VOMBATUNGEN VOKSER OG VOKSER

Vombatungen vokser fint og er nu ca. på størrelse med en knyttet hånd. Hunvombattens pung er derfor blevet tungere og hænger tydeligt mere nedad mod gulvet, når hun går.

Se med her, da dyrepasserne lavede et hurtigt tjek og fik et glimt af ungens små bagben!

Sjælden fødsel hos vombatterne

Dyrepassere har netop konstateret, at Zoos ene vombathun har en unge i pungen

I Europa findes der kun 11 tasmanske vombatter fordelt i tre europæiske zoologiske haver. Hvis alt går vel, får hunnerne én unge hvert andet år, så det er lidt af en sjældenhed, Zoos ene vombathun bærer i pungen: en lillebitte vombatunge, der de næste par måneder vil udvikle sig, så den første gang kan stikke snuden udenfor i løbet af foråret.

Kurator i Zoologisk Have København, Flemming Nielsen, har sammen med dyrepasserne netop taget et hurtigt kig i pungen, og han er begejstret for udsigten til en vombatunge i Zoo:

”Med så få vombatter uden for Tasmanien er hver fødsel lidt af en sensation. Hunnerne går i brunst ca. hver sjette uge, men da vombatterne ikke udviser nogle tydelige tegn på brunst, kan det være svært at overvåge dem og sikre, at de får selskab af hannen på de rigtige tidspunkter. En tydelig brunst er et godt redskab i arbejdet med at få dyrene til at yngle, og det mangler vi hos vombatterne,” siger Flemming Nielsen.

Ydermere er vombathunnen i Zoo kun to år gammel, og dermed er den lige akkurat gammel nok til at komme i brunst. ”Meget tyder altså på, at hun er blevet drægtig ved den første mulige parring,” siger Flemming Nielsen, ”så det tegner rigtig godt for den fremtidige avl.”

Zoologisk have har to hanner og to hunner, og Flemming Nielsen håber, at det andet vombatpar også har succes med parringen, så der i løbet af 2018 kan komme to vombatunger ud på græsset i Zoos tasmanske anlæg.

En vombatunge er ved fødslen ca. to cm lang og vejer omkring to gram. Den suger sig fast til dievorten i pungen som alle andre nyfødte unger af pungdyr. Her vokser den i ca. otte måneder til den er på størrelse med en lille håndbold. Den følger moderen tæt til den er næsten to år gammel.

 

Tasmanske djævleunger chippes

 

Se med her, når de tre Tasmanske djævleunger bliver undersøgt af dyrlægen. De fik bl.a. en chip, der officielt markerer dem som en del af avlsprogrammet for den truede art. Der er en han og to hunner og de blev født i oktober 2015.

TRE DJÆVLEUNGER I PUNGEN

Dyrepasseren har for nylig givet de tre nye tasmanske djævleunger et kort overordnet helbredstjek. Da ungerne blev født i uge 40, var de på størrelse med et ukogt riskorn.

Nu er de snart store nok til at slippe dievorterne og bevæge sig helt ud af pungen. Der er to hunner og en han, og djævleflokken tæller nu i alt 16 individer. Du kan opleve ungerne i Zoos Tasmanien til foråret. Få i mellemtiden et smugkig her:

Sådan ser Tasmanien ud fra oven - og i børnehøjde

OG SÅDAN SÅ DET UD, DA VOMBATTERNE ANKOM TIL TASMANIEN

De fire vombatter blev bragt hertil fra Trowunna Wildlife Park i Australien af Androo Kelly. Her fortæller han lidt om de bjørnelignende pungdyr:

 

På vombatternes første tur udenfor undersøgte de nysgerrigt jordbunden og anlægget. Det blev - vist nok ved et uheld - også til en tur i den lille dam:

 

De tasmanske djævle var de første til at indtage det nye Tasmanien

MØD OGSÅ DEN TASMANSKE GRÅ KÆMPEKÆNGURU

Når Zoos gæster første gang går gennem det nye Tasmanienanlæg, vil det også være første gang, de kommer tæt på en ny art i Zoo: den tasmanske grå kæmpekænguru – også kaldet Forester.

Læs mere

BESØG TROWUNNA HVOR DYRENE KOMMER FRA

Mange af de dyr, der bor i det nye tasmanienanlæg kommer fra Trowunna Wildlife Park. Zoos medarbejder Rie Holch Kristiansen har været i praktik hos parkens ejer, og er kommet helt tæt på de tasmanske dyrearter. Læs og se billeder fra Ries ophold down under.

 

RIE DOWN UNDER