o

Facts om Lemur


Navn: Lemur

Videnskabeligt navn: Lemur catta

Vægt: 2,3-3,5 kg

Højde: Længde: 38-45 cm, hale: 56-63 cm

Levealder: 15-20 år

Drægtighed: 132-134 dage

Antal unger: 1

Fødselsvægt: 50-80 gram

Kønsmoden: 15 måneder

Føde: Hovedsageligt frugtædende, figner, kaktusfrugt, banan, blomster, blade, græsser og urter.

Art: Pattedyr

Lemurer, eller kattalemurer som de også kaldes, er halvaber, der udelukkende er udbredt på Madagaskar. Øen har ligget adskilt fra Afrika i millioner af år, og lemurerne har gennem tiden udviklet sig uden konkurrence fra de øvrige primater. I dag udgør lemurer 40% af alle pattedyr på Madagaskar med i alt 28 arter.

Kattalemuren er en af de mest kendte lemurer. Den er middelstor med sølvgrå pels, hundeagtigt ansigt med en sort/hvid ansigtsmaske og en meget lang hale med karakteristiske hvide og sorte ringe. Under armene sidder to duftkirtler. Kattalemuren tørrer halen af i disse duftkirtler og vifter med halen i situationer, hvor den har brug for at markere sig. 

Kattalemuren lever i større familiegrupper på 20-25 individer. Gruppen består af hunner og deres unger og er et såkaldt matriarkat. De nyfødte unger bæres først på hunnens mave og efterfølgende på ryggen, men alle gruppemedlemmer hjælper til med at passe ungerne. Rangordenen i gruppen opretholdes ved duftmarkeringer og gensidig pelspleje.

Når solen skinner, ser man ofte lemuren solbade. Hele gruppen sidder tæt sammen, med arme og ben spredt og maven vendt mod solen. I modsætning til de fleste andre lemurarter, der tilbringer størstedelen af livet i træerne, færdes kattalemuren også på jorden.