Guanaco


Facts om Guanaco


Navn: Guanaco

Videnskabeligt navn: Lama guanicoe

Vægt: 80-120 kg

Højde: 90-125 cm

Levealder: 15-20 år

Drægtighed: 345-360 dage

Antal unger: 1 føl

Fødselsvægt: 8-15 kg

Kønsmoden: 1-2 år

Føde: Græsser og blade

Art: Pattedyr

Guanacoen er i familie med kamelen, men er meget mindre og uden pukler. Kroppen er slank, benene lange og øjnene meget store med lange øjenvipper. En nært beslægtet art, der ligner guanacoen, er den mindre vincunja. Der findes husdyrformer avlet fra guanacoen, og den mest kendte er lamaen, som indianerne bruger som trækdyr.

Guanacoer lever i familiegrupper - ofte med en han og flere hunner. Grupper udelukkende med hunner eller rene hangrupper findes også. Føllene bliver født i gruppen, og hunføl forbliver i familien, mens de unge hanner jages væk, når de er ca. 15 måneder.

Guanacoen er tilpasset et liv i højderne. Hjertet er 15% større end hos et dyr af samme størrelse. Guanacoen har ingen problemer med at leve i bjerge i op til 5.000 meters højde. Den tåler høje og lave temperature, stærk vind og høj luftfugtighed. Guanacoen lever af meget energifattig føde og kan klare sig uden vand i mange dage.

Spytter af vrede

Når guanacoen er ophidset eller føler sig truet, kan den finde på at strække halsen og trække hovedet tilbage, sigte på "modparten" og puste luft ud med stor kraft. Sammen med luften pustes dele af mavesaften ud, og denne mavesaft lugter meget grimt. Enkelte gange pusGuanacoerter guanacoen også madrester fra mavesækken med ud. Guanacoer og lamaer "spytter" kun, når de føler sig truet samt i deres indbyrdes kampe.


Guanacoer aflivet
Guanacoer aflivet05. jun 2019

For at få ro på Pampassen og plads til både myreslugere og flodsvineunger og maraunger har vi desværre måttet aflive de to guanacoer.

Vi har i længere tid forsøgt at få vænnet guanacoerne og myreslugerne til hinanden, men det var tydeligt, at ingen af parterne ønskede den anden.

“Myreslugerne holdt sig inden døre en stor del af tiden, og guanacoerne blev meget stressede, når myreslugerne en sjælden gang viste sig udenfor deres stald. Samtidig kunne guanacoerne ikke lade mara- og flodsvineunger i fred og jagede dem, lige så snart de viste sig på Pampassen. Da guanacoer desuden yngler godt i alle zoologiske haver, har det heller ikke været muligt at afsætte dem til en anden zoologisk have. Vi har derfor valgt at aflive de to guanacoer, så vi igen kan få en harmonisk og velfungerende dyrebestand på Pampassen,” siger videnskabelig direktør i Zoologisk Have Bengt Holst.

Den ene guanaco blev umiddelbart efter aflivningen dissekeret i ZOOs foderkøkken, der i dagens anledning var åbent for interesserede gæster. Efter dissektionen blev guanacoen fodret til løveflokken.

Skindet bliver gemt og brugt i skoletjenesten, mens øjne og hjerne bliver brugt i dyrlægernes forskning.

Læs mere