Hvidhåndet gibbon


Facts om Hvidhåndet gibbon


Navn: Hvidhåndet gibbon

Videnskabeligt navn: Hylobates lar

Vægt: 4 - 8 kg

Højde: 44 - 64 cm

Levealder: 25 - 35 år, rekord op til 44 år

Drægtighed: 7 måneder

Antal unger: 1 stk.

Fødselsvægt: 300 - 400 gram

Kønsmoden: 6 - 10 år

Føde: Frugt, blade, skud og insekter

Art: Pattedyr

Biologi
Gibbonaben tilbringer hele sit liv i toppen af træerne. Her sover og æder den, her parrer den sig, og det er også her, den føder sine unger. Gibbonen lever i familiegrupper bestående af en han, en hun og deres unger i forskellig alder. Ungerne må som oftest forlade gruppen, når de er 6-7 år gamle. De første fire måneder tilbringer gibbonungen tæt klynget til hunnens mave. Selv når hunnen udfører de mest akrobatiske øvelser, er ungen i stand til at holde sig fast.

Regnskovens akrobat
Gibbonaben er tilpasset et liv i toppen af regnskoven. Her svinger den sig som en anden akrobat fra gren til gren, og de meget lange, muskuløse arme og særlige skulderled gør den i stand til at bevæge sig gennem regnskovens top i en fart. Gibbonens lange, stærke fingre giver den et sikkert og fast greb om grenene. Det sker dog af og til, at den falder. Røntgenbilleder taget af en gruppe gibboner viste, at mange havde haft brud på lemmerne. På de tykke træstammer, hvor det kniber med at få fat med hænderne, kan man se gibbonaben løbe hen ad stammen med armene ud til siden som en linedanser.

Regnskovens sanger
Gibboner markerer deres territorium med sang. Tidligt om morgenen genlyder regnskoven af gibbonens karakteristiske sang. Tit svarer en anden gibbon i nærheden, og der opstår en "gibbon-duet". På den måde får gibbonen fortalt alle andre gibboner, at området er besat og vil blive forsvaret mod fremmede.

 


Mød den yngste korsanger hos gibbonaberne13. aug 2020

Gibbonaber lever i små familiegrupper, som synger sammen for at styrke fællesskabet. Sangen bruges også til at markere territorie over for rivaliserende grupper eller til at advare mod farer. Man kan somme tider høre ungen forsøge at synge med, men det bliver endnu ikke til så meget mere end nogle spæde pip. Når ungen bliver kønsmoden om 4-6 år, vil den finde sin egen sang, som bruges til at tiltrække en mage.

Læs mere