Bygninger

Historiske bygninger

Den ældste bygning, der stadig benyttes, blev opført i 1872-1873. Det var en stald til yakokser. I dag bruges bygningen til kameler. I 1875 blev et rovdyrhus opført, som først blev revet ned i 1982, da der skulle skaffes plads til den ny Abejungle. I forbindelse med rovdyrhuset blev der opført et planteæderhus, der den dag i dag stadig bruges til planteædere, nemlig tapirerne. I 1889 blev ugletårnet opført. Det benyttes i dag som venterum i forbindelse med fremvisning af rovfugle, og står som et minde om, hvordan vi holdt dyr i zoologiske haver for lidt over 100 år siden.

Restauranten, der blev grundlagt i 1899, bruges stadig, og er et af Zoos kendte vartegn. Et andet, meget kendt vartegn - det 50 meter høje Zootårn - blev bygget i 1905. Det gamle Elefanthus blev bygget i 1914, og husede dengang alle tykhuderne (elefanter, tapirer og flodheste). Abehuset blev oprindeligt grundlagt i 1891 og ombygget i 1928. Det gennemgik i 1996 en større renovering og fungerer i dag som "Primaternes Verden" på første sal og "Natzoo" i underetagen.

Yderligere oplysninger om tidligere bure, anlæg og bygninger kan findes i bøgerne "Zoo" af Bent Jørgensen, 1984, "Okapiens Jubilæumsskrift" af Poul W. Bing, 1984, eller i "Perspektivplan Zoo 2010" af Lars Lunding Andersen, 1999.


Nye bygninger

De seneste 25 år har Zoo ændret sig radikalt. I dag er de fleste zoodyr født i fangenskab, og de zoologiske haver er i høj grad blevet selvforsynende. Mange gamle og utidssvarende anlæg og dyrehuse er forsvundet og erstattet af nye og moderne anlæg. Også måden at formidle til Havens gæster på er ændret. I Zoo er anlægsdesign og formidling nøje forbundet. Et dyreanlæg, der er indrettet, så det opfylder såvel fysiologiske som adfærdsmæssige behov, giver dyrene mulighed for at vise væsentlige sider af deres naturlige adfærd. Det giver aktivitet i anlægget og de besøgende gode oplevelser, som er grundlaget for al god formidling.

I begyndelsen af 80'erne flyttede tigrene og leoparderne ind i et nyt frianlæg, bjørnegrotterne blev udvidet, og der blev bygget nye anlæg til sæler, rensdyr, moskusokser og ulve. Området kendes i dag som "Det Nordiske Hjørne". I 1984 flyttede gorillaerne og chimpanserne ind i Abejunglen, og næsehornene fik et nyt frianlæg i Søndermarken. Gorillaerne er siden flyttet til an anden Zoo, hvor de har bedre plads.  Børnezoo åbnede i 1985, og Savannen samt de tilhørende mindre afrikanske anlæg blev opført i 1986. I 2002 flyttede girafferne sammen med impaler og krontraner til et nyopført anlæg i Søndermarken og i 2007 stod den nye Savanne og Flodhestehuset færdigt.

Længe havde moderne dyrlæge- og køkkenfaciliteter stået højt på Zoos ønskeliste, og ønsket blev indfriet i 1988. Den 1.500 m² store Tropezoo - stod færdigt i 1994.

En gennemgribende modernisering af Abehuset blevet afsluttet i 1996 og er i dag rammerne om Primaternes Verden og Natzoo. I 1998 åbnede Zoo dørene til en ny indgang og butik, et nyt auditorium samt nye faciliteter til Skoletjenesten.

Seneste skud på stammen er det nye Elefanthus, der åbnede i juni 2008.

 

 

 

 

 

Horisontal Navigation

Zoologisk Have - Roskildevej 32 - DK-2000 Frederiksberg - Tlf.: 72 200 200 - E-mail: zoo@zoo.dk
Copyright © 2008 København Zoo. Alle rettigheder er beskyttede. Juridiske forbehold
Zoo.dk anvender cookies til at forbedre oplevelsen af websitet samt til optimering af webshop og digital markedsføring