o

BJØRNEUNGER BESTIGER NY UDKIGSPLATFORM

Bjørneungerne er helt vilde med deres nye udkigsplatform, der udover at give dem mulighed for at klatre i højden også fungerer glimrende som skyggetag på varme dage.

Se dem bestige platformen her.

Brunbjørneunger i Zoo

Mens raketterne brager løs og skyder 2016 i gang, ligger den store brunbjørnehun godt gemt i sin hule. Her føder hun nytårsnat tre unger, men først tre måneder senere da foråret banker på, dukker hun og ungerne op af hulen.

Plads i avlsprogrammet

Kort efter, at ungerne har foladt hulen, står dyrepassere og dyrlæge klar til at udføre en vigtig opgave: Bjørnene skal kønsbestemmes og chippes, så de kan få en plads i det europæiske avlsprogram. Ungerne må ikke være for store til, at de kan håndteres, og moren skal selvfølgelig være lukket fra i den korte tid, det tager. Men tag ikke fejl: selvom bjørneungerne ligner teddybjørne, har selv den rutinerede dyrepasser svært ved at holde fast, når først aktionen er i gang:

Seks hektiske minutter

Dyrlæge Kathryn Perrin tjekker dem én for én, mens de spræller og hyler højt. Hunbjørnen følger intenst med bag hegnet og gør sit for at få sat fart i processen. Seks minutter senere er de tre unger kønsbestemt (to hunner og en han), vejet og chippet, og unger og mor bliver genforenet. Efter et hurtigt tjek af alle tre, er hunnen faldet helt til ro igen og kommer hen til tremmerne for at høste en godbid fra dyrepasseren.

Fra leg til voksen bjørn

Siden da har bjørneungerne for alvor indtaget anlægget. Her klatrer de, bider, kradser og graver – og overfalder hunnen på skift. Det ligner ren leg men er med til at forberede dem på livet som fuldvoksne bjørne. Bjørnene kan typisk blive i Zoo, til de er halvandet år gamle, hvorefter den europæiske avlskoordinator finder en plads til dem i andre europæiske zoologiske haver.

Brunbjørneunger ude for første gang

 

De tre brunbjørneunger var en kort tur ude i forårssolen. Ungerne (der er født d. 1/1-16) opholder sig i hulen det meste af døgnet sammen med moren men nød de nye omgivelser i anlægget.

Bjørneunger i tumleleg

I øjeblikket kan du være heldig at se brunbjørneungerne i fuld tumleleg. Alting bliver klatret på, rullet over og bidt i. Udover at være sjov, er legen med til at forberede ungerne til voksenlivet. De vil også efterligne deres mors adfærd som en øvelse i bl.a. at søge føde.

Se med i videoen her, hvor det både er en stor træstamme og en hængende gren ungernes leg går ud over.