o

Facts om Dværghjort


Navn: Dværghjort

Videnskabeligt navn: Tragulus javanicus

Vægt: 1,5-2,5 kg

Højde: 45-55 cm

Levealder: 10-12 år

Drægtighed: 139-141 dage

Antal unger: 1 stk.

Fødselsvægt: 130-250 gram

Kønsmoden: 6-10 måneder

Føde: Blade, knopper, frugt og urter.

Art: Pattedyr

Dværghjorten er ikke en hjort, så det danske navn er misvisende. Dværghjorten tilhører sin helt egen dyregruppe, som kan spores 30-40 millioner år tilbage. Denne selvstændige gruppe er nærmest beslægtet med svin og kamel. Den mest iøjnefaldende forskel på dværghjorte og de rigtige hjorte er, at dværghjorten slet intet gevir har. Til gengæld har dværghjortehannen forlængede hjørnetænder i overmunden.

 

Biologi

Dværghjorte lever alene, og han og hun opsøger kun hinanden i parringstiden. Hannen kurtiserer hunnen ved at stryge hende over ryggen med undersiden af kæben. Her sidder en kirtel med specielle duftstoffer. Hvis hun er parringsklar, indledes parringen, som kan vare i 5 minutter, hvor dyrene står fuldstændig stille, "låst" fast til hinanden. Under parringen er dværghjortene ret udsatte og et nemt bytte for rovdyr. Kæbekirtelen bruges også til afmærkning af territorium. Op til 20 gange i timen kan hannen afmærke nye områder.

Hunnen er drægtig i næsten 5 måneder, og straks efter fødslen bliver hun parret igen. Det betyder, at dværghjortehunnen næsten altid er drægtig. Ungen er ved fødslen ikke meget større end en mus. Allerede efter en halv time er den i stand til at stå og løbe rundt. Når ungen dier, står hunnen på tre ben, så det er let for ungen at komme til. Når den næste unge bliver født, afvises den tidligere unge af hunnen.