Vestafrikansk dværgged


Facts om Vestafrikansk dværgged


Navn: Vestafrikansk dværgged

Videnskabeligt navn: Capra hircus

Vægt: Bezoarged: Hanner: 35-40 kg, hunner: 25-35 kg. Afrikansk dværgged: Hanner: 30-35 kg, hunner: 20-25 kg

Højde: 120 - 160 cm

Levealder: 10 - 12 år

Drægtighed: 150 - 160 dage

Antal unger: 1 kid, til tider 2

Fødselsvægt: 3,5 kg

Kønsmoden: Hanner 5 år, hunner 2 år

Føde: Blade, buske, bark, tørre urter. Kan leve på meget energifattig føde

Art: Pattedyr

Den vilde ged er i dag udbredt i Iran, Afghanistan, Pakistan og Tyrkiet. Der findes i alt 8 arter af vildtlevende geder, herunder fx stenbuk og skruehornsged. Alle tamgederacer stammer fra Bezoargeden.

Bezoargeden blev tæmmet i Mellemøsten og Tyrkiet for 8-9.000 år siden. Fordi geden er meget nøjsom og lever af meget energifattig føde, blev den hurtigt et populært husdyr for den mere fattige del af befolkningen. Geden er af samme grund blevet kaldt "den fattige mands ko". De tamme geder kom hurtigt til Danmark, men har aldrig været så udbredt her som fx i Mellemøsten og Afrika.

 

Tamgeden bruges især som malkedyr, men også kødet bruges. Af mælken kan man lave gedeost, desuden bruges skindet, og fra de langhårede racer også ulden. Tidligere blev også horn og knogler brugt.

Der findes på verdensplan over 600 millioner tamgeder, heraf 7.000 i Danmark.

Fra Bezoargeden er der i dag fremavlet over 400 gederacer. Dværggeden er den mindste, og de største racer kan veje op til 100 kg. Angora-, mohair- og kashmirgederne er langhårede racer, der bruges til uldproduktion. Dansk landrace er en meget gammel race, der er fremavlet i Danmark.


Det vrimler med dyreunger i Børnezoo13. aug 2020

Kom og hils på dyreungerne! Lige nu vrimler det med dyrebørn i Børnezoo, som gerne vil klappes og aes. Hils på både en jerseykalv, kaninunger og masser af gedekid. Pssst … man behøver ikke at være et barn for at være velkommen i Børnezoo.

Læs mere
Forårets første gedekid04. mar 2020

Forårets anden dag bød på to nye gedekid, som pludselig stod og brægede i stalden tirsdag eftermiddag. De har allerede sluttet sig til resten af flokken og venter bare på, at du kommer og klapper dem. Du finder dem i Børnezoo sammen med et væld af andre aktiviteter og dyr i børnehøjde.

Læs mere