o

Afrikas næsehorn med Zoo

Store oplevelser med Zoo i Afrika

I Pilanesberg National Park får vi et indblik i Zoos store engagement i parken, forskningsstationen og arbejdet med at forhindre krybskytteri. Som noget helt unikt får du på denne tur mulighed for at deltage i indfangningen og mærkningen af et næsehorn, en oplevelse som kun er mulig i kraft af Zoos engagement i parken.

Vi får også lov til at besøge nogle af de lukkede wilderness-områder i Pilanesberg Nationalpark, hvor der ellers kun er adgang for forskere og rangere. Vi kommer til at følge arbejdet med at beskytte de fantastiske dyr på nært hold, når vi møder de dedikerede antikrybskytteenheder, der udfører det vigtige og farlige job med at beskytte parkens næsehorn.

Intet står mål med oplevelsen af at bo midt i et rigtigt Big Five-safariområde. På to dejlige camps i Entabeni Vildtreservat og Pilanesberg Nationalpark bor vi midt i de af Sydafrikas få reservater, der kan byde på de berømte Big Five: elefant, næsehorn, bøffel, løve og leopard samt talrige andre arter. Fra vores camps kører vi ud på safari i åbne, terrængående køretøjer.

Rejseleder på turen er Sami Widell, der dagligt har sin gang i Zoo som arrangements- og kommunikationschef, og i 13 år jævnligt har været rejseleder hos Albatros med speciale i Afrikarejser.

Du har mulighed for at forlænge rejsen med ophold i Cape Town, ved Victoria Falls, med en badeferie ved Det Indiske Ocean eller afslapning på Mauritius.

Dagsprogram
Dag 1 Afrejse fra København

Vi mødes i Københavns Lufthavn og sætter os til rette i flyet mod Johannesburg.

Dag 2 Ankomst til Johannesburg. Videre til Ranger Camp, Entabeni Vildtreservat

Ved ankomsten til lufthavnen i Johannesburg stiger vi på en bus og kører nordpå en cirka tre-fire timer til Entabeni Vildtreservat. Det 220 kvadratmeter store, private vildtreservat ligger i det malariafri Waterbergområde i Limpopoprovinsen. Det er særlig kendt for sin utrolig varierede og flotte natur og for at være hjemsted for the Big Five – løve, leopard, elefant, næsehorn og bøffel.
Vi ankommer til vores camp og har tid til at nyde omgivelserne og slappe af fx ved poolen, før vi tager på den første safari.
Ud på eftermiddagen samles vi til en ægte sydafrikansk tradition, nemlig boma braai. Den udendørs grillmiddag består af lokalt kød og et udvalg af salater, som vi indtager under stjernerne ved bålet.


Dag 3–4 Ranger Camp. Safarioplevelser – på udkig efter the Big Five

Over de næste par dage skal vi både opleve morgen- og eftermiddagssafari. En såkaldt early morning game drive starter allerede ved solopgang omkring kl. 6 og varer til kl. 9-10 stykker, afhængig af hvilke dyr vi møder på vores vej. Der er ikke meget, der kan måle sig med de stærkt krydrede morgendufte og den helt specielle glød over savannen om morgenen. Der er køligt, og alt ånder fred og ro, nu hvor nattens jagt og generelle furore er overstået.

Vi møder vildtet ved vandhullerne og floderne, hvor dyrene stiller deres tørst. Erfaringsmæssigt vil vi se et godt udvalg af Afrikas berømte og kendte savannevildt. Her ved foden af bjergmassivet er det især løver, flodheste, næsehorn, gnuer, elaner, kuduer, vortesvin, giraffer og impalaer, som vi kan være heldige at se. Der er ingen garanti for, hvad vi ser, hvornår eller hvor. Og netop uvisheden er en del af naturens charme, som gør en safari til en anderledes og spændende oplevelse.Når vi vender tilbage til vores lodge, venter der os en velfortjent morgenbuffet.

I løbet af dagen holder rangerne fra Entabeni et fordrag om deres eget projekt med at opforstre næsehornunger og udsætte dem i naturen igen. Her får du mulighed for at høre om næsehornene og deres situation set fra et privat vildtreservats side. 

Vores eftermiddagssafari begynder sidst på dagen omkring kl. 16. Undervejs gøres holdt, så vi kan nyde solnedgangen og skylle den smukke oplevelse ned med en kølig drink, inden billygterne blændes op til hjemturen gennem det begyndende mørke. Områdets elefanter og zebraer synes at være født med reb og klatrestøvler – i hvert fald er det ikke usædvanligt at se dem på de stejle bjergskråninger. Du kan desuden være heldig at se en af områdets majestætiske og sjældne fiskeørne på himlen kredsende efter sit bytte. Senere på aftenen kan vi være heldige at få øje på noget så sjældent som en leopard i sit yndlingsterræn – klippelandskabet bag højsletten.

Det kan i øvrigt være en kold fornøjelse at køre safari, når mørket falder på eller i de tidlige morgentimer. Der er tæpper i de åbne safarikøretøjer, men vi anbefaler, at du medbringer en hue og en kraftig vindtæt vinterjakke eller en fleece.

Dag 5 Ranger Camp – Pilanesberg Nationalpark

Efter morgenmad sætter vi kurs mod Pilanesberg Nationalpark, som ligger i krateret af en for længst udslukt vulkan og er i sig selv et fascinerende geologisk fænomen. Naturen er varieret og panoramisk med skovklædte kløfter og dale, klippeskær, åbne græsarealer og let skov. Den fotogene natur spejler sig i den store, centralt placerede sø, Mankwe Dam. Parken ligger i overgangszonen mellem den tørre Kalahari-ørken og mere våde vegetation kendt som bushveld. Denne særlige beliggenhed gør egnen til yndet levested for et utraditionelt mix af pattedyr, fugle og planteliv, som ellers normalt enten kun lever i tørre eller våde områder.

Pilanesberg er den fjerde største nationalpark i Sydafrika, har et areal på 55.000 hektar og er hjemsted for The Big Five; løver, leoparder, sorte og hvide næsehorn, elefanter og bøfler. Vi vil også med stor sandsynlighed møde giraffer, zebraer, flodheste og krokodiller. Fuglelivet er yderst rigt, over 300 fuglearter er registreret i parken.Vi tjekker ind på hotellet Black Rhino Lodge, som er vores komfortable udgangspunkt for kommende dages safari.


Dag 6 Pilanesberg Nationalpark. Besøg på Zoos forskningsstation og i wilderness-områder

I løbet af de næste par dage skal vi både opleve morgen- og eftermiddagssafarier samt på vandretur i den smukke natur. Gennem årene er vildtet blevet tilvænnet biler og besøgende. Derfor ser man ofte elefanter, giraffer og forskellige antiloper græsse tæt op ad safarikøretøjet. Det er heller ikke usædvanligt, at en løveflok hindrer den fri passage. Derfor foregår safarien på vildtets betingelser. Safarikøretøjerne er åbne terrængående køretøjer, og det føles ærefrygtindgydende, når man opholder sig få meter fra en gigantisk elefant, for slet ikke at tale om løve eller næsehorn, uden et sikkert hegn imellem. Men rovdyrene opfatter ikke en bil med passagerer som mad – heldigvis da!

Vi får et grundigt indblik i Zoos store engagement i Pilanesberg Nationalpark og arbejdet med at forhindre krybskytteri. Zoologisk Have har i over 15 år støttet overvågningen af næsehornsbestanden i Pilanesberg Nationalpark. Det startede med økonomisk støtte til to danske biologer, der ved hjælp af øremærkning af næsehornene kunne følge udviklingen af bestanden fra år til år.

I 2006 overtog Zoologisk Have sammen med parkforvaltningen denne opgave, og i 2010 besluttede Zoo at bygge en forskningsstation i parken. Siden da er overvågningen blevet intensiveret, og i dag er størstedelen af næsehornene øremærket og kan følges af både forskere og parkforvaltning. Ovenikøbet kom to næsehorn i 2006 til Zoo fra Pilanesberg Nationalpark.

Vi besøger forskningsstationen og møder de meget dedikerede antikrybskytteenheder. V får også lov til at overvære en ranger indfange og øremærke et næsehorn; en hel unik oplevelse, som kun lader sig gøre i kraft af Zoos store engagement i parken. Særlig er også besøget i de lukkede wilderness-områder, som ellers er forundt rangere og forskere.


Dag 7–8 Pilanesberg Nationalpark. Til Ivory Tree Lodge
I dag siger vi farvel til Black Rhino Lodge og kører østpå til Ivory Tree Lodge i Pilanesberg Nationalpark. Herfra fortsætter vi vores safari og udforsker den vestlige del af nationalparken. Vi oplever både morgen- og eftermiddagssafari og får god mulighed for at nyde den fantastiske sydafrikanske natur.


Dag 9 Pilanesberg Nationalpark – Johannesburg. Hjemrejse

Rige på oplevelser forlader vi Pilanesberg og begiver os til Johannesburg. Joburg, som Sydafrikas største by kaldes i daglig tale, har over seks millioner indbyggere. Den minder om en amerikansk storby med en kerne af skyskrabere i et moderne forretningskvarter, der langsomt flader ud i små, lave forstadskvarterer. Joburg er centrum for verdens diamant- og guldhandel.

Vi kører til lufthavnen i Johannesburg, hvorfra vi flyver til København. Der er også mulighed for at fortsætte på en af de rejseforlængelser, vi tilbyder.


Dag 10 Ankomst til København