o

Læs seneste nyheder om Løve

Her på siden kan du læse alle de artikler der er skrevet om Løve

Læs mere

Facts om Løve

Vægt / Højde / Levealder / osv..

Læs mere

Nyheder


søndag 13.11-2016

Løve dissekeret

I weekenden blev to af Zoos unge løver dissekeret foran et interesseret publikum. Ingen af de to løver havde fundet plads i avlsprogrammet, og deres tid i flokken var derfor rindet ud. Dyrlæge Mads Bertelsen fortæller i videoen mere om, hvorfor de to løver er blevet aflivet, og hvad de bliver brugt til.
 
I artiklen her kan du også få svar på de mest almindelige spørgsmål, dyrlægen bliver mødt af, når en løve dissekeres:
 
Hvor stammer de to løver fra?
De to aflivede løver er en han og en hun fra et kuld, der blev født i Zoo i april 2015. De to løver er der ikke fundet plads til i avlsprogrammet, og de er derfor netop blevet aflivet. Fra samme kuld har en han fundet plads i avlsprogrammet, og er netop nu ved at etablere sin egen flok i São Paulo Zoo Brasilien.
 
Hvor længe kan løveungerne gå sammen med flokken?
Normalt kan løveunger blive hos flokken i Zoo til de er 13-15 måneder gamle. Det er også den alder de har, når de i naturen forlader deres flok. Indtil nu har de spillet en vigtig rolle for hele flokkens harmoni og velfærd, da det er afgørende vigtigt for hunnernes trivsel, at de får lov at få unger, og at de får lov at bruge deres tid på yngelpleje.
Vi har denne gang haft held med at have dem i 18,5 måneder, men nu er tiden kommet, hvor de ikke kan gå sammen mere.
 
Hvad sker der, hvis de bliver i flokken?
Hannerne vil udfordre deres fars position som leder af flokken – og så risikerer vi, at de slår hinanden ihjel.
 
Hvad bliver løverne brugt til nu?
Løverne går ikke til spilde. Enten kan forskerne få gavn af organerne (der er bl.a. projekter i gang, der kigger på hjerte, øjne og hjerne), eller også kan løverne bruges i formidlingen. Denne gang har vi valgt at bruge dem i formidlingen, så interesserede zoogæster kan lære mere om dyrenes indre.
Læs mere
Se video
torsdag 18.08-2016

Ung hanløve til Brasilien

De sydamerikanske zoologiske haver er i rivende fremgang, og deres fælles zoo-organisation ALPZA har underskrevet en samarbejdsaftale med den europæiske zoo-organisation EAZA. Det giver et godt grundlag for at udveksle dyr mellem zoos i Europa og Sydamerika med sikkerhed for god dyrevelfærd. Blandt de første til at tage turen er en af Zoos unge hanløver, der sammen med to unge hunner fra en anden Zoo skal danne grundlag for en ny løveflok i São Paulo Zoo i Brasilien.
Den unge hanløve har været gennem alle de obligatoriske lægetjek, og onsdag den 10. august var han klar til første del af transporten.
Dyrlægerne bedøvede ham med en pil, hvorefter den knap 100 kg tunge løve blev løftet ind i transportkassen. For at sikre, at løven selv kan trække vejret og drikke lidt undervejs, bliver han vækket igen, inden kassen sendes afsted. Dog er han fortsat medicineret med et langtidsvirkende beroligende præparat, der får ham til at slappe af og sove det meste af turen.
Transporten går først til Holland med varevogn, og herfra videre med fly til Brasilien, hvor de to unge hunner venter efter en overstået karantæneperiode. 
Læs mere
torsdag 07.01-2016

Fryser løver om vinteren?

Selvom man ikke forbinder løver med snevejr, er det ikke fordi de fryser. Dog skal der lidt særlige forberedelser af anlægget til, når vinteren melder sig. Når det bliver frost tømmes voldgravene for vand hos de store rovkatte, for hvis det fryser til is er sikkerhedsafstanden til publikum nemlig for lille.
Læs mere
Se video
onsdag 22.07-2015

Løveunger æder kød

Første kuld løveunger er nu rigtigt begyndt at spise kød. Ungerne fodres sammen med løvinderne udenfor og får altid hele stykker kød med ben i. Et godt gnaveben er fuldt af vitaminer, mineraler og kalk, og så er det med til at holde løvernes tænder sunde.
Læs mere
Se video

Facts om Løve


Navn: Løve

Videnskabeligt navn: Panthera leo

Vægt: 120 - 250 kg

Højde: 120 - 190 cm

Levealder: 15 - 20 år

Drægtighed: 3,5 måned

Antal unger: 2 - 4 stk.

Fødselsvægt: 1 - 1,5 kg

Kønsmoden: Hunner: 2 - 3 år, hanner: 5 - 6 år

Føde: Udelukkende rovdyr. Foretrukne byttedyr er zebra, gnu og antilope

Art: Pattedyr

Løven er det eneste kattedyr, der lever i flok. Flokkens størrelse varierer fra nogle få stykker op til 30 medlemmer. Hunløverne er grundstammen i flokken, og alle er i slægt med hinanden. Hunnerne hjælpes ad, når de jager sammen i flok. De kommer i brunst næsten samtidig og deles om at die og passe ungerne, der fødes på samme tid. Det er dette unikke samarbejde, der holder flokken sammen og giver den succes.

Selvom det er hunnerne, der går på jagt og bringer byttet hjem til flokken, er det altid hannen, der æder først. Derefter kommer hunnerne til, og er der noget tilovers, bliver det ungernes tur. Hvis der ikke er føde nok til hele flokken, er det de svageste, der først dør af sult. Det kan virke barsk, men er trods alt bedre, end at alle løver bliver underernærede og dør af sult, fordi de er for svage til at jage. Ungerne kan hurtigt erstattes. Løvinderne har en kort drægtighed. Allerede efter 3,5 måned er der unger igen. Løvernes rangorden kan man også opleve i Zoo, når der i løveanlægget bliver fodret med hele byttedyr, fx kadaveret af en ko.

Hannens opgave er at forsvare flokken og dens territorium. Den store manke får hanløven til at se større ud og fungerer som skjold under kampene med de andre hanner. I parringstiden parrer en aktiv hanløve sig med en hun hvert kvarter flere døgn i træk - på den måde sikrer han, at ungerne bliver hans. De unge hunløver bliver som regel i flokken, mens de unge hanner forlader flokken i 2-3 års alderen. Nogle brødre følges ad og danner deres egen lille gruppe. De forsøger herefter at overtage en anden løveflok og jage de dominerende hanløver på porten. En hanløve kan sjældent holde på en flok hunner i mere end et par år - derefter bliver flokken overtaget af en ny, frisk han.