Totået dovendyr


Facts om Totået dovendyr


Navn: Totået dovendyr

Videnskabeligt navn: Choloepus didactylus

Vægt: 4-9 kg

Højde: 60-85 cm

Levealder: 20-30 år

Drægtighed: 5-6 måneder

Antal unger: 1 stk.

Fødselsvægt: 200-300 gram

Kønsmoden: 1-2 år

Føde: Blade, blomster, frugt, knopper og skud.

Art: Pattedyr

Alger i pelsen

Dovendyret bevæger sig så langsomt, at det ikke ville have store overlevelseschancer, hvis dets eneste beskyttelse mod rovdyr var flugt. Dovendyret benytter derfor en effektiv camouflage: I dovendyrets pels vokser der grønne alger, der giver dovendyret den samme grønne farve som regnskovens grønne blade. Hårene i dovendyrets pels er forsynet med en længdegående fure, hvor algerne har fin plads til at gro. Dovendyrets pels er også speciel på andre måder: Modsat de fleste pattedyr vokser dovendyrets pels fra bugen mod ryggen. Det er praktisk, da dovendyret tilbringer størstedelen af tiden hængende i grenene med ryggen nedad. Regnen kan derfor let løbe af pelsen.

Biologi

Dovendyret er et almindeligt pattedyr i Sydamerikas regnskove. Der findes to slægter - de totåede og de tretåede - med i alt fem arter. De tretåede har tre tæer på forbenene, er mindre end de totåede og lever udelukkende af vækster fra trompettræer. De totåede dovendyr æder mange former for vækster, har kun to tæer på forbenene og er noget større.

Dovendyret er perfekt tilpasset et liv i træernes toppe. Her tilbringer det størstedelen af livet og kommer kun ned på landjorden, når det er tvunget til at bytte træ eller for at komme af med afføring. Det gør dovendyr kun ca. to gange om ugen, for også fordøjelsen hos dette dyr er meget langsom! Når dovendyret skal sove, finder det en gren, det kan hvile på, eller det hænger sig i fødderne med hovedet ind mod kroppen. Selv fødslen foregår i træerne. Ungen kravler straks efter fødslen op på hunnens mave, og her tilbringer den de næste ni måneder. Den slipper kun sit tag engang imellem, når den selv finder blade og anden føde.