o

Læs seneste nyheder om Amurleopard

Her på siden kan du læse alle de artikler der er skrevet om Amurleopard

Læs mere

Facts om Amurleopard

Vægt / Højde / Levealder / osv..

Læs mere

Nyheder
torsdag 14.09-2017

Zoos leoparder til sundhedstjek

Zoos aldrende leoparder fik i dag besøg af dyrlægen til et grundigt sundhedstjek. Både hannen og hunnen er med hhv. 17 og 16 år på bagen nået dertil, hvor det mest af alt er alderdomsskavanker, dyrlægerne er opmærksomme på.
 ”Vi kigger deres tænder efter, røntgenfotograferer for slidgigt og scanner leveren, nyrerne og blæren,” siger dyrlæge Mads Bertelsen. ”Kattedyr – både huskatte og leoparder –  kan med tiden få problemer med urinvejene, så det holder vi særligt øje med.” 
Før sundhedstjekket er leoparden blevet bedøvet med en pil fra et pusterør. Dyrlægen rammer en af de store muskler i bagbenet, og efter et par minutter lægger leoparden sig fredeligt ned. Før døren åbnes, får dyret endnu en pil med bedøvelse, og dyrlægen kan nu med en pind prikke til leoparden og sikre sig, at den sover tungt. Først da rykker hele holdet ind med røntgenapparat, Ultralyds-scanner og redskaber til at rense tænder og tage blodprøver.
Efter en lille time er alle prøver i hus, tænderne renset, og leoparden klar til at blive vækket fra bedøvelsen. Mads Bertelsen konkluderer: ”Alt i alt så det fint ud. Vi behandlede en tand, der har voldt ham lidt problemer, han har slidgigt i ryggen og så vejer han en lille smule for meget. Men intet alarmerende.”
Dyrepasser Maja fortæller, at leoparden var på kur året før for at smide lidt overflødigt fedt, så det kan han sagtens komme igen. ”Havde han været en ung leopard med mange år og opfostring af unger foran sig, kunne vi sætte ham på kur,” siger Mads Bertelsen, ”Men med den alder han har nu – og med den smule overvægt, der trods alt kun er tale om – ser jeg ingen grund til at ændre væsentligt på kosten. Vi observerer stadig parringer i ny og næ hos leoparderne, men det bliver næppe de to her, der kommer til at føre slægten videre i Zoo. Det er de blevet for gamle til,” siger Mads Bertelsen.
Mens hannen langsomt vågner, er det blevet hunnens tur. Hendes tænder er modsat hannens rigtig fine. Til gengæld er Mads Bertelsen ikke i tvivl, når det kommer til vægten: hun vejer for meget og kan se frem til at komme på kur i den nærmeste fremtid.
Læs mere

Se video

Facts om Amurleopard


Navn: Amurleopard

Videnskabeligt navn: Panthera pardus orientalis

Vægt: 35 - 60 kg

Højde: -

Levealder: 15 - 20 år

Drægtighed: 3 mdr.

Antal unger: 1 - 4 stk.

Fødselsvægt: -

Kønsmoden: ca. 3 år

Føde: Rådyr, Sika, Hare, Grævling og Moskushjort

Art: Pattedyr

Leoparden er den af de store katte, der har størst udbredelse. Der findes leoparder næsten overalt i Afrika, i store dele af Asien, fra Tyrkiet over Mellemøsten til Indonesien og Rusland. Leoparden trives i næsten alle former for landskab - fra tropisk regnskov, tempererede skove og ørken til bjergområder op til 5,5 km over havets overflade.

Med så stort et udbredelsesområde udvikles der en naturlig variation i både udseende og adfærd. Der opstår geografiske racer, tilpasset til de forskellige levesteder.
Amurleoparden lever i Ussuri - den sydøstlige tip af Rusland, som er et kæmpemæssigt land-område, hvor størstedelen er dækket af skov. Når den fugtige og varme monsun om sommeren blæser fra Stillehavet, kan temperaturen nå op på 40 grader. Om vinteren strømmer iskold luft ned fra Sibirien, og temperaturen kan falde til -30 grader. Under disse ekstreme forhold lever de sidste vilde 40 amurleoparder og 400 amurtigre. Kattene har fået navn efter floden Amur, der danner grænse mellem Rusland og Kina.


Biologi

Med sin meget tykke vinterpels og store rosetter er amurleoparden forskellig fra den mere almindelige afrikanske leopard. Af udseende minder amurleoparden næsten om en brun sneleopard.