen i flokken, og alle er i slægt med hinanden. Hunnerne hjælpes ad, når de jager sammen i flok. De kommer i brunst næsten samtidig og deles om at die og passe ungerne, der fødes på samme tid. Det er dette unikke samarbejde, der holder flokken sammen og giver den succes.

Selvom det er hunnerne, der går på jagt og bringer byttet hjem til flokken, er det altid hannen, der æder først. Derefter kommer hunnerne til, og er der noget tilovers, bliver det ungernes tur. Hvis der ikke er føde nok til hele flokken, er det de svageste, der først dør af sult. Det kan virke barsk, men er trods alt bedre, end at alle løver bliver underernærede og dør af sult, fordi de er for svage til at jage. Ungerne kan hurtigt erstattes. Løvinderne har en kort drægtighed. Allerede efter 3,5 måned er der unger igen. Løvernes rangorden kan man også opleve i Zoo, når der i løveanlægget bliver fodret med hele byttedyr, fx kadaveret af en ko.

Hannens opgave er at forsvare flokken og dens territorium. Den store manke får hanløven til at se større ud og fungerer som skjold under kampene med de andre hanner. I parringstiden parrer en aktiv hanløve sig med en hun hvert kvarter flere døgn i træk - på den måde sikrer han, at ungerne bliver hans. De unge hunløver bliver som regel i flokken, mens de unge hanner forlader flokken i 2-3 års alderen. Nogle brødre følges ad og danner deres egen lille gruppe. De forsøger herefter at overtage en anden løveflok og jage de dominerende hanløver på porten. En hanløve kan sjældent holde på en flok hunner i mere end et par år - derefter bliver flokken overtaget af en ny, frisk han.


Løver leger med ananas19. nov 2020

Nolge gange skal der ikke mere til end en ananas, før en større leg kan bryde ud. Især når der er tre unge løver til at dele det.

Ny hule til løverne19. jun 2020

Vi laver løbende forbedringer af dyrenes anlæg, og en af de ting, der længe har ligget højt på ønskesedlen, har været en ny 'kopje' til løverne. Der går mange overvejelser forud for designet af moderne zooanlæg - nogle af dem kan du få et indblik i her.

Læs mere
Uheldig løvefar27. feb 2020

Av, av, av … En af vores gæster fangede løvefar i et noget uheldigt og prekært øjeblik. Se klippet via linket nedenfor.

Ung hanløve flytter hjemmefra10. jul 2018

Vores unge hanløve er flyttet hjemmefra. Først fik han et sundhedstjek, og ugen efter blev han sendt afsted til Sydfrankrig sammen med tre unge hunløver fra Odense Zoo. Her skal de så danne deres egen løveflok

Løveunger i vintersol
Løveunger i vintersol07. feb 2018

Selvom frosten bider, så lysner det derude. Vores fotograf Frank har været på jagt i vintersolen, og han fangede i går en flok legesyge løveunger, der nød solens stråler sammen med deres far og mor.

Nyeste kuld i udeanlægget08. jan 2018

Zoos tre yngste løveunger har været i udeanlægget for første gang. Flankeret af deres mor var de bestemt ikke nervøse, og alle dele af anlægget blev undersøgt. I den kommende tid vil de tre unger blive lukket ud for at vænne sig til de nye omgivelser. De er typisk ude et par timer om dagen.

Læs mere
Løveunger kønsbestemt og chippet12. dec 2017

De tre løveunger er nu blevet kønsbestemt og chippet. Der er to hunner og en han, og de får lov at vokse sig noget større, før de bliver lukket sammen med resten af flokken. Se med her hvor dyrlægen tjekker de små løver.

Løveunger bevogtes af løvemor28. nov 2017

Dyrepasseren sneg sig til at optage et kort klip af de nyfødte løveunger i stalden. Løvemor var ikke begejstret for opmærksomheden, så klippet blev kun kort - husk lyd!

Løveunger møder deres far07. jun 2017

Det første kuld løveunger blev i dag introduceret til deres far. Det var også første gang siden fødslen for fem uger siden, at hannen blev lukket sammen med hunnen, og det kunne tydeligt ses, fortæller dyrepasser Mette:

 "Der var stor gensynsglæde, da hannen og hunnen blev lukket sammen igen, men så opdagede han pludselig, at der også var en håndfuld unger, han skulle hilse på. Han var henne og skubbe lidt til et par af dem, og det skal han selvfølgelig have lov til. Hunnen skal nok sørge for at sætte ham på plads, hvis han går for hårdt til dem.” Mette forventer, at hannen, hunnen og de fem unger kan gå sammen i anlægget fra nu af, men dyrepasserne holder fortsat øje med, hvordan han håndterer sin nye rolle: ”Hvis han presser ungerne for meget i løbet af dagen, sørger vi for at holde dem adskilt i aften og i nat, men indtil videre går det så fint,” siger Mette.

Allerede om 14 dage får løvehannen igen testet sine evner som far, når næste kuld på fire unger bliver introduceret for ham. Når det møde også er veloverstået, vil hele løveflokken kunne opleves sammen i anlægget henover sommeren.

Læs mere
Løveunger ude første gang02. jun 2017

Forårets første kuld løveunger blev i dag lukket ud i solen. De fem unger – tre hanner og to hunner – er fem uger gamle og fulgte i formiddags i hælene på deres mor ud for at møde et talstærkt publikum, der var mødt op for at få de første glimt af Zoos nyeste beboere.

Løveungernes tøvende rundtur i anlægget blev overvåget tæt af hunløven, der flere gange med et let tag i nakken bar en unge tilbage til bagburene for at holde styr på flokken.

Løvekuldet er det ældste af to kuld, der blev født i København Zoo med 14 dages mellemrum. De fem løveunger, der nu langsomt indtager anlægget, skal som det næste introduceres til deres fire halvsøskende, der om ca. 14 er gamle nok til at få deres første rundtur i anlægget. De fem løveunger har således udeanlægget for sig selv de næste dage, mens hannen kun får adgang til anlægget, når ungerne er lukket fra. I løbet af de næste 2-3 uger vil hele løveflokken blive forenet og kan dermed ses i Zoo hele sommeren.

 

Løveflokken består nu af:

Løvehannen. Far til begge kuld løveunger

To løvehunner. Søstre og begge født i København Zoo. Mor til hhv. fem og fire løveunger

Ni løveunger. Seks hanner og tre hunner.

Læs mere
To kuld nyfødte løveunger24. maj 2017

Zoos to hunløver har med fjorten dages mellemrum født et stort kuld unger. Ni løveunger er det blevet til i alt, og her i den første tid opholder ungerne sig i bagburene sammen med deres mødre.

 

I dag var det tid til det første dyrlægetjek, hvor ungerne bliver vejet, kønsbestemt og får deres personlige id-nummer i form af en chip i nakken.

Dyrlæge Tine Mangart Søland havde alle ni unger gennem sundhedstjek og chipning, og hun talte tre hunner og seks hanner. ”Det er ni flotte løveunger i rigtig god stand. De har nu fået deres chip i nakken, og så sætter vi dem hurtigt tilbage til deres mødre igen,” siger dyrlægen.

 

Det første kuld løveunger er fire uger gamle, og de bliver lukket ud i anlægget i begyndelsen af juni. Andet kuld forventes at blive lukket ud ca. fjorten dage senere.

Mødrene til de ni løveunger er Zoos to hunner, der er søstre, og faren er Zoos hanløve. 

Læs mere