Læs seneste nyheder om Amurleopard

Her på siden kan du læse alle de artikler der er skrevet om Amurleopard

Læs mere

Facts om Amurleopard

Vægt / Højde / Levealder / osv..

Læs mere

Nyheder


onsdag 04.09-2019

Leopardungerne bliver vaccineret

De tre leopardunger har fået masser af gåpåmod og krudt i røven. De kan derfor ofte ses boltre sig i anlægget. Ungerne er cirka 12 uger gamle og er netop blevet vaccineret mod diverse kattesygdomme.
Læs mere

Se video
fredag 26.07-2019

Legesyge leopardunger

De knap syv uger gamle leopardunger er nu begyndt at kigge ud i anlægget i løbet af dagen. Der er størst chance for at se dem, hvis du væbner dig med en god portion tålmodighed og kigger forbi anlægget først på eftermiddagen.
Læs mere

Se video
onsdag 10.07-2019

Leopardunger til dyrelægetjek

De tre amurleopardunger har været til dyrlægetjek. De tre unger kom til verden 10. juni og vejer nu cirka to kilo hver. Ungerne er de eneste, der er født i Europa i år. Derfor er de vigtige for det internationale avlssamarbejde. Ungerne går lige nu i stalden sammen med leopardhunnen, men kommer ud i anlægget, hvor du kan se dem, så snart de er store nok.
Læs mere

Se video
onsdag 26.06-2019

Nyfødte leopardunger

Det nye leopardpar har fået tre unger. Lige nu er de i stalden, hvor der er fred og ro. De ser ud til at være ved godt mod alle tre, men der kan gå op til otte uger, før man kan se dem i anlægget.
Læs mere

Se video


mandag 26.11-2018

Generationsskifte hos amurleoparderne

ZOOs to gamle amurleoparder er efter 16 år i Haven begge blevet aflivet som følge af aldersrelaterede skavanker og sygdom. Hannen og hunnen blev hhv. 18 og 17 år, hvilket er en imponerende høj alder for amurleoparder. Parret har fået mange unger over årene i ZOO; den sidste i 2015. To af ungerne lever i dag i USA.

På grund af ZOOs store succes med at holde og opdrætte amurleoparder er et nyt par allerede udpeget og klar til at løfte arven efter de to gamle. En ung ny hun på 2 år, som netop er ankommet fra Belgiens Bellewaerde Zoo, tog i løbet af efterårsferien sine første forsigtige skridt i det nyrenoverede anlæg. Her får hun lidt tid til vænne sig til omgivelserne, før en ung han på 4 år fra Moskva Zoo kommer til.

De to vil blive introduceret for hinanden over en lang periode, og når den første brunst observeres, vil det sandsynligvis være tid til at sætte de to leoparder sammen.

Amurleoparden er kritisk truet - der er kun omkring 100 individer tilbage i naturen. Den har derfor brug for hjælp og ZOO støtter det vigtige arbejde med at genoprette levesteder og fjerne truslerne i de store skovområder omkring Amurfloden i Kina og Rusland.

Læs mere


torsdag 14.09-2017

Zoos leoparder til sundhedstjek

Zoos aldrende leoparder fik i dag besøg af dyrlægen til et grundigt sundhedstjek. Både hannen og hunnen er med hhv. 17 og 16 år på bagen nået dertil, hvor det mest af alt er alderdomsskavanker, dyrlægerne er opmærksomme på.
 ”Vi kigger deres tænder efter, røntgenfotograferer for slidgigt og scanner leveren, nyrerne og blæren,” siger dyrlæge Mads Bertelsen. ”Kattedyr – både huskatte og leoparder –  kan med tiden få problemer med urinvejene, så det holder vi særligt øje med.” 
Før sundhedstjekket er leoparden blevet bedøvet med en pil fra et pusterør. Dyrlægen rammer en af de store muskler i bagbenet, og efter et par minutter lægger leoparden sig fredeligt ned. Før døren åbnes, får dyret endnu en pil med bedøvelse, og dyrlægen kan nu med en pind prikke til leoparden og sikre sig, at den sover tungt. Først da rykker hele holdet ind med røntgenapparat, Ultralyds-scanner og redskaber til at rense tænder og tage blodprøver.
Efter en lille time er alle prøver i hus, tænderne renset, og leoparden klar til at blive vækket fra bedøvelsen. Mads Bertelsen konkluderer: ”Alt i alt så det fint ud. Vi behandlede en tand, der har voldt ham lidt problemer, han har slidgigt i ryggen og så vejer han en lille smule for meget. Men intet alarmerende.”
Dyrepasser Maja fortæller, at leoparden var på kur året før for at smide lidt overflødigt fedt, så det kan han sagtens komme igen. ”Havde han været en ung leopard med mange år og opfostring af unger foran sig, kunne vi sætte ham på kur,” siger Mads Bertelsen, ”Men med den alder han har nu – og med den smule overvægt, der trods alt kun er tale om – ser jeg ingen grund til at ændre væsentligt på kosten. Vi observerer stadig parringer i ny og næ hos leoparderne, men det bliver næppe de to her, der kommer til at føre slægten videre i Zoo. Det er de blevet for gamle til,” siger Mads Bertelsen.
Mens hannen langsomt vågner, er det blevet hunnens tur. Hendes tænder er modsat hannens rigtig fine. Til gengæld er Mads Bertelsen ikke i tvivl, når det kommer til vægten: hun vejer for meget og kan se frem til at komme på kur i den nærmeste fremtid.
Læs mere

Se video

Facts om Amurleopard


Navn: Amurleopard

Videnskabeligt navn: Panthera pardus orientalis

Vægt: 35 - 60 kg

Højde: -

Levealder: 15 - 20 år

Drægtighed: 3 mdr.

Antal unger: 1 - 4 stk.

Fødselsvægt: -

Kønsmoden: ca. 3 år

Føde: Rådyr, Sika, Hare, Grævling og Moskushjort

Art: Pattedyr

Leoparden er den af de store katte, der har størst udbredelse. Der findes leoparder næsten overalt i Afrika, i store dele af Asien, fra Tyrkiet over Mellemøsten til Indonesien og Rusland. Leoparden trives i næsten alle former for landskab - fra tropisk regnskov, tempererede skove og ørken til bjergområder op til 5,5 km over havets overflade.

Med så stort et udbredelsesområde udvikles der en naturlig variation i både udseende og adfærd. Der opstår geografiske racer, tilpasset til de forskellige levesteder.
Amurleoparden lever i Ussuri - den sydøstlige tip af Rusland, som er et kæmpemæssigt land-område, hvor størstedelen er dækket af skov. Når den fugtige og varme monsun om sommeren blæser fra Stillehavet, kan temperaturen nå op på 40 grader. Om vinteren strømmer iskold luft ned fra Sibirien, og temperaturen kan falde til -30 grader. Under disse ekstreme forhold lever de sidste vilde 40 amurleoparder og 400 amurtigre. Kattene har fået navn efter floden Amur, der danner grænse mellem Rusland og Kina.


Biologi

Med sin meget tykke vinterpels og store rosetter er amurleoparden forskellig fra den mere almindelige afrikanske leopard. Af udseende minder amurleoparden næsten om en brun sneleopard.