Dværghjort


Facts om Dværghjort


Navn: Dværghjort

Videnskabeligt navn: Tragulus javanicus

Vægt: 1,5-2,5 kg

Højde: 45-55 cm

Levealder: 10-12 år

Drægtighed: 139-141 dage

Antal unger: 1 stk.

Fødselsvægt: 130-250 gram

Kønsmoden: 6-10 måneder

Føde: Blade, knopper, frugt og urter.

Art: Pattedyr

Dværghjorten er ikke en hjort, så det danske navn er misvisende. Dværghjorten tilhører sin helt egen dyregruppe, som kan spores 30-40 millioner år tilbage. Denne selvstændige gruppe er nærmest beslægtet med svin og kamel. Den mest iøjnefaldende forskel på dværghjorte og de rigtige hjorte er, at dværghjorten slet intet gevir har. Til gengæld har dværghjortehannen forlængede hjørnetænder i overmunden.

 

Biologi

Dværghjorte lever alene, og han og hun opsøger kun hinanden i parringstiden. Hannen kurtiserer hunnen ved at stryge hende over ryggen med undersiden af kæben. Her sidder en kirtel med specielle duftstoffer. Hvis hun er parringsklar, indledes parringen, som kan vare i 5 minutter, hvor dyrene står fuldstændig stille, "låst" fast til hinanden. Under parringen er dværghjortene ret udsatte og et nemt bytte for rovdyr. Kæbekirtelen bruges også til afmærkning af territorium. Op til 20 gange i timen kan hannen afmærke nye områder.

Hunnen er drægtig i næsten 5 måneder, og straks efter fødslen bliver hun parret igen. Det betyder, at dværghjortehunnen næsten altid er drægtig. Ungen er ved fødslen ikke meget større end en mus. Allerede efter en halv time er den i stand til at stå og løbe rundt. Når ungen dier, står hunnen på tre ben, så det er let for ungen at komme til. Når den næste unge bliver født, afvises den tidligere unge af hunnen.


Drabeligt flotte bisser08. jan 2020

Det er meget muligt, at ham her får alle dværghjortedamerne, fordi han har de største og flotteste hjørnetænder. Men i naturen ville han ikke have haft længe til at sprede sine gener, fordi tænderne kunne risikere at vokse ind i hans kind og slå ham ihjel. Derfor kommer han med jævne mellemrum en tur til dyrlægen for at få klippet sine tænder ned - men selvfølgelig ikke længere, end at hunnerne stadig kan se, at han er en prægtig han.

Læs mere
Kan du spotte den nyfødte dværghjort?20. dec 2017

Den 8. december blev der født en dværghjort i Tropezoo.
Ungen kan allerede nu opleves i anlægget, men du skal se godt efter.

 

Det er ikke til at se det, hvis du ikke lige ved det.
Men Tropezoos dværghjorte har fået en unge, og hvis du ser godt efter, kan du være heldig at spotte den.

Det snart to uger gamle kid vejer imidlertid ikke mere end en halv pakke smør og gemmer sig derfor let bag sten og træer.
Det fortæller Zoologisk Have Københavns kurator, Flemming Nielsen: ”Bundbeplantning, træstammer og sten er vigtige gemmesteder og vigtige forudsætninger for, at ungen kan overleve den første tid. Gemmestederne giver også forældredyrene ro, og det intensiverer moderdyrets yngelpleje, hvilket modvirker stress hos kiddet.”

Den 12 dage gamle dværghjort er det 54 kid født i Zoologisk Have København, siden arten første gang ynglede i Zoo i 1983, og tilkomsten glæder Zoos kurator: ” Hver dværghjortefødsel er i mine øjne en fantastisk oplevelse, men denne gang var noget helt særligt, da det foregik om dagen, hvilket er meget sjældent,” siger Flemming Nielsen.

 

140 års historie med dværghjorte i Zoo

Zoos kurator fortæller, at dyrepassernes intense arbejde har betydet, at dværghjortene har fået stor tillid til dem, og han understreger, at netop Zoologisk Have København har en meget lang historie med de små asiatiske drøvtyggere: ”Vi skal faktisk helt tilbage til 1877 for at finde året, hvor dværghjorten første gang blev del af Zoos dyrebestand. Ingen af de tidlige dværghjorte i zoo overlevede dog i lang tid og slet ikke længe nok til at nå at yngle,” siger Flemming Nielsen.

Siden er det lykkedes at få styr på ungernes overlevelse, og af de 54 unger, der er kommet til verden i Zoo, har hele 46 overlevet til voksenalderen og er blevet sendt til andre zoologiske haver i Europa som del af det europæiske avlsprogram.

”Megen af den erfaring, som nu bruges internationalt omkring opdræt, kommer netop ud af Zoos mange succesfulde år med denne art. Det var eksempelvis Zoologisk Have København, der som den første fik stor succes med at holde fritgående dværghjorte blandt publikum,” siger Flemming Nielsen.

Gennem de sidste ti år har Zoo været den største producent af dværghjorte i verden. Den bedrift betyder, at Zoologisk Have København i dag har et sæde i artskomiteen for det europæiske avlsprogram. Der er i alt 73 dværghjorte i det europæiske avlsprogram. Arten regnes ikke for truet i naturen, men dværghjorten bliver presset på bestanden som følge af rydning af træer og underskov i dens leveområder.

Læs mere