o

Læs seneste nyheder om Kappebavian

Her på siden kan du læse alle de artikler der er skrevet om Kappebavian

Læs mere

Facts om Kappebavian

Vægt / Højde / Levealder / osv..

Læs mere

Nyheder


torsdag 18.08-2016

Ny hanbavian til flokken

Tre tyske bavianer er blevet introduceret til resten af bavianflokken i Zoo. Se med når den nye hanbavian lukkes sammen med flokken, og se et sidste dyrlægetjek inden sammenlukningen.
Læs mere
Se video

Facts om Kappebavian


Navn: Kappebavian

Videnskabeligt navn: Papio hamadryas

Vægt: Hanner: 15-18 kg, hunner: 10-12 kg

Højde: Hanner: 60-95 cm, hunner: 50-65 cm

Levealder: 30-35 år

Drægtighed: 170-173 dage

Antal unger: 1 unge

Fødselsvægt: 400-850 gram

Kønsmoden: 3-4 år

Føde: Græs, rødder, frø, nødder, frugt, insekter og små vertebrater.

Art: Pattedyr

15 om dagen, 200 om natten

Kappebavianer lever sammen i små flokke bestående af en dominerende han, 5-8 hunner og deres unger. Dagen tilbringes på den afrikanske savanne, hvor gruppen leder efter føde. Om natten samles flere grupper enten i træer eller på klippeafsatser. Sådanne "natsamfund" kan tælle op mod 200 dyr, og da der er mange til at holde vagt, er aberne godt beskyttet mod rovdyr.

 

Røde numser er dejlige
Når hunbavianen er i brunst og dermed klar til at blive parret, er dens røde bagdel svulmet op. Det er et tydeligt signal til hannen om, at hun er parat til parring. Hun præsenterer sig for hannen ved at vende bagdelen til og slå halen til side. Bagdelen tjener også et andet formål i bavianernes sprog: Uanset om det er en han- eller hunbavian, vender den bagdelen til, når den møder et dominerende flokmedlem. På den måde viser den sin underdanighed over for de dominerende dyr, som derefter ofte kvitterer med at udføre en skinparring - uanset om det er et individ af samme køn.


Biologi

Kappebavianen har et lyserødt, nøgent ansigt og en nøgen bagdel. Der er tydelig forskel på kønnene hos kappebavianen: De fuldvoksne hanner er meget større end hunnerne, og de ældre hanner kan let kendes på den store sølvgrå manke/kappe, de har hen over skulderpartiet. Hunnerne er mindre med brun pelsfarve.

Hannens vigtigste opgaver er at forsvare flokken mod fjender, parre sig med sine hunner og holde ro og orden i gruppen. Hunnerne koncentrerer sig om at finde føde og passe unger.

Bavianungernes pels er sort ved fødslen. Efter et halvt år skifter den farve til de voksnes brune pelsfarve. Nu indgår ungerne i den almindelig rangorden og skal finde deres plads i gruppen. Den plads, ungen får, er bl.a. afhængig af, hvilken plads moderen har. En unge med en højt rangerende mor får selv en høj status.