o

Zoo sikrer byens kældre mod hundredårsregn

Zoologisk Have står midt i et gigantisk vandafledningsprojekt, der skal sikre byens kældre mod den næste hundredårshændelse
Det kræver ikke meget fantasi at forestille sig, hvor mange kubikmeter vand, der løber ned ad bakken fra ZOO mod Frederiksberg og Valby, når regnen for alvor siler ned. Ved sidste stormflod oplevede man flere steder i København, hvordan kloaknettet havde svært ved at følge med vandstrømmen. Frederiksberg Forsyning, der bl.a. er ansvarlig for at bortlede regn- og spildevand, har derfor henvendt sig til ZOO med et godt tilbud, der både kommer byen og dyrene i ZOO til gode.

Hundredårsregn tilbageholdes
ZOOs miljøkoordinator Rikke Bydam forklarer her, hvordan Frederiksberg Forsyning og ZOO kommer til at hjælpe hinanden:

”I første omgang bliver størstedelen af Søndermarken frakoblet kloaknettet, og regnvandet ledt ud på Savannen. Her bliver det samlet i to nye permanente vandhuller, der kan tilbageholde tusindvis af kubikmeter vand, når presset på kloaknettet er størst. Samtidig bliver der etableret nedsivningsgrus langs kanten af Savannen. Gruset leder vandet hurtigere væk end mudder, og regnvandet bidrager i sidste ende til grundvandet på Frederiksberg, så det er virkelig et projekt, der kommer mange til gode,” siger Rikke Bydam.

Projektleder hos Frederiksberg Forsyning Kathrine Bebe er glad for, at klimatilpasning også er på dagsordenen i ZOO:

”Vi er rigtig glade for at blive inddraget, når havens anlæg skal renoveres, så der kan blive tænkt klimatilpasning ind. Jo mere regnvand, vi kan tilbageholde hos ZOO, desto bedre for resten af Frederiksberg. Selvom Frederiksbergs kloakker er i god stand og nettet er veludbygget, så er det ikke helt gearet til de regnmængder, som de fremtidige klimaændringer fører med sig,” siger hun og fortæller, at arbejdet blandt ZOOs savannedyr har krævet alternativ tænkning og planlægning: ”Der er altid mange hensyn at tage, når man skal udføre klimatilpasningsprojekter, men det er en sjov og anderledes opgave at tænke i løsninger, der tager hensyn til Zoos beboere, og jeg er blevet klogere på hvordan dyrene lever deres liv på Savannen.”

4000 tons mudder fjernes
Ud over de to nye vandhuller har ZOO projektleder også en god nyhed til savannedyrene, der i regntunge perioder traver rundt i lidt af et mudderbad.

”Når vi anlægger de nye vandhuller, får vi også mulighed for at fjerne op til 4000 tons mudder og erstatte det med et mere vandabsorberende underlag,” siger Rikke Bydam og beroliger afslutningsvis Savannens mudderglade næsehorn: ”Næsehornene er nok de dyr på Savannen, der har mest glæde af mudderet, så vi bevarer en stor og permanent kvalitetsmudderpøl til deres fornøjelse.”

Projektet forventes afsluttet inden sommerferien.

Fakta:

  • Projektet kaldes i daglig tale LAR og er en forkortelse for Lokal afledning af regnvand
  • En tredjedel af ZOOs 11 hektar vil være koblet af kloaknettet, når projektet er i mål sommeren 2018
  • De nye vandhuller kan tilbageholde 2000 m3 vand, hvilket svarer til 2/3 af alt vand i Den Arktiske Ring
  • Omkostningerne dækkes af Frederiksberg Forsyning
  • Frederiksberg Forsyning var også med i finansieringen af anlægget Tasmanien, hvor regnvand ligeledes holdes tilbage og genbruges

Nye pantkopper sparer hvert år Zoo for 1,8 tons affald

 

Efter en vellykket testperiode på to år i spisestedet Provianten introducerer Zoo nu de miljøvenlige og genanvendelige pantkopper i hele Haven.

Zoo bruger over 150.000 papkrus om året, som nu afløses af pantkopper. Zoo tager hermed skridtet mod en mere grøn og miljørigtig løsning, idet pantkopperne er fremstillet af miljørigtig plast og kan genbruges. Det giver mindre spild og reduceret Co2-udledning. Dels på grund af det genanvendelige materiale, pantkopperne er lavet af, og dels fordi de produceres i Belgien frem for Asien. Den væsentligt kortere transport fra producent til forbrugeren er en stor miljøgevinst.


Hvad betyder det for dig?

Du betaler 10 kr. ekstra for pantkoppen ved køb af drikkevarer i Haven. Når du er færdig med at bruge din kop, har du tre valg:


1. Doner panten til Zoos forskningsarbejde med giraffer i Pilanesberg Nationalpark i Sydafrika ved at aflevere pantkoppen i en donationsstander. Verdens højeste dyr risikerer at forsvinde for næsen af os – bestanden er faldet fra 140.000 til 80.000 vilde giraffer på 15 år.

 

 

Der er akut brug for hjælp, og Zoo gør sit i Pilanesberg Nationalpark, hvor netop girafferne er målet for et af Zoos større forskningsprojekt. Du bidrager ved at aflevere pantkoppen i donationsstanderen, der er placeret ved papegøjerne.

2. Begynd en kopsamling af de begrænsede serier. Zoos pantkopper bliver produceret i to forskellige serier med seks forskellige designs i hver serie: En med dyreunger og en med kryb og kravl. Kopperne kan vaskes i opvaskemaskinen op til 1000 gange

3. Få panten retur ved at aflevere koppen i en af Zoos kiosker eller caféer eller bruge den som en del af betalingen ved dit næste køb i Zoo.


Endnu et grønt tiltag i Zoo

Zoonyt trykkes som noget nyt på Cradle to Cradle-certificeret papir. Det vil sige, at papir og trykfarver kan recirkuleres biologisk uden at efterlade skadelige reststoffer. Cradle to Cradle-tryksager kan komposteres direkte og herefter bruges som gødning i naturen.

LAD DET GRO

Zoo deltager i EAZA kampagnen Lad det gro, der har til formål at fremme biodiversitet lokalt. Dette gøres bl.a. ved at lade græsset gro vildt, lade grene ligge eller plante lokale planter så fugle og insekter tiltrækkes. Læs mere om kampagnen og om hvordan du kan fremme biodiversiteten hjemme her.

LAD DET GRO

CO2 neutralt website

Hjemmesider udleder CO2, da der bruges strøm på de besøgendes computere og skærme samt på serverne, der hoster hjemmesiden. Zoo deltager derfor i ordningen for CO2-neutrale hjemmesider. Det betyder, at CO2-udledningen fra både websitet og brugerne af websitet er neutraliseret gennem målbare CO2-reduktioner. Reduktionerne sker bl.a. ved opstilling af nye, vedvarende energikilder (fx vindmøller) og ved deltagelse i kontrollerede, CO2-reducerende projekter.

Miljøredegørelse

Zoo er miljøcertificeret, fordi vi i Zoo mener, det er vigtigt og nødvendigt at passe på miljøet og begrænse klimaforandringer. At være miljøcertificeret, betyder at der lægges handling bag ordene og arbejdes målrettet med miljø- og klimaforbedringer. Arbejdet med miljøledelse startede allerede i 1999, og omfatter i dag mange forskellige områder, lige fra solceller til solsikker.

Zoo ønsker fortsat åbenhed omkring Havens miljøtiltag og resultater. Derfor er denne miljøredegørelse offentlig tilgængelig og kan læses via linket til højre.

Den kan ligeledes rekvireres ved at henvende sig til miljøkoordinator Rikke Bydam rb@zoo.dk.

Certifikat ISO 14001:2015