o

Facts om Præriehund


Navn: Præriehund

Videnskabeligt navn: Cynomys ludovicianus

Vægt: 900-1400 gram

Højde: 28-35 cm

Levealder: 5-7 år

Drægtighed: 28-33 dage

Antal unger: 3-5 stk.

Kønsmoden: 2 år

Føde: Græsser

Art: Pattedyr

Der findes 5 præriehundearter, alle udbredt i USA og Canada. Den sorthalede præriehund er en lille gnaver med små ører og korte ben. Pelsfarven er lys brun med hvid underside. Ansigtsmasken er lys. Spidsen af halen er sort, deraf artens navn.

Præriehunde lever sammen i familiegrupper med en han og op til 5 hunner. De lever under jorden i gangsystemer, de selv har gravet. Familien lever tæt sammen med andre familier i store kolonier på op mod 1.000 individer. Hver familie har sit eget gangsystem med underjordiske huler og tillader ikke, at andre præriehunde kommer ind på området.

Udgangshullerne er omkranset af nogle høje kanter, der på afstand ligner skorstene. Disse "toppe" fungerer som ventilationssystem i gangene og som udkigspost for præriehundene. Mindst én præriehund i kolonien holder altid vagt. Præriehunde bruger mange lyde i deres indbyrdes kommunikation. Er der fremmede præriehunde i nærheden, kommer "vagten" med et højt hyl, og ses et rovdyr, "gør" præriehunden hidsigt. Undersøgelser har vist, at præriehunde er i stand til at advare med forskellige typer gøen afhængigt af, om der er tale om en rovfugl, en ilder, en ræv osv.