Brun bjørn


Facts om Brun bjørn


Navn: Brun bjørn

Videnskabeligt navn: Ursus arctos

Vægt: 150-250 kg

Højde: 200-300 cm

Levealder: 30-35 år

Drægtighed: 7-8 måneder

Antal unger: 1-4 unger

Fødselsvægt: 300-400 gram

Kønsmoden: 3 år

Føde: Rødder, bær, nødder, fisk, insekter, snegle, gnavere, ådsler og honning

Art: Pattedyr

Æder alt

Den brune bjørn er en typisk omnivor - et altædende dyr. Den har både tænder til at skære kød med og tænder til at knuse planteføde med. Den brune bjørn fisker, graver efter rødder, piller efter bær, gnaver ådsler, fanger små gnavere og flækker træer for at finde honning. Bjørnens menu er kort sagt meget varieret, og i nationalparker i Nordamerika kan man endog opleve brune bjørne tømme skraldespande og tigge godbidder hos turisterne. 

Biologi

En særlig race af den brune bjørn, Kodiakbjørnen, er et af de største landlevende rovdyr, der findes. Når den rejser sig på bagbenene, måler en stor han mere end 3,5 meter – næsten dobbelt højde af en fuldvoksen mand! Som regel undgår bjørnen mennesker og er kun farlig, når den føler sig truet eller skal forsvare sine unger.

Den brune bjørn lever alene og mødes kun med artsfæller, når den skal parre sig, eller når hunnen har følgeskab af sine unger. Hunnen føder ungerne i en hule og bliver der flere måneder for at die og passe ungerne. Ungerne kommer ud af hulen, når de er tre måneder gamle og er de næste to år sammen med hunnen. Det er hunnen, der lærer ungerne at lede efter føde. Det er ikke medfødt for en brun bjørn at kunne fange fisk eller vende sten efter myrer, og ungerne er derfor afhængige af at tage ved lære af hunnen.


Bjørnebrødre har fået nyt hjem08. jul 2019

De to brunbjørneunger har fået nyt hjem. Ungerne kom til verden 6. januar 2018. Nu er bjørnebrødrene flyttet ind i en stor belgisk park, hvor de skal bo sammen med andre nulevende europæiske dyrearter.

Bjørneunger chippes15. mar 2018

Siden nytår har dyrepasserne været klar over, at der var unger i hulen hos brunbjørnehunnen. Bjørneunger vejer ikke mere end 500 gram ved fødslen, og der går som regel et par måneder, før de er store nok til at bevæge sig udenfor. Men puslen og piben har alligevel antydet, at der igen er unger hos bjørnene, og i morges var det slut med at putte sig i hulen. Ungerne skal nemlig kønsbestemmes og have deres ID chip i nakken, inden de bliver for store til at håndtere.

Brunbjørnehunnen var derfor lukket fra i naboburet, så dyrepasser Mette Krøll kunne kravle ned i hulen og fiske først en, så to små bjørneunger frem. Dyrlæge Mads Bertelsen stod klar til at chippe begge unger, og han kunne hurtigt konstatere, at ungerne begge er hanner. Ungerne kommer til at bo i anlægget sammen med deres mor de næste par år, og kan allerede nu ses, når de er på små svipture uden for hulen.

Læs mere
Brunbjørne sammen igen
Brunbjørne sammen igen27. apr 2017

De to brunbjørne er lukket sammen igen efter et par års adskilelse. Hunnen har det seneste halvandet år gået sammen med de tre unger, mens hannen har gået for sig selv i naboanlægget. I april blev de tre unger sendt videre til en fransk zoo, og hannen og hunnen kan derfor lukkes sammen igen. De to bjørne har taget godt imod hinanden, og forventningen er, at de i løbet af foråret parrer sig og får endnu et kuld unger.

Læs mere