SPØRGSMÅL OG SVAR

Hvad er Pilanesberg Nationalpark?

Pilanesberg er en nationalpark, der ligger den nordlige del af Sydafrika. Parken dækker et areal på 572 km2, der omkranses af en uddød vulkan, som skaber nogle unikke forhold for både dyr og planter. Parken er hjem for ”The Big 5”, som omfatter løve, leopard, næsehorn, elefant og bøffel. Herudover er parken rig på flora og fauna, som eksempelvis kan nydes fra en tur i luftballon.

Hvilken relation har København Zoo til parken?

København Zoo har i over ti år ydet økonomisk støtte til Pilanesberg Nationalpark. I 2011 valgte vi at øge indsatsen, da bestanden af næsehorn var stærkt truet på grund af krybskytteri. Zoo gennemførte en indsamlingskampagne, der blandt andet sikrede træning af parkens antikrybskytteteam. I 2012 blev der i samarbejde med Københavns Universitet opstartet et girafprojekt, der grundet giraffernes stille forsvinden, havde til formål at klarlægge dyrets socialstruktur. Zoo har en forskningsstation i parken, hvortil der arrangeres ture for både medarbejdere og forskere. Zoos næsehornskalv Pilan født i januar 2015 er desuden navngivet efter nationalparken.

Hvorfor støtter Zoo lige præcis de afrikanske dyr?

Verden er rig på mange fantastiske dyrearter, som alle gerne skulle være at finde i naturen- også i fremtiden. De afrikanske dyr har på grund af mindre habitater og krybskytteri haft en stærk tilbagegang de seneste år, og det er en af grundene til, at København Zoo vælger at sætte fokus på disse dyr i Pilanesberg Nationalpark. Men udover projektet i Sydafrika støtter og forsker København Zoo flere steder i verden. Vil du læse mere om projekterne, der blandt andet er sat i værk til støtte for tapiren i Malaysia og moskusokserne i Grønland, kan du gå til siden om Zoos projekter i verden.

 

Hvordan støtter Zoo parken og dens dyr?

København Zoo støtter parkens videnskabelige arbejde og har siden 2011 haft særligt fokus på de truede næsehorn og giraffer. Alle økonomiske midler fra indsamlingskampagnerne går ubeskåret til parken og bliver blandt andet brugt til at øge mulighederne for overvågning, så rangerne hurtigere kan rykke ud i akutte situationer. Derudover bliver parkens antikrybskytteteam trænet, så de har de bedste muligheder for at beskytte parkens dyr. Zoo støtter forskning i dyrene, der blandt går på at klarlægge alle individer og tage prøver til undersøgelse på parkens forskningsstation.

Hvordan kan jeg støtte projektet?

Til støtte for de vilde dyr har København Zoo gjort det muligt for dig at bidrage til det videnskabelige arbejde. Du kan blive zooranger og gennem et månedligt bidrag sikre en større gennemslagskraft i projekterne i Pilanesberg. Som zooranger får du en række fordele og indsigt i, hvordan arbejdet gør en vigtig forskel for dyrelivet på den afrikanske steppe. Læs mere om at blive zooranger og arbejdet i Pilanesberg her.

Hvad går pengene til?

Alle bidrag går ubeskåret til Pilanesberg Nationalpark i Sydafrika og Zoos arbejde med forskningen og bevarelse af vilde dyr. At blive klogere på dyrene og på, hvordan vi kan sikre deres overlevelse er et større projekt, der kræver mange midler. Hvilke dele pengene går til, kan du læse mere om i afsnittet "Hvordan støtter Zoo parken og dens dyr?"