o

Læs seneste nyheder om Isbjørn

Her på siden kan du læse alle de artikler der er skrevet om Isbjørn

Læs mere

Facts om Isbjørn

Vægt / Højde / Levealder / osv..

Læs mere

Nyheder


fredag 28.10-2016

Fornyelse på vej hos isbjørnene

fredag 30.09-2016

Isbjørn får ny flyde-ring

Se med da hanisbjørnen fik en flyde-ring som overraskelse. Ringen skal aktivere isbjørnen i vandet og udfordre ham til at bevæge sig anderledes samt bruge flere muskler. Se med:
Læs mere
Se video
onsdag 20.07-2016

Fisk hos isbjørnene

I juli flyttede der 20 nye beboere ind i Den Arktiske Rings bassin. Fremover skal en stime af regnbueørreder bo side om side med isbjørnene, for at skabe liv i bassinet og aktivere bjørnene mere.
Den Arktiske Rings bassin er indrettet med klippesider med sprækker og huler, hvor fiskene kan gemme sig for isbjørnene. Derfor har de hurtige fisk en gode muligheder for ikke at blive fanget af de nysgerrige bjørne.
Se med her, da fiskene blev lukket ud, og se isbjørnenes reaktion på det nye liv i bassinet.
Læs mere
Se video
fredag 19.02-2016

Isbjørneparret vælter sig i is

I vinterferien fik isbjørnene en særlig overraskelse. Da de blev lukket ud i anlægget, var der som noget ekstraordinært lagt 4 tons is ind som berigelse, der gav isbjørnene mulighed for at køle sig ned, grave efter føde, glide med for- og bagkrop samt undersøge noget nyt.
Isen er doneret via Zoos berigelseskampagne ”Fra dig til dyrene”, hvor flere privatpersoner hver især har valgt at give penge til indkøb af 250 kg. is til isbjørnen.
Se i videoen her hvordan isbjørnene begejstret tog imod den kolde overraskelse.
Læs mere
Se video

Facts om Isbjørn


Navn: Isbjørn

Videnskabeligt navn: Ursus maritimus

Vægt: 300-400 kg

Højde: 180-250 cm

Levealder: 30 - 35 år

Drægtighed: 8-9 måneder

Antal unger: 1 - 3 stk.

Fødselsvægt: 500-600 gram

Kønsmoden: 3-5 år

Føde: Sæler, fisk, ådsler, gnavere og bær

Art: Pattedyr

Tre måneder uden føde og væske

I naturen fødes isbjørneungerne i en ynglehule, som isbjørnehunnen har gravet i sneen. Her ligger hun i tre måneder kun for at føde, passe og die ungerne. Hunnen bevæger sig ikke uden for hulen i denne tid, ikke engang for at finde føde. De små unger vejer ved fødslen omkring 0,5 kilo, men når de tre måneder senere kommer ud af hulen, vejer de allerede 15 kilo! Ungernes vægtforøgelse tærer meget på hunnen: Tre måneder uden føde og væske betyder et vægttab på adskillige kilo - ja, faktisk ungernes vægt og mere til.

Biologi

Isbjørnen er verdens største landlevende rovdyr. Den er ekspert i at fange sæler. Om vinteren fanger den sælerne ved deres åndehuller. Isbjørnen lugter sig frem og sætter sig til at vente på, at sælen dukker op af hullet for at ånde. Isbjørnen dræber sælen med et lynhurtigt slag med labben. Om sommeren benytter isbjørnen sig af at kunne snige sig ind på sælerne, når de ligger og sover på en isflage.

Isbjørnen er tilpasset et liv i de kolde arktiske egne. Dens flødefarvede pels fungerer som camouflage, men er samtidig helt specielt designet til at holde isbjørnen varm. Pelsen fungerer som en isolerende kappe. Isbjørnens hud er desuden sort og absorberer varmen fra solens stråler. Pelsen er vandafvisende, og de store poter virker både som "snesko" og "svømmefødder" og er isoleret ved et tykt hårlag.

Isbjørnen bliver i det samme område, hvis der er føde nok. Der er observeret isbjørnegrupper på op til 40 samlet på det samme føderige sted. Når der ikke er føde nok, vandrer isbjørnene lange strækninger på mange hundrede kilometer i deres søgen efter sæler og andre byttedyr. En undersøgelse fra Alaska har vist, at en isbjørn i løbet af et år vandrede 1.119 kilometer langs kysterne.

GODT ISBJØRNELIV

Zoolog Katrine Friholm arbejder blandt andet med at sikre, at dyrene i Zoo dagligt får mulighed for at udføre mest mulig naturlig adfærd. Her fortæller hun om arbejdet med hanisbjørnen

Af zoolog Katrine Friholm

Isbjørnen skinner næsten som sølv, mens han tumler med en grøn kugle under vandet i Den Arktiske Ring. Han skubber kuglen ind under et klippefremspring, giver slip, fanger den igen, skubber den op på kanten og lader den langsomt trille ned igen. Han virker afslappet og nysgerrig. Det ser ud, som om han har det godt. Dagen inden gik han frem og tilbage på klippen, igen og igen. Der kneb det lidt mere med indtrykket af ro og velvære. Hvad handler det om?

Langt mellem sælerne

I naturen færdes isbjørnen fortrinsvis alene i drivisen eller på mudrede kyststrækninger. Nogen gange med føde nok, andre gange uden mad i ugevis. For at få føde nok må isbjørnen ofte vandre over store områder, hvilket har givet anledning til den fejlagtige konklusion, at isbjørne har brug for at vandre meget. Men sådan hænger det ikke sammen. Isbjørnen vandrer for at finde de sæler, der udgør hovedparten af dens føde, og da der er langt mellem sælerne, kommer isbjørnen også til at bevæge sig vidt omkring.

Isbjørnene udfordres dagligt

I Zoologisk Have behøver isbjørnene ikke at vandre for at finde deres føde. Men det betyder ikke, at føden bliver serveret på en sølvtallerken. Tværtimod – dyrepasserne gør dagligt et stort arbejde for at udfordre isbjørnenes undersøgelsestrang og for at gøre dagligdagen så uforudsigelig som muligt. På den måde kan vi efterligne forholdene i naturen og fremkalde mest mulig naturlig adfærd. Derudover mødes dyrlæger, dyrepassere og zoologer løbende for at diskutere udfordringerne, så vi altid stimulerer dyrene bedst muligt. Sideløbende har vi haft studerende til nøje at registrere og analysere bjørnenes adfærd, så vi kan bygge vores diskussion på reelle data, og Zoo har haft besøg af en af Europas mest erfarne folk inden for zoohold af isbjørne.

Adskilte bjørne

Zoos bjørnehold består af en han og en hun, som vi forsøger at få til at yngle. Men ud over i forårets få brunstuger kan det være en udfordring for bjørnene at bo tæt sammen. I naturen holder hannen og hunnen kun sammen i parringstiden, og kun indtil parringen er overstået. Derefter går hannen på jagt efter en ny hun i brunst, og i løbet af parringssæsonen kan han således nå at parre adskillige hunner. I Zoo må vi derfor løbende overveje, om vi skal holde isbjørnene adskilt i længere perioder for at undgå, at de stresser hinanden, eller om vi skal forsøge at give dem så mange daglige udfordringer, at de ikke lader sig stresse af hinandens selskab.

Masser af daglige udfordringer

Vi ved, at Zoos hanisbjørn gerne vil trænes, så det prioriterer vi højt. Det gør det samtidigt lettere for dyrlægerne at komme tæt på ham, så han kan undersøge ham og tage en blodprøve, hvis det er nødvendigt. Bjørnene skal også arbejde for at få fat på føden. Dyrepasserne gemmer dagligt dele af foderet i specielt producerede berigelseskugler, stammer og kæmpetønder, og så er det op til børnene at finde frem til det. Foder i form af hele kadavere er også afgørende og giver mulighed for brug af tyggemuskler, tænder og ikke mindst hjerne. Endvidere binder dyrepasserne bevægelige genstande fast på bassinbunden, som isbjørnene så kan bruge timer på at undersøge og lege med.

Bedre underlag og mere plads

Anlæggets jordlag indeholdt tidligere mange sten, der betød, at isbjørnen foretrak kun at bruge en lille del af anlægget og her kunne gå den samme rute igen og igen. Stenene er nu udskiftet med blød barkflis, og det har åbnet op for mange flere gangruter i anlægget. Endelig har isbjørnene nu også fået adgang til det bassin, der oprindeligt var tiltænkt sæler. Ruden mellem de to bassiner er fjernet, og isbjørnene kan nu boltre sig både i det gamle og det nye bassin.

Ro

Endelig har vi arbejdet på at skabe færre forstyrrelser i anlægget, så isbjørnen ikke får fornemmelsen af at blive betragtet fra alle vinkler og sider. Dette er på forsøgsbasis blevet løst ved at opsætte en en-vejs-film på to af ruderne, så vi kan kigge ind, men bjørnene ikke kan kigge ud.

Godt isbjørneliv

Generelt er anlægget lavet, så det giver isbjørnene mulighed for at udfolde en stor del af deres naturlige adfærd, og det lykkes da også langt hen ad vejen. Som gæst i Zoo kan man dagligt glæde sig over isbjørnenes mange aktiviteter, og om eftermiddagen kan man ofte se hannen ligge og hvile i de substratlommer, der er i anlægget. Det er god og normal isbjørneadfærd, når man er mæt og tilpas. Kunsten er at finde den rette balance mellem aktivitet og hvile og sørge for, at den aktivitet, bjørnene udviser, er så tæt på deres naturlige adfærd som muligt.

HVORFOR FÅR ISBJØRNENE IS?

 

Isbjørnene i Zoo får is som berigelse, der imødekommer deres naturlige adfærd. Isen giver bjørnene mulighed for at køle sig ned, rense pelsen, grave efter føde, glide med for- og bagkrop og vigtigst af alt undersøge noget nyt. Da omgivelserne i Zoo ikke er lige så omskiftelige som i naturen, skal isbjørnene indimellem have nogle andre indtryk at tage stilling til. Her fungerer isen som noget isbjørnen ikke møder hver dag i det danske klima. For at bevare nyhedsværdien af isen gives den kun et par gange om året, som en ekstraordinær overraskelse. 

Læs mere om berigelse

DU KAN OGSÅ GIVE IS

 

Vil du også være med til at berige dyrenes hverdag i Zoo eller mangler du gaven til dyreelskeren der har alt? Køb et gavekort på 250 kg. is til isbjørnene, 2 meter naturreb til aberne eller et ton sand til elefanterne.

Læs mere om "Fra dig til dyrene" og se udvalget af gaver her.

Fra dig til dyrene

INTERNATIONAL ISBJØRNEDAG

 

Isbjørnen er truet af den globale opvarmning. International Isbjørnedag sætter fokus på problemet og viser, hvad der kan gøres for at vende udviklingen. Du kan også hjælpe ved at mindske dit CO2 udslip i dagligdagen: Skru fx ned for varmen eller kør lidt mindre bil.

Vil du vide mere om International Isbjørnedag og hvad du ellers kan gøre for at hjælpe, så læs mere på Polar Bears Internationals hjemmeside:

POLAR BEARS INTERNATIONAL