o

Facts om Rensdyr


Navn: Rensdyr

Videnskabeligt navn: Rangifer tarandus

Vægt: 60 - 150 kg

Højde: 90 - 140 cm

Levealder: 15 - 20 år

Drægtighed: 7 - 8 måneder

Antal unger: 1 kalv

Fødselsvægt: 3 - 4 kg

Kønsmoden: 2 år

Føde: Rensdyrlav, græs, urter, polarpil og dværgbirk.

Art: Pattedyr

Biologi

Renerne lever i store flokke, der foretager årlige vandringer. Rensdyret bliver brugt som husdyr af samerne, men bliver ikke holdt på stald eller i indhegninger. Samerne følger hvert år rensdyrene på deres vandringer.

Rensdyrene parrer sig i efteråret, hvorefter fødslen sker i foråret. Kalven følges med hunnen de første seks måneder og bliver ofte i flokken lang tid derefter. Både hannen og hunnen har gevir, dog er hannens en del større end hunnens. Geviret skiftes hvert år.

Rensdyret er tilpasset det kolde liv i de arktiske områder. Dens pels er tyk og isolerende. Rensdyret kan sprede tæerne meget langt fra hinanden, og de fungerer som en slags "snesko", når rensdyret vandrer i den bløde sne eller sumpede tundra.