o

Læs seneste nyheder om Chimpanse

Her på siden kan du læse alle de artikler der er skrevet om Chimpanse

Læs mere

Facts om Chimpanse

Vægt / Højde / Levealder / osv..

Læs mere

Nyheder
torsdag 24.05-2018

Chimpanse hos dyrlægen

En af hunchimpanserne Djema fik for nyligt en sundhedsundersøgelse, da dyrepasserne har været bekymret for hendes helbred. Dels har hunchimpansen en stor bule på sine ene arm, som hun havde allerede dengang hun ankom til ZOO, og dels har hun ikke formået at blive drægtig på trods af fin brunst og flere parringer. ZOOs dyrlæge Mads Frost Bertelsen rykkede klinikken ned til chimpansestalden for at foretage en biopsi af bulen, flankeret af to dygtige gynækologer fra Rigshospitalet, som ved samme lejlighed undersøgte Djemas livmoder. Se mere i videoen.
Læs mere

Se video


tirsdag 05.12-2017

Chimpansen gør sig populær med gaver

Med julen følger som regel gavegivning, men det er ikke kun os mennesker der står på gaveræset. Visse dyr benytter sig også af ritualet og med motiver, der er forbløffende identiske med menneskers. Hos chimpanser er gavegivningen noget spidsfindig. Man ser ofte chimpansehanner give ubeslægtede hunner gaver i form af frugt eller kød, men det fører ikke umiddelbart til parring, som det ellers ses hos andre dyrearter.
 
Undersøgelser har dog vist, at det på længere sigt fører til, at hanner får lettere adgang til de pågældende hunner, end hvis de ikke havde givet dem gaver. Chimpanser giver hinanden gaver - dels for at vise tegn på venskab, men også for at opbygge et fortroligheds- og afhængighedsforhold, som evt. senere kan føre til et mere intimt bekendtskab.
 
Selvom du ikke kan forvente at opbygge helt samme relation til chimpanserne, har du også mulighed for at give dem en gave. Se her hvordan du kan give en gave fra dig til chimpanserne - eller de mange andre dyr, der også er glade for gaver.
Læs mere


onsdag 02.08-2017

Chimpanse født i nat

Sent tirsdag aften blev en chimpanseunge født midt i flokken
Da dyrepasser Mikkel Famme mødte ind i morges, blev han præsenteret for en nyfødt chimpanseunge. Ungen, der endnu ikke er kønsbestemt, lå på maven af hunchimpansen Marti, og ser indtil videre ud til at trives godt. ”Ungen er netop begyndt at die, så det ser ud til at være en sund og rask chimpanse. Ungen er hunchimpansen Martis femte unge, så hun ved hvad hun skal gøre.”
Fødslerne i chimpanseflokken foregår altid uden indblanding fra dyrepasserne. Til gengæld kan Mikkel Famme se på overvågningsbåndet, at hele flokken var vågen og opmærksom, da fødslen gik i gang. ”Vi kan ikke se selve fødslen på båndet, men det er tydeligt, at flokken opførte sig anderledes, end de plejer om aftenen. Og man kan se, at alfahannen passer godt på Marti undervejs, så alt er forløbet som det skal.”
Den lille chimpanses køn afgør, hvor længe den kan blive boende i Zoo: ”Hunner bliver sendt videre, når de bliver kønsmodne som 8-10 årige for at undgå indavl. Men en han som den nyfødte kan blive her hele livet,” siger Mikkel Famme og fortæller, at chimpanser kan blive helt op til 60 år gamle.
Chimpanseflokken består nu af 12 aber i alt: 5 hunner og 7 hanner.
Chimpanserne og den lille nyfødte kan ses hver dag i Abejunglen fra kl. 10 – 20.
Læs mere

Se video
tirsdag 31.01-2017

Chimpanse flyttet til Frankrig

Hunchimpansen Cauna er flyttet til La Vallée des Signes dyrepark i Frankrig, for at danne ny flok med to nye hunner fra Tyskland samt parkens fire hanner. To af dyrepasserne tog med og har optaget en lille videodagbog undervejs - se med her.
Læs mere

Se video


mandag 21.11-2016

Nyfødt chimpanseunge

Lørdag morgen blev dyrepasserne hos chimpanserne i Zoologisk Have København mødt af en overraskelse: Den drægtige chimpanse Djema havde i løbet af natten født en lille hanchimpanse. 
”Da vi kom lørdag morgen, viste Djema ungen frem til os,” siger dyrepasser Mikkel Famme. ”Resten af flokken var også meget nysgerrige, men chimpansernes alfahan, Carl, sørgede for at der var ro omkring ungen og den nybagte mor. Det er 10. gang, at Carl bliver far her i Zoo, så han ved præcis, hvornår han skal sætte ind og beskytte mor og unge.”   
Den nybagte mor Djema kom til Zoo for to år siden efter at have levet med en stor flok hunner i Givskud Zoo. Kun for ganske nylig konstaterede dyrepasserne, at den 35-årige hunchimpanse var drægtig, og det er da også første gang i 20 år, at Djema bliver mor. 
”Selvom det er længe siden, hun har prøvet det sidst, skal hun nok finde ud af det. Vi holder selvfølgelig øje med, at diegivningen går som den skal, men indtil videre ser alt rigtig fint ud,” siger Mikkel Famme.
Det er endnu ikke besluttet, hvad den lille hanchimpanse skal hedde.
Læs mere

Se video


torsdag 17.11-2016

Chimpanse til tandlægen

Den 38 årige hunchimpanse Jenny har haft lidt problemer med tænderne den sidste tid. Derfor var det i dag blevet tid til et besøg hos tandlægen. Men først skulle dyrepasser Hanne sørge for, at Jenny blev bedøvet helt uden stress. Se med i videoen hvordan det gik med bedøvelse og tandlægebesøg:
Læs mere

Se video
mandag 07.11-2016

Drægtig chimpanse

Zoos ene hunchimpanse har ikke haft unger de sidste 20 år. Chimpansepasserne blev derfor glædeligt overraskede, da de en dag kunne konstatere, at maven var vokset - og humøret var ændret. Se med i videoen, hvor Hanne fortæller om den drægtige chimpanse.
Læs mere

Se video


onsdag 02.11-2016

Halloween-overraskelse til chimpanserne

De mange græskar fra årets Halloween-udsmykning gik ikke til spilde: Se hvordan det gik, da chimpanserne fik 20 store græskar til at æde og lege med.
Læs mere

Se video

Facts om Chimpanse


Navn: Chimpanse

Videnskabeligt navn: Pan troglodytes

Vægt: Hanner: 50-70 kg, hunner: 40-60 kg

Højde: Hanner: 100-170 cm, hunner: 70-130 cm

Levealder: 40-50 år

Drægtighed: 8 måneder

Antal unger: 1 unge

Fødselsvægt: 2 kg

Kønsmoden: 7-9 år

Føde: Frugt, blade, frø, nødder, stængler, bark, termitter, myrer og mindre pattedyr

Art: Pattedyr

Fingernemme aber

Chimpansens hænder og fingre minder meget om menneskets. Tommelfingeren er modstillet, den har negle i stedet for kløer, og finmotorikken er lige så god som hos mennesket. Chimpansen kan gå på bagbenene og plukke frugter af træerne med hænderne, og den kan samle selv den mindste ting op med "pincetgrebet" mellem tommel- og pegefinger. Hænderne bruges også, når unger og andre aber i flokken skal pelsplejes. Når to aber skal hilse venligt på hinanden, rækkes hænderne frem til berøring.

 

Biologi

Udover de 11 gibbonabearter findes der fire arter af menneskeaber: Chimpansen, den chimpanselignende bonobo, orangutanen og gorillaen. I dag mener man, der findes fire underarter af chimpansen: Den vestafrikanske, den nigerianske, den centralafrikanske og den østafrikanske. Muligvis er den vestafrikanske en helt selvstændig art.

Chimpansen og bonoboen er de aber, der er tættest beslægtet med mennesket. Der er kun er 1,6% forskel

 

mellem menneskets og chimpansens arvemateriale (DNA). Desuden minder chimpanser meget om mennesket i deres sociale struktur, en markant del af deres føde er kød, og de er sammen med bonoboer de eneste menneskeaber, der regelmæssigt udvikler, tilpasser og bruger redskaber. Redskaberne benyttes til særlige formål: Tunge grene til at slå med, tilspidsede grene til at fiske termitter med, sten til at knuse nødder med eller mos og blade til at suge vand op med. 


Chimpanser lever i store flokke på op til 35-60 individer spredt over et stort område. Flokkene er opdelt i mindre hun- og hangrupper, som alle færdes i samme område. Hannerne holder sammen i hierarkiske grupper på 5-15 individer. Hangruppen er territorial og har en stærk social struktur. Én eller flere hanner, der er brødre, dominerer denne gruppe. Hunnerne er ikke så nært knyttet til deres gruppe og lever en mere solitær tilværelse, hvor de kun er i tæt kontakt med deres unger. Hunnerne emigrerer ofte for at knytte sig til andre hangrupper.

Chimpanserne kommunikerer indbyrdes med både kropssprog og mange forskellige lyde. Fysisk kontakt har stor betydning ligesom hos mennesket, og chimpanseunger, der tidligt mister deres mødre, er stærkt præget af denne hændelse og kan dø af stress som følge af manglende tryghed.

CHIMPANSEPROJEKT

Zoo er involveret i forsknings- og bevaringsarbejde med chimpanser både i Europa og ude i verden. Læs meget mere om chimpanseprojekterne.

CHIMPANSEFORSKNING