o

Læs seneste nyheder om Kattalemur

Her på siden kan du læse alle de artikler der er skrevet om Kattalemur

Læs mere

Facts om Kattalemur

Vægt / Højde / Levealder / osv..

Læs mere

Nyheder




onsdag 27.09-2017

Morgenfodring og sundhedstjek

Dyrepasser Rikke benytter morgenfodringen til at komme tæt på kattalemurerne
Kattalemurerne bliver ligesom mange andre af dyrene i Zoo fodret to gange om dagen. Om morgenen sørger dyrepasser Rikke også for at have et æblestykke med til hver af de seks halvaber for at få dem helt tæt på.
”Vi rører ikke ved kattalemurerne, og de holder sig også altid på afstand af os. Derfor har jeg et æblestykke med til dem, som de kommer hen og får på skift. Så kan jeg give dem et hurtigt sundhedstjek og sikre mig, at de har det godt,” siger Rikke. Hos kattalemurerne er det hunnerne, der bestemmer, så de kommer først hen til Rikke og får deres æblestykker. Bagefter er det hannernes tur, og da alle har været forbi dyrepasseren til det daglige tjek, bliver resten af foderet fordelt i anlægget.
”Alle seks så kvikke og friske ud, så nu får de fred til at spise,” slutter Rikke og går videre på sin morgenrunde, hvor alle fuglene, der lever rundt om Savannen, også skal have besøg.
Læs mere

Se video

Facts om Kattalemur


Navn: Kattalemur

Videnskabeligt navn: Lemur catta

Vægt: 2,3-3,5 kg

Højde: Længde: 38-45 cm, hale: 56-63 cm

Levealder: 15-20 år

Drægtighed: 132-134 dage

Antal unger: 1

Fødselsvægt: 50-80 gram

Kønsmoden: 15 måneder

Føde: Hovedsageligt frugtædende, figner, kaktusfrugt, banan, blomster, blade, græsser og urter.

Art: Pattedyr

Lemurer, eller kattalemurer som de også kaldes, er halvaber, der udelukkende er udbredt på Madagaskar. Øen har ligget adskilt fra Afrika i millioner af år, og lemurerne har gennem tiden udviklet sig uden konkurrence fra de øvrige primater. I dag udgør lemurer 40% af alle pattedyr på Madagaskar med i alt 28 arter.

Kattalemuren er en af de mest kendte lemurer. Den er middelstor med sølvgrå pels, hundeagtigt ansigt med en sort/hvid ansigtsmaske og en meget lang hale med karakteristiske hvide og sorte ringe. Under armene sidder to duftkirtler. Kattalemuren tørrer halen af i disse duftkirtler og vifter med halen i situationer, hvor den har brug for at markere sig. 

Kattalemuren lever i større familiegrupper på 20-25 individer. Gruppen består af hunner og deres unger og er et såkaldt matriarkat. De nyfødte unger bæres først på hunnens mave og efterfølgende på ryggen, men alle gruppemedlemmer hjælper til med at passe ungerne. Rangordenen i gruppen opretholdes ved duftmarkeringer og gensidig pelspleje.

Når solen skinner, ser man ofte lemuren solbade. Hele gruppen sidder tæt sammen, med arme og ben spredt og maven vendt mod solen. I modsætning til de fleste andre lemurarter, der tilbringer størstedelen af livet i træerne, færdes kattalemuren også på jorden.