o

Facts om Afrikansk dværgand


Navn: Afrikansk dværgand

Videnskabeligt navn: Nettapus auritus

Vægt: 260-285 gram

Højde: 30-33 cm

Levealder: 10-15 år

Antal unger: 6-12 æg

Kønsmoden: 1-2 år

Føde: Frø fra vandliljer, vandplantedele, vandlevende insekter og små fisk.

Art: Fugle

Rugetid: 23-24 dage

Den afrikanske dværgand er verdens mindste andefugl. Hannens fjerdragt er rødbrun med hvidt bryst og sort overdel, næbbet er helt gult, og hovedet har markante hvide og metalgrønne tegninger med sort isse. Hunnens fjerdragt er mindre farvestrålende, men begge køn kan være meget svære at få øje på, når de svømmer rundt mellem vegetationen i søerne.

Dværganden tilbringer størstedelen af livet i vandet, som den kun forlader for at hvile på en gren i nærheden. Man møder den kun sjældent gående på landjorden. Den har sin rede i hule træer eller i termitboer.

Dværganden lever hovedsageligt af frø fra vandliljen, og dens korte kraftige næb er netop tilpasset denne form for føde.