Læs seneste nyheder om Netgiraf

Her på siden kan du læse alle de artikler der er skrevet om Netgiraf

Læs mere

Facts om Netgiraf

Vægt / Højde / Levealder / osv..

Læs mere

Nyheder


tirsdag 21.08-2018

Gik du glip af det?

Sommeren er slet ikke forbi. Der er sket en hel masse i løbet af ferien, som du måske er gået glip af. Så se med her og få en lille update på noget af alt det, du stadig kan nå at opleve herinde i Zoologisk Have.
Læs mere

Se video


mandag 23.07-2018

Unik giraffødsel på Savannen

ZOOs gæster fik i lørdags en helt speciel oplevelse, da en af girafferne fødte midt ude på Savannen: ”Ca. kl. 14.30 begyndte giraffen at kælve, og vi kunne se det forreste af kalvens klove stikke ud. En halv time senere hang det forreste af forbenene ud, og sådan blev det ved i lang tid. Næsten to timer senere kommer kalvens snude og hoved ud, og kl. 17.25 var den så helt ude”, fortæller dyrepasser Linda Hiort. Girafkalven lå og sundede sig i ca. 40 min., før den kom på benene, hvilket er ganske normalt. Noget tid efter fandt den frem til moderens patter og fik sin første tår. 

Det er første gang vi lader girafferne føde udenfor, så dyrepasserne har været ekstra opmærksomme på, hvordan de andre dyr på Savannen ville reagere: ”Vi synes, det kunne være en sjov oplevelse både for publikum og for os, og selvfølgelig også for giraffen. Det er en meget naturlig måde at føde på, i flokken sammen med de andre giraffer, og man kunne også se at resten af flokken var meget interesserede i, hvad der foregik. Selvom vi selvfølgelig ikke kunne vide, om der ville ske noget, var vi hele tiden klar til at rykke ind, men det blev heldigvis ikke nødvendigt. Vi kunne ikke have drømt om en bedre fødsel. Det var helt perfekt", siger dyrepasser Brian Stefanski.


Der var stort publikum til stede på Savannebroen under hele fødslen, og dyrepasserne fornemmede at nogle af tilskuerne virkede en smule bekymrede for, at der gik flere timer før kalven var helt ude: ”Vi har selvfølgelig en masse data fra mange af de tidligere giraffødsler herinde, og derfra ved vi jo at det er helt normalt og at der ikke er noget at bekymre sig om. Det gik også helt efter bogen,” fortæller Brian.


Girafkalven er en han, 1.70 m høj og vejer ca. 80 kg.
Læs mere

Se video
torsdag 28.06-2018

Giraf aflivet

Onsdag morgen aflivede Zoologisk Have en hangiraf. Giraffen var nået den alder (knap to år), hvor han naturligt ville forlade flokken for at undgå magtkampe og parringer med beslægtede giraffer. Giraffer i fangenskab yngler generelt godt, og de europæiske zoologiske haver har derfor ikke kapacitet til at huse alle, og hangiraffen kunne derfor ikke afsættes til en anden zoo. Efter aflivningen har ZOOs dyrlæge udtaget prøver, der anvendes i den internationale forskning i giraffer. Den øvrige del af giraffen vil blive anvendt som foder til ZOOs rovdyr.
Her kan du kan læse meget mere om, hvilke etiske og zoologiske overvejelser og hensyn, der ligger bag forvaltningen af dyrebestanden i Zoologisk Have.
Læs mere
onsdag 24.01-2018

Nyfødt giraf

Dyrepasser Brian Stefanski har i de sidste uger holdt særlig øje med Zoos ene hungiraf, der indtil i går havde været drægtig i 15 måneder. Den rutinerede dyrepasser var klar over, at fødslen lå lige om hjørnet, og han tjekkede derfor overvågningskameraet ved 01-tiden i nat. Til hans store glæde var girafungen allerede født og stod på sine vaklende tynde ben og diede. Et hurtigt kig på overvågningsfilmen viste, at vandet gik omkring kl. 1830 tirsdag og selve fødslen var overstået to timer senere. ”Ungen er hendes ottende, så hun ved præcis, hvad det drejer sig om. Vi var derfor ikke specielt bekymrede for fødslen, men jeg mødte da lidt tidligere ind på arbejde i dag for at hilse på ungen,” siger Brian Stefanski.
Sammen med dyrlæge Mads Bertelsen gav han ungen et sundhedstjek, hvor kønnet også bliver bestemt: ”Det kan være lidt svært at se på afstand, så vi skal have fat i ungen for at se om det er en han eller en hun. Denne her gang var det en han, og udover lidt jord omkring navlestumpen var der ikke noget særligt at bemærke. Han dier også allerede jævnligt, så alt i alt ser han sund og rask ud,” fortæller Brian Stefanski.
Ungen skal de næste dage lære at følge moren og spise godt. Dermed bliver han rustet til mødet med de andre giraffer i girafhuset. ”I løbet af et par dage kan vi introducere ham til de andre giraffer, men jeg vil godt sikre mig først, at han er robust og sikker på benene.”
Girafungen har allerede mødt de første zoogæster, der var på pletten kl. 10 i morges, og alle andre kan også møde ungen i girafstalden fra i dag.  
Læs mere

Se video
torsdag 21.09-2017

Bokstræning med giraffen

I et hjørne af girafstalden helt tæt på trappen, hvor Zoos gæster kan kigge med, finder man giraffernes store træningsboks. Her kan Zoos dyrepassere komme i øjenhøjde med girafferne og på sigt også lade dyrlægen komme til, hvis der er behov for at få taget blodprøver eller andre former for sundhedstjek. Dyrepasser Brian Stefanski og hans kolleger træner jævnligt med girafferne, og i dag er det den ene hungirafs tur:  ”Målet med træningen i dag er, at hun skal gå ind i boksen, blive stående lidt, og gå ud igen på den anden side. Det gentager vi, til hun har været igennem boksen 3-4 gange, og så afslutter vi træningen,” siger Brian.
Se med i videoen om det lykkes Brian at få giraffen til at gå roligt ind i træningsboksen. Eller kig forbi Porten til Savannen, hvor du om eftermiddagen kan være heldig at komme forbi, når træningen står på.
Læs mere

Se video
søndag 08.01-2017

Giraf født natten til søndag

En girafunge er kommet til verden sent i aftes eller tidligt på natten i Zoologisk Have København
 
Dyrepasserne blev søndag morgen mødt af en knap to meter høj girafunge, der efter alt at dømme er blevet født tidligt på natten. Dyrepasser Jesper Jacobsen var som en af de første i stalden i morges ikke i tvivl om, at ungen allerede havde nogle timer bag sig: "Den stod op og pelsen var fin og tør, så jeg vil skyde på, at den er født tidligt på natten."
Dyrlæge Carsten Grøndahl har givet girafungen det første obligatoriske lægetjek, og han kunne konstatere, at det er en hun: "Det er en fin lille pige, og der er godt med spræl i hende. Vi lukkede moren og resten af flokken fra for at kigge nærmere på ungen, og der blev spjættet godt med for- og bagben, da vi tog fat i hende. Men vi fik hende på vægten, og givet hende et hurtigt sundhedstjek. Hun var fin og rask og vejer 59 kg. Det eneste vi skal være lidt opmærksomme på er, at hun har lidt navlebrok, som man jo også kender fra nogle nyfødte menneskebabyer. Det betyder blot, at vi holder lidt ekstra øje med hende de næste par dage, hvor det gerne skulle trække sig sammen af sig selv. Ellers skal hun have et par sting, så værre er det ikke," slutter Carsten Grøndahl.
Girafungen kan sammen med resten af flokken opleves i Girafhuset, hvor den blandt andet går sammen med sin halvbror, der blev født i september 2016.
Læs mere


mandag 19.09-2016

Dyrlæge tjekker girafungen

Dyrlæge Mads Frost Bertelsen har i dag sammen med to dyrepassere tilset den unge hangiraf. For det var en han, hvilket blev helt tydeligt, da moren blev lukket udenfor, og den unge giraf gav sig til at tisse.
De to dyrepassere tog godt fat i giraffen, hvorefter dyrlægen kunne give den et hurtigt sundhedstjek og sætte en chip i nakken. Chippen er giraffens unikke nummerplade og bruges til at identificere den.
Lægetjek og chipning var overstået efter et par minutter, hvorefter moren og ungen blev lukket sammen igen. Den unge hangiraf fik et par slik med den lange sorte tunge og en tår mælk, og så var roen genetableret i girafstalden.
Læs mere


fredag 16.09-2016

Giraf født i åbningstiden

Gæster i Zoologisk Have København fik fredag eftermiddag en ekstra oplevelse: Havens ene hungiraf fødte en unge midt i åbningstiden.
Omkring kl. 13 gik fødslen i gang og helt som forventet blev ungen født et par timer senere. Hele forløbet op til fødslen og selve fødslen blev fulgt tæt af gæster og ansatte, og der var højlydt jubel, da giraffen landede på det bløde underlag kl. 15.45.
En lille halv time senere tog ungen de første vaklende skridt, og efter at have hilst på den øvrige del af flokken, blev den nyfødte unge og dens mor skilt fra de øvrige giraffer, så de kunne finde ro.
Læs mere

Se video

Facts om Netgiraf


Navn: Netgiraf

Videnskabeligt navn: Giraffa camelopardalis reticulata

Vægt: 750-1500 kg

Højde: 4-5 meter

Levealder: 25-30 år

Drægtighed: 14-15 måneder

Antal unger: 1 føl

Fødselsvægt: 70-80 kg

Kønsmoden: 3-5 år

Føde: Blade og friske skud

Art: Pattedyr

Giraffen er det højeste nulevende dyr. Mange giraffer er over 5 meter høje, og rekorden er 580 cm. Den lange hals er en god hjælp, når giraffen skal holde skarpt udkig efter rovdyr, eller når den skal nippe blade af træernes toppe. Giraffen har det samme antal halshvirvler som næsten alle andre pattedyr, men de 7 halshvirvler er både større, tungere og meget længere end hos alle andre dyr. Den lange hals er en hindring, når giraffen skal drikke. Så er den nemlig for kort, og giraffen må møjsommeligt sprede de lange forben eller bøje ned i knæ for at kunne nå vandet.
Giraffer og mennesker har omtrent samme blodtryk i hovedet. Men fordi giraffen er så høj, er blodtrykket i hjertehøjde næsten dobbelt så højt som hos et menneske. Det kræver et meget muskuløst hjerte og sjovt nok er giraffens hjerte ikke større end hos andre dyr (ca. 0,5% af kropsvægten), det er bare mere effektivt. Elastiske blodkar i halsen sørger for at ”oplagre” en del af blodet når giraffen bøjer hovedet nedad. På denne måde undgås den voldsomme blodtryksstigning, som ellers ville have kunnet beskadige hjernen. Blodkar i giraffens hjerne kan også – i modsætning til hos mennesket - trække sig sammen for at udligne trykket.

Der findes kun én girafart, som til gengæld er delt op i 8 underarter eller racer. Man kan let kende forskel på de forskellige racer, fordi hver race har forskelligt mønster på skindet.

 

 

MØD GIRAFFERNE PÅ SAVANNEN

Girafferne går på Savannen sammen med zebraer, næsehorn, blisbukke og sabelantiloper. Et godt sted at møde de nysgerrige giraffer er via Porten til Savannen, hvor du også møder surikater og hulepindsvin. Læs meget mere om dyrene på Savannen her:

PORTEN TIL SAVANNEN

ZOO FRA GIRAFPERSPEKTIV

 

"Der er altid en god grund til at tage en tur i Zoo – et af mine absolut yndlingssteder i København. Lige nu er det ‘Porten til Savannen’, hvor du fra girafperspektiv kan få et helt unikt overblik over de mange forskellige dyr, som hygger sig sammen i Søndermarken, samt det nye område ‘Tasmanien’ med de tasmanske pungdjævle, kænguruer og vombatter, hvor du nu kan gå ind til de to sidstnævnte. Og så er der selvfølgelig den nye og sjældne okapiunge, der på mange måder er et lille mirakel."

Københavnerguiden LoveCopenhagen

Hele artiklen fra LoveCopenhagen