Netgiraf


Facts om Netgiraf


Navn: Netgiraf

Videnskabeligt navn: Giraffa camelopardalis reticulata

Vægt: 750-1500 kg

Højde: 4-5 meter

Levealder: 25-30 år

Drægtighed: 14-15 måneder

Antal unger: 1 føl

Fødselsvægt: 70-80 kg

Kønsmoden: 3-5 år

Føde: Blade og friske skud

Art: Pattedyr

Giraffen er det højeste nulevende dyr. Mange giraffer er over 5 meter høje, og rekorden er 580 cm. Den lange hals er en god hjælp, når giraffen skal holde skarpt udkig efter rovdyr, eller når den skal nippe blade af træernes toppe. Giraffen har det samme antal halshvirvler som næsten alle andre pattedyr, men de 7 halshvirvler er både større, tungere og meget længere end hos alle andre dyr. Den lange hals er en hindring, når giraffen skal drikke. Så er den nemlig for kort, og giraffen må møjsommeligt sprede de lange forben eller bøje ned i knæ for at kunne nå vandet.
Giraffer og mennesker har omtrent samme blodtryk i hovedet. Men fordi giraffen er så høj, er blodtrykket i hjertehøjde næsten dobbelt så højt som hos et menneske. Det kræver et meget muskuløst hjerte og sjovt nok er giraffens hjerte ikke større end hos andre dyr (ca. 0,5% af kropsvægten), det er bare mere effektivt. Elastiske blodkar i halsen sørger for at ”oplagre” en del af blodet når giraffen bøjer hovedet nedad. På denne måde undgås den voldsomme blodtryksstigning, som ellers ville have kunnet beskadige hjernen. Blodkar i giraffens hjerne kan også – i modsætning til hos mennesket - trække sig sammen for at udligne trykket.

Der findes kun én girafart, som til gengæld er delt op i 8 underarter eller racer. Man kan let kende forskel på de forskellige racer, fordi hver race har forskelligt mønster på skindet.

 

 


Ny avlshan til girafferne01. okt 2020

Tirsdag kunne vi endelig byde velkommen til unge Mwana, som skal føre avlen videre i ZOOs girafflok. Han viste sig lynhurtigt som en modig og robust ung han, og hunnerne har taget godt imod ham. Men hvorfor har det egentlig taget så lang tid at finde en ny avlshan? Det svarer dyrlæge Carsten på her.

Læs mere
Hvorfor holder vi International girafdag?19. jun 2020

Verdens ”længste” landlevende dyr bliver naturligvis fejret på årets længste dag, som i år falder søndag den 21. juni. For kun få år siden, blev man opmærksom på det, man kalder en ”silent extinction” – en lydløs uddøen blandt giraffer. Bliv klogere på giraffens udfordringer i videoen her.

Læs mere
Tico flytter hjemmefra28. aug 2019

Vores girafhan Tico er nu parat til at flytte hjemmefra. Den 10. september flytter han Bristol Zoo. Dyrepasserne Charlie og Brian vil gerne give ham et beroligende middel inden turen. Derfor træner de nu Tico, så de forhåbentlig kan give ham det beroligende middel, helt uden han opdager det.

Læs mere
Gik du glip af det?21. aug 2018

Sommeren er slet ikke forbi. Der er sket en hel masse i løbet af ferien, som du måske er gået glip af. Så se med her og få en lille update på noget af alt det, du stadig kan nå at opleve herinde i Zoologisk Have.

Unik giraffødsel på Savannen23. jul 2018

ZOOs gæster fik i lørdags en helt speciel oplevelse, da en af girafferne fødte midt ude på Savannen: ”Ca. kl. 14.30 begyndte giraffen at kælve, og vi kunne se det forreste af kalvens klove stikke ud. En halv time senere hang det forreste af forbenene ud, og sådan blev det ved i lang tid. Næsten to timer senere kommer kalvens snude og hoved ud, og kl. 17.25 var den så helt ude”, fortæller dyrepasser Linda Hiort. Girafkalven lå og sundede sig i ca. 40 min., før den kom på benene, hvilket er ganske normalt. Noget tid efter fandt den frem til moderens patter og fik sin første tår. 

Det er første gang vi lader girafferne føde udenfor, så dyrepasserne har været ekstra opmærksomme på, hvordan de andre dyr på Savannen ville reagere: ”Vi synes, det kunne være en sjov oplevelse både for publikum og for os, og selvfølgelig også for giraffen. Det er en meget naturlig måde at føde på, i flokken sammen med de andre giraffer, og man kunne også se at resten af flokken var meget interesserede i, hvad der foregik. Selvom vi selvfølgelig ikke kunne vide, om der ville ske noget, var vi hele tiden klar til at rykke ind, men det blev heldigvis ikke nødvendigt. Vi kunne ikke have drømt om en bedre fødsel. Det var helt perfekt", siger dyrepasser Brian Stefanski.


Der var stort publikum til stede på Savannebroen under hele fødslen, og dyrepasserne fornemmede at nogle af tilskuerne virkede en smule bekymrede for, at der gik flere timer før kalven var helt ude: ”Vi har selvfølgelig en masse data fra mange af de tidligere giraffødsler herinde, og derfra ved vi jo at det er helt normalt og at der ikke er noget at bekymre sig om. Det gik også helt efter bogen,” fortæller Brian.


Girafkalven er en han, 1.70 m høj og vejer ca. 80 kg.

Læs mere
Giraf aflivet
Giraf aflivet28. jun 2018

Onsdag morgen aflivede Zoologisk Have en hangiraf. Giraffen var nået den alder (knap to år), hvor han naturligt ville forlade flokken for at undgå magtkampe og parringer med beslægtede giraffer. Giraffer i fangenskab yngler generelt godt, og de europæiske zoologiske haver har derfor ikke kapacitet til at huse alle, og hangiraffen kunne derfor ikke afsættes til en anden zoo. Efter aflivningen har ZOOs dyrlæge udtaget prøver, der anvendes i den internationale forskning i giraffer. Den øvrige del af giraffen vil blive anvendt som foder til ZOOs rovdyr.

Læs mere
Nyfødt giraf24. jan 2018

Dyrepasser Brian Stefanski har i de sidste uger holdt særlig øje med Zoos ene hungiraf, der indtil i går havde været drægtig i 15 måneder. Den rutinerede dyrepasser var klar over, at fødslen lå lige om hjørnet, og han tjekkede derfor overvågningskameraet ved 01-tiden i nat. Til hans store glæde var girafungen allerede født og stod på sine vaklende tynde ben og diede. Et hurtigt kig på overvågningsfilmen viste, at vandet gik omkring kl. 1830 tirsdag og selve fødslen var overstået to timer senere. ”Ungen er hendes ottende, så hun ved præcis, hvad det drejer sig om. Vi var derfor ikke specielt bekymrede for fødslen, men jeg mødte da lidt tidligere ind på arbejde i dag for at hilse på ungen,” siger Brian Stefanski.

Sammen med dyrlæge Mads Bertelsen gav han ungen et sundhedstjek, hvor kønnet også bliver bestemt: ”Det kan være lidt svært at se på afstand, så vi skal have fat i ungen for at se om det er en han eller en hun. Denne her gang var det en han, og udover lidt jord omkring navlestumpen var der ikke noget særligt at bemærke. Han dier også allerede jævnligt, så alt i alt ser han sund og rask ud,” fortæller Brian Stefanski.

Ungen skal de næste dage lære at følge moren og spise godt. Dermed bliver han rustet til mødet med de andre giraffer i girafhuset. ”I løbet af et par dage kan vi introducere ham til de andre giraffer, men jeg vil godt sikre mig først, at han er robust og sikker på benene.”

Girafungen har allerede mødt de første zoogæster, der var på pletten kl. 10 i morges, og alle andre kan også møde ungen i girafstalden fra i dag.  

Læs mere
Bokstræning med giraffen21. sep 2017

I et hjørne af girafstalden helt tæt på trappen, hvor Zoos gæster kan kigge med, finder man giraffernes store træningsboks. Her kan Zoos dyrepassere komme i øjenhøjde med girafferne og på sigt også lade dyrlægen komme til, hvis der er behov for at få taget blodprøver eller andre former for sundhedstjek. Dyrepasser Brian Stefanski og hans kolleger træner jævnligt med girafferne, og i dag er det den ene hungirafs tur:  ”Målet med træningen i dag er, at hun skal gå ind i boksen, blive stående lidt, og gå ud igen på den anden side. Det gentager vi, til hun har været igennem boksen 3-4 gange, og så afslutter vi træningen,” siger Brian.

Se med i videoen om det lykkes Brian at få giraffen til at gå roligt ind i træningsboksen. Eller kig forbi Porten til Savannen, hvor du om eftermiddagen kan være heldig at komme forbi, når træningen står på.

Læs mere
Giraf født natten til søndag
Giraf født natten til søndag08. jan 2017

En girafunge er kommet til verden sent i aftes eller tidligt på natten i Zoologisk Have København

 

Dyrepasserne blev søndag morgen mødt af en knap to meter høj girafunge, der efter alt at dømme er blevet født tidligt på natten. Dyrepasser Jesper Jacobsen var som en af de første i stalden i morges ikke i tvivl om, at ungen allerede havde nogle timer bag sig: "Den stod op og pelsen var fin og tør, så jeg vil skyde på, at den er født tidligt på natten."

Dyrlæge Carsten Grøndahl har givet girafungen det første obligatoriske lægetjek, og han kunne konstatere, at det er en hun: "Det er en fin lille pige, og der er godt med spræl i hende. Vi lukkede moren og resten af flokken fra for at kigge nærmere på ungen, og der blev spjættet godt med for- og bagben, da vi tog fat i hende. Men vi fik hende på vægten, og givet hende et hurtigt sundhedstjek. Hun var fin og rask og vejer 59 kg. Det eneste vi skal være lidt opmærksomme på er, at hun har lidt navlebrok, som man jo også kender fra nogle nyfødte menneskebabyer. Det betyder blot, at vi holder lidt ekstra øje med hende de næste par dage, hvor det gerne skulle trække sig sammen af sig selv. Ellers skal hun have et par sting, så værre er det ikke," slutter Carsten Grøndahl.

Girafungen kan sammen med resten af flokken opleves i Girafhuset, hvor den blandt andet går sammen med sin halvbror, der blev født i september 2016.

Læs mere