Kappebavian


Facts om Kappebavian


Navn: Kappebavian

Videnskabeligt navn: Papio hamadryas

Vægt: Hanner: 15-18 kg, hunner: 10-12 kg

Højde: Hanner: 60-95 cm, hunner: 50-65 cm

Levealder: 30-35 år

Drægtighed: 170-173 dage

Antal unger: 1 unge

Fødselsvægt: 400-850 gram

Kønsmoden: 3-4 år

Føde: Græs, rødder, frø, nødder, frugt, insekter og små vertebrater.

Art: Pattedyr

15 om dagen, 200 om natten

Kappebavianer lever sammen i små flokke bestående af en dominerende han, 5-8 hunner og deres unger. Dagen tilbringes på den afrikanske savanne, hvor gruppen leder efter føde. Om natten samles flere grupper enten i træer eller på klippeafsatser. Sådanne "natsamfund" kan tælle op mod 200 dyr, og da der er mange til at holde vagt, er aberne godt beskyttet mod rovdyr.

 

Røde numser er dejlige
Når hunbavianen er i brunst og dermed klar til at blive parret, er dens røde bagdel svulmet op. Det er et tydeligt signal til hannen om, at hun er parat til parring. Hun præsenterer sig for hannen ved at vende bagdelen til og slå halen til side. Bagdelen tjener også et andet formål i bavianernes sprog: Uanset om det er en han- eller hunbavian, vender den bagdelen til, når den møder et dominerende flokmedlem. På den måde viser den sin underdanighed over for de dominerende dyr, som derefter ofte kvitterer med at udføre en skinparring - uanset om det er et individ af samme køn.


Biologi

Kappebavianen har et lyserødt, nøgent ansigt og en nøgen bagdel. Der er tydelig forskel på kønnene hos kappebavianen: De fuldvoksne hanner er meget større end hunnerne, og de ældre hanner kan let kendes på den store sølvgrå manke/kappe, de har hen over skulderpartiet. Hunnerne er mindre med brun pelsfarve.

Hannens vigtigste opgaver er at forsvare flokken mod fjender, parre sig med sine hunner og holde ro og orden i gruppen. Hunnerne koncentrerer sig om at finde føde og passe unger.

Bavianungernes pels er sort ved fødslen. Efter et halvt år skifter den farve til de voksnes brune pelsfarve. Nu indgår ungerne i den almindelig rangorden og skal finde deres plads i gruppen. Den plads, ungen får, er bl.a. afhængig af, hvilken plads moderen har. En unge med en højt rangerende mor får selv en høj status.


Den ene hanbavian aflivet
Den ene hanbavian aflivet24. jan 2018

I sommer ankom en ny stor bavianflok bestående af to brødre og deres flok af hunner. Hunnerne havde på det tidspunkt p-stave for at undgå parringer og unger. I Zoo arbejder man dog generelt ud fra den betragtning, at dyrene trives bedst, når de også får mulighed for at få unger og pleje deres yngel. Hunnerne har derfor fået taget p-stavene ud, hvilket helt som forventet har betydet, at de er gået i brunst, og dermed er der opstået kamp mellem de to hanner om at erobre hunnerne.

Forventningen var, at de to brødre kunne enes om at dele hunnerne mellem sig, men den ene han har sat sig eftertrykkeligt på flokken – brødre eller ej. Den anden han ville i naturen trække væk og opsøge en ny flok hunner, men da det ikke lader sig gøre i Zoo, har dyrepassere, dyrlæger og kurator vurderet, at han skulle aflives fremfor at leve som udstødt af flokken. Inden da har Zoos kurator i samarbejde med sine europæiske kolleger afsøgt muligheden for at finde en anden zoologisk have til hannen, men med 29 voksne hanner på venteliste, er en flytning ikke en reel løsning.

Læs mere
Ny bavianflok26. jul 2017

Zoologisk Have tog imod to haremmer

I morges ankom en stor gruppe bavianer, der skal udgøre Zoos nye bavianflok. Gruppen består af to halvbrødre, der tilsammen har ni hunner med sig fra den hollandske Zoo Wildlands Adventure.

Dyrepasser Marc Alcott tog sammen med sine kolleger imod de 11 bavianer, og han var godt tilfreds med det første møde: ”Aberne blev først lukket ind i anlæggets indendørsområde, hvor de fik lidt at spise og mulighed for at finde hinanden igen. Og vi fik mulighed for at observere hele flokken samlet, inden de blev lukket helt ud.”

Zoos gæster fik kort efter også mulighed for at hilse på den nye flok, da dyrepasserne hurtigt kunne konstatere, at flokken opførte sig harmonisk. ”De to hanner er vokset op sammen og er vant til at omgås hinanden og deres hunner, og det var en fornøjelse at se dem indtage deres nye omgivelser roligt og nysgerrigt,” sagde Marc Alcott da de 11 bavianer var lukket ud i udeanlægget.

Det er første gang i mange år, at Zoo har to hanner på en gang, men Marc Alcott forventer, at de to brødre kommer til at trives fint i Zoo: ”Vi vil selvfølgelig holde godt øje med, hvordan de falder til den næste tid. Hannerne har som sagt levet sammen altid, men de nye omgivelser kan måske puste til nogle gamle konflikter. Indtil videre ser det dog rigtig fint ud.”

Læs mere