o

Læs seneste nyheder om Mara

Her på siden kan du læse alle de artikler der er skrevet om Mara

Læs mere

Facts om Mara

Vægt / Højde / Levealder / osv..

Læs mere

Nyheder


tirsdag 11.09-2018

Mara fødte midt på Pampassen

Maraerne er nogle af de dyr i ZOO, som dyrepasserne aldrig kan komme helt tæt på, da de, ligesom impalaerne på Savannen, er meget sky:
”Maraerne lever næsten vildt her i ZOO, og de bliver kun håndteret, når vi skal have dem chippet og øremærket eller sendt væk. De er meget, meget sky. Vi fodrer dem og gør rent, og så passer de mere eller mindre sig selv”, siger dyrepasser Holger Wisbøl.
 
Marahunnerne føder op til to gange om året, i foråret og i efteråret, så der er som sådan ikke noget nyt i marafødsler i ZOO. Denne gang var dog lidt anderledes:
 
”Jeg har aldrig set dem føde før, da fødslen som regel foregår under jorden. Maraerne kommer ind i stalden og spiser hver dag, og hvis de så efterlader lidt blod derinde, er det tegn på, at de lige har født. Ellers kan jeg også se, at maraerne har fået unger, hvis de begynder at opholde sig meget ved deres huler ude på Pampassen. Jeg ser altså ikke ungerne, før de kommer op af hulen og skal have mælk. Men lige denne gang fødte marahunnen i åbningen af hulen, lige tilfældigvis der hvor jeg stod.  Så det var lidt exceptionelt”, forklarer Holger.
 
Maraflokken er sammensat af flere hanner og hunner, og er et af de få monogame pattedyr. De danner par for livet, og ses det meste af dagen parvis tæt sammen.

Hvis man stiller sig ved pampassøen og ser en mara sidde nede i hjørnet bagerst i anlægget, hvor hulen er, er der gode chancer for, at ungerne kommer op.
Læs mere

Se video

Facts om Mara


Navn: Mara

Videnskabeligt navn: Dolichotis patagona

Vægt: 8-9 kg

Højde: 70-75 cm

Levealder: 10-15 år

Drægtighed: 90-93 dage

Antal unger: 1-3 stk.

Fødselsvægt: 400-450 gram

Kønsmoden: Hanner: 6 måneder, hunner: 2 måneder

Føde: Græsser

Art: Pattedyr

Maraen er i familie med marsvinet, men ligner mere en hare. Derfor hedder den også pampasharen. Maraen er en forholdsvis stor gnaver med lange, meget tynde ben. Pelsen er lys brun på undersiden og mørkere på oversiden. På brystet og under halen er den hvid. Maraen flygter på samme måde som haren: I stærk fart med høje siksakhop. Den føder få og højt udviklede unger, som kun dier et par gange i døgnet.

Maraer græsser i flokke på de store pampasområder og danner par for livet. Hunnen graver en hule under jordoverfladen, hvor ungerne fødes og opholder sig de første 11 uger. Når de vokser til, kalder hunnen på dem for at få dem op og gradvist vænnet til området omkring hulen.