Travl dag på dyrlægeklinikken

17 dødningehovedaber var i dag til deres årlige sundhedstjek. Fire fik hevet en dårlig tand ud, og en blev sat på observation

Tre dyrepassere begyndte dagen i Zoo med at indfange 17 dødningehovedaber. De skulle alle forbi dyrlægen til deres årlige sundhedstjek. Aberne kom i hver deres transportkasse og blev fragtet til dyrlægeklinikken, hvor de én for én blev bedøvet og efterset af dyrlæge Mads Bertelsen.

 ”Vi har dem kun mellem hænderne som her én gang om året, så vi benytter lejligheden til se dem rigtig godt efter, tage blodprøver og i det hele taget sikre os, at de har det godt,” siger Mads Bertelsen, der som noget af det første fik en af de unge hunner på bordet. Og det gav anledning til at finde scanneren frem. ”Man kunne tydeligt se, at hendes ydre kønsorganer var hævede og mærke at livmoderen føltes forstørret, så vi scannede hende og tog et par prøver for at tjekke, om der var tegn på sygdom eller andet.” Bekymringen blev dog kort, for hurtigt viste det sig, at de andre unge hunner, så lige sådan ud.”

Mads Bertelsen forklarer: ”Dødningehovedaben er en atypisk abe på den måde, at den kun er i brunst én gang om året, og da vi aldrig tidligere har haft dem på klinikken netop i brunstperioden, har vi ikke set de hævede kønsorganer så tæt på før.”

For at være på den helt sikre side fik den første unge hun barberet lidt hår af halen, så hun nemt kan genkendes og indfanges igen om 14 dage. ”Vi er ret overbeviste om, at hunnerne blot er i brunst. Men for en sikkerheds skyld piller vi hende fra igen om et par uger og dobbelttjekker, at alt er som det være,” siger Mads Bertelsen.

Generelt var alle 17 dødningehovedaber i rigtig fin stand, dog fik fire af de ældste aber trukket en tand ud. ”I løbet af et år kan aberne komme til at knække en tand, eller få andre skavanker, som vi ikke kan se på afstand. Derfor er det årlige lægetjek vigtigt, så vi også kan sørge for at ødelagte tænder og andre småskader ikke udvikler sig yderligere,” afslutter Mads Bertelsen, inden han sender dyrepasserne retur med de 17 aber.