Flodhest


Facts om Flodhest


Navn: Flodhest

Videnskabeligt navn: Hippopotamus amphibius

Vægt: 2500-3000 kg

Højde: Skulderhøjde: 1 meter. Længde: 4 meter

Levealder: 40-50 år

Drægtighed: 8 måneder

Antal unger: 1

Fødselsvægt: 40-50 kg

Kønsmoden: 4 - 6 år

Føde: Græs, til tider vandplanter

Art: Pattedyr

Gødning viser vej

Når flodhestene om natten går på land for at græsse, afmærker de ruten med gødning og urin. Mens halen svinges fra side til side, afgives gødningen og spredes langs græsningsruten. Ved at følge duftsporet kan flodhesten finde tilbage til floden eller vandhuFlodhest llet, hvor dagen tilbringes. Dominerende hanner spreder også gødning, når de mødes med andre hanner inden for territoriet. Gødningen markerer deres territorium.

Et gab er en trussel

En flodhest truer ved at åbne gabet og fremvise de imponerende og knivskarpe hjørnetænder i undermunden. Et gab er ofte nok til at holde andre hanner på afstand. Den dominerende han tillader da også, at andre hanner opholder sig i hans territorium, blot de respekterer, at han bestemmer. Det er sjældent, at flodheste direkte slås, og de kommer kun sjældent alvorligt til skade under kampene.

 

 

 

Biologi

Den almindelige flodhest har kun én nær slægtning, dværgflodhesten. Dværgflodhesten bliver op til 2 meter lang og 0,75 meter høj og vejer maksimum 250 kg, så den lever fint op til sit navn.

Flodhesten tilbringer stort set hele dagen i vandet, hvor hundreder af flodheste kan ligge skulder ved skulder. Om natten kommer flodhestene på land for at græsse. De foretrækker at græsse i nærheden af vandhuller og floder, men kan blive nødt til at vandre flere kilometer i deres søgen efter føde. I helt uforstyrrede områder har man om dagen observeret flodhestene hvile på flodbredden.

Flodhesten er tilpasset et liv i vandet, og ører, øjne og næsebor sidder så højt placeret på hovedet, at flodhesten både kan trække vejret, høre og se, selvom både krop og det meste af hovedet er under vand. Flodhesten er ikke særlig god til at svømme, men løber på bunden eller foretager hop med bagbenene. Flodhesten kan opholde sig op til 5 minutter under vandet uden at skulle op til overfladen for at trække vejret. Ungen fødes under vandet og stiger straks efter fødslen op som en prop til overfladen. Ungen dier også under vandet


Hanflodhest laver sprinkleren03. dec 2020

Når en hanflodhest går på land for at græsse hele natten, starter han gerne lige med at markere sit territorium ved at sprede sin afføring så langt som muligt. Hvad vores hanflodhest ikke ved (eller er fløjtende ligeglad med) er, at der ikke lige kommer andre hanner forbi her på toppen af Frederiksberg bakke. Så han gør troligt sin pligt alligevel til stor fornøjelse for dyrepasseren, der får lov at rydde op efter ham dag efter dag, efter dag, efter dag…

Læs mere
Flodhest til tandlæge30. jul 2020

Skæve tænder er næppe en dødsdom hos mennesker, men i dyreverden kan det være en anden sag. Derfor måtte en af vores flodheste en tur til tandlægen, da en af hendes tænder var begyndt at vokse skævt.

Halloween hos flodhesten31. okt 2018

Flodhestene skal naturligvis ikke snydes for lidt Halloween trick n' treat! Det første græskar var måske en anelse større end hvad flodhesten er vant til at få i gabet, så der skulle lige arbejdes en tand hårdere.

Flodheste kvaser vandmeloner01. sep 2018

Flodhestene fik forleden en hel kasse med økologiske vandmeloner. Dyrepasser Brian Stefanski kastede dem enkeltvis i gabet på de store dyr, der kvitterede med at kvase og smaske sig gennem melonerne. Brian fodrer normalt med æbler for at få flodhestenes tænder at se, men melonerne fungerer lige så godt. Og så giver det en fantastisk lyd, når to flodheste smasker i takt - se med her:

Læs mere
Flodhestefamilien genforenet22. aug 2017

Flodhestefamilien er nu blevet genforenet efter nogle måneders adskillelse. Se her hvordan det gik, da hannen for første gang skulle møde begge hunner og unger på samme tid.

Stemmerne talt op
Stemmerne talt op01. aug 2017

Efter en afstemning blandt Zoos Facebookfølgere fik den fire uger gamle flodhestehan i dag sit navn: Marico – opkaldt efter den sydafrikanske flod Marico River. Navnet løb med 45 % af stemmerne efterfulgt af Katavi med 32 % og Rukwa med 23 % af stemmerne.

Navnet bliver straks taget i brug af dyrepasserne på Savannen, der også har den syv måneder gamle hunflodhest Yala at holde styr på. Derudover tæller flokken en han (far til de to unger) og ungernes to mødre.

Læs mere
Flodhestunge på dybt vand24. jul 2017

Den 14 dage gamle flodhestunge var i dag for første gang på rundtur i det dybe bassin. Her skal han lære at finde sig til rette, før han introduceres til resten af flokken.

Dyrepasser Mette Knudsen holder den næste uges tid især øje med, om den lille han kan komme op på øen i midten af bassinet, hvilket tilsyneladende også var flodhestehunnens mål med dagens svømmetur. Hun gik nemlig selv på land efter et par runder, og ungen forsøgte at følge med. Det lykkedes dog ikke helt, men Mette forventer, at han hurtigt vil lære teknikken. 

Næste skridt bliver at introducere ungen for den anden hun og halvsøsteren Yala, der nu er syv måneder gammel. Når de to hunner og to unger har vænnet sig til hinandens selskab i bassinet, får hannen, der er far til begge unger, også lov at svømme sammen med resten af flokken igen.

Se video af ungens første svømmetur her:

Læs mere
Flodhesteunge født09. jul 2017

Søndag den 9. juli kom endnu en flodhesteunge til verden i Zoo.  Ungen blev født om formiddagen, og vil blive bag kulissen i det lave staldbassin med sin mor, indtil den er svømmestærk nok til at komme på dybt vand.

"Det hele går som det skal, fødslen er forløbet godt, og ungen ser ud til at bevæge sig fint og har været nede og die under vandet. Den kommer også selv fint op ad vandet for at trække vejret, så det er glædeligt," siger dyrepasser Brian Stefanski.

Der går en uge til 10 dage, før ungen lærer at svømme rigtigt og kan gøre den lidt større flodhesteunge Yala selskab i det store bassin, så gæsterne må væbne sig med lidt tålmodighed, før de kan få den nye unge at se.

Læs mere
Fast føde til Yala22. feb 2017

Flodhesteungen Yala er nu tre måneder gammel og har ca fordoblet sin vægt siden fødslen, så den nu nærmer sig 100 kg. Hver morgen får den lidt æbler, men lever ellers fortsat af at die hos moren. Dyrepasser Brian fortæller her, hvordan det går med Yala - og hvor svært det er at spise et helt glat æble, når man fortsat kun har tandløse gummer.

Læs mere