o

TAG PÅ SAFARI MED ZOO I AFRIKA

I Pilanesberg National Park får vi et indblik i Zoos store engagement i parken, forskningsstationen og arbejdet med at forhindre krybskytteri. Som noget helt unikt får du på denne tur mulighed for at deltage i indfangningen og mærkningen af et næsehorn, en oplevelse som kun er mulig i kraft af Zoos engagement i parken.

”Vi havde ikke tænkt på safari, men så tilbuddet i Zoonyt og synes, det lød spændende. Det har været en fantastisk tur – både alt det, vi har set, og al den viden, vi har fået. Det var helt vildt at være med, da næsehornet blev bedøvet og mærket. Det er noget, man aldrig kommer til at opleve igen. Det var en sublim oplevelse.”
Jette Steen Hansen og Knud Hald

Vi får også lov til at besøge nogle af de lukkede wilderness-områder i Pilanesberg Nationalpark, hvor der ellers kun er adgang for forskere og rangere. Vi kommer til at følge arbejdet med at beskytte de fantastiske dyr på nært hold, når vi møder de dedikerede antikrybskytteenheder, der udfører det vigtige og farlige job med at beskytte parkens næsehorn.

Intet står mål med oplevelsen af at bo midt i et rigtigt Big Five-safariområde. På to dejlige camps i Entabeni Vildtreservat og Pilanesberg Nationalpark bor vi midt i de af Sydafrikas få reservater, der kan byde på de berømte Big Five: elefant, næsehorn, bøffel, løve og leopard samt talrige andre arter. Fra vores camps kører vi ud på safari i åbne, terrængående køretøjer.

”Vi fik en dybtgående viden om de dyr, vi så på turen, fra vores rejseleder. Det betød rigtigt meget for os. Oplevelsen med at mærke næsehornet var højdepunktet på turen, men hver dag har haft sine særlige oplevelser. Vi fulgte for eksempel nogle løver allerede den første dag på safari.”
Helle Bennedsen og Jesper Jensen

REJSEPROGRAM

Dag 1 Afrejse fra København

Dag 2 Ankomst til Johannesburg. Videre til Ranger Camp, Entabeni Vildtreservat

Dag 3–4 Ranger Camp. Safarioplevelser – på udkig efter the Big Five

Dag 5 Ranger Camp – Pilanesberg Nationalpark

Dag 6 Pilanesberg Nationalpark. Besøg på Zoos forskningsstation og i wilderness-områder

Dag 7–8 Pilanesberg Nationalpark. Til Ivory Tree Lodge

Dag 9 Pilanesberg Nationalpark – Johannesburg. Hjemrejse

Dag 10 Ankomst til København

 

På Albatros Travels side om "Afrikas næsehorn med Zoo" kan du hente og læse det samlede program med alle detaljer for rejsen.

PRAKTISK INFO

Afrejse fra København 13. september 2018. 10 dage. Pris: 19.998 kr.

Prisen inkluderer: Dansk rejseleder. Fly t/r. Udflugter, måltider og overnatning jf. program. Delt dobbelværelse. Infomøde. Se alle detaljer på Albatros Travels hjemmeside.

Du har mulighed for at forlænge rejsen med ophold i Cape Town, ved Victoria Falls, med en badeferie ved Det Indiske Ocean eller afslapning på Mauritius.

 

Vil du vide mere?
Er du blevet nysgerrig efter at komme med Zoo til Afrika, har du mulighed for at komme til et gratis foredrag i Zoo og høre meget mere om turen til Pilanesberg, samt hvilke store oplevelser, der venter dig. Du kan se information om foredraget og tilmelde dig længere nede på siden. 


Book din rejse

BILLEDER FRA REJSEN

Her kan du se billeder fra en af Zoos foregående ture til Pilanesberg. 

Kunsten at mærke et næsehorn

En lille gruppe årskortholdere på safaritur med Zoo i Sydafrika fik mulighed for at overvære, da et næsehorn i nationalparken Pilanesberg blev indfanget, bedøvet og mærket.

Af Jan Aagaard

 

På jorden foran os ligger et stort næsehorn på maven. Det har bind for øjnene og propper i ørerne. Det op mod to ton tunge dyr ligger roligt og trækker vejret lidt prustende og tungt. Rundt om næsehornet er der masser af mennesker og aktivitet. En dyrlæge er i gang med at tage en blodprøve, mens andre tager små prøver af hornene og klipper mærker i dyrets ene øre. Vi står blot et par meter væk og kan følge det intense arbejde på nærmeste hold.

Vi er på safari med Zoo i Sydafrika, og dette er et af turens højdepunkter. Zoo har i over 10 år haft et tæt samarbejde med den sydafrikanske nationalpark Pilanesberg. Den er på størrelse med Bornholm og rummer over 7.000 større dyr. I 2012 etablerede Zoo en forskningsstation i Pilanesberg med en fast medarbejder, som blandt andet arbejder med registrere og overvåge parkens bestand af hvide og sorte næsehorn. Det giver os en enestående mulighed for at komme bag kulisserne.

 

Pilen skal ramme præcist
I dag skal et af parkens næsehorn mærkes, og vi følger fra morgenstunden rangere og dyrlæger i den nøje planlagte operation. Chefrangeren og en dyrlæge flyver i helikopter henover savannen for at lokalisere et af de næsehorn, som endnu ikke er registreret. Det tager ikke lang tid at finde et, men så følger den svære opgave med skyde pilen med bedøvelsesmiddel i næsehornets bagdel oppe fra helikopteren. Det kræver stor præcision, for skuddet skal afpasses i forhold til både afstand, vind og helikopterens bevægelser, og samtidig skal mængden af det kraftige bedøvelsesmiddel være nøje afmålt i forhold til dyrets størrelse.

Når næsehornet er ramt, skal det drives ud i nærheden af vejen, hvor vi befinder os. Det gøres ved at helikopteren i lav højde ”presser” dyret i den rigtige retning. Den skal helst være på rette sted, når bedøvelsen virker i løbet af 10-15 minutter, så teamet kan komme i gang med mærkningen.

Truslen fra krybskytter
Bestanden af vilde næsehorn trues af krybskytter, der skyder dyrene og skærer hornene af for at sælge dem på det asiatiske marked. De seneste år har krybskytteriet været i voldsom vækst i Sydafrika. Derfor er det vigtigt at få mærket dyrene, så man bedre kan kortlægge deres færden og overvåge og beskytte dem.

I dagene inden mærkningen har vi oplevet Sydafrikas mangfoldige dyreliv sammen med en guide fra Zoo. Vi har kørt safari både her i Pilanesberg og i det private naturreservat Entabeni længere mod nord. Vi har set elefanter, løver, giraffer, zebraer og mange andre af den afrikanske savannes dyr. Vi har også været heldige at møde flere grupper af næsehorn og beundret de særegne dyr på kun få meters afstand. I den situation er det svært at forstå, at nogen koldblodigt kan dræbe et næsehorn blot for at få fat i hornet.

 

Næsehornet vågner
I dag får vi lov at komme helt tæt på næsehornet. Det bedøvede dyr er drattet om lidt nede ad en sidevej. Vi fornemmer næsehornets kolossale størrelse og mærker dets ru hud. Vi stikker også hånden ind bag ørerne, og hvor huden er overraskende blød som en babys. Men nu er dyrlægerne ved at være færdige, og vi får besked på at fjerne os. Næsehornet får en indsprøjtning for at vågne. Vi venter spændt på behørig afstand i jeepen.

Næsehornet vågner op og kommer lidt fortumlet på benene. Den står stille et øjeblik, og går så lige i retning af jeepen. Chaufføren gør klar til at bakke, men et par meter foran os vender næsehornet hurtigt om og løber ind i bushen. Endnu en vellykket mærkning er gennemført – og vi er en stor oplevelse rigere.

ZOOS ARBEJDE I NATUREN

PILANESBERG NATIONALPARK I SYDAFRIKA

I over 10 år har Zoo haft en samarbejde med den sydafrikanske nationalpark Pilanesberg, hvor vi blandt andet har etableret en forskningsstation til fordel for de truede næsehorn og giraffer. Læs mere om projektet, og få muligheden for at være med.

Læs om Zoos arbejde i Pilanesberg